Цигари по време на бременност

• 7 212
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
Не прочетох всички отговори, то е ясно пушене и бременност не са съвместими.
Аз ще ти разкажа за себе си и моята бременност (родих преди 2 месеца, слава Богу едно здраво, прекрасно и мило момиченце 🥰)
Та... аз съм наистина страстна пушачка. Обичам цигарите, доставя ми удоволствие и никога не съм искала да ги спирам. И така забременях и нямах намерение да ги отказвам напълно. Разбира се ги намалих от кутия+ до 5-6 на ден. Дори гинеколожката ми каза онова тъпо изречение "Спирането на цигарите е шок за организма. Пуши по 3 цигари на ден." (Гинеколожка в Германия, ако има значение.) Чух го и от други хора, жени, които са по-възрастни от мен, вече с деца. И аз продължих да пуша по около 5 цигари на ден до деня на поредния преглед, в който същата тази лекарка ме пита почти възмутена "Ама ти пушиш ли?!? Тук нещата не са добре! Коремът на бебето не расте, няма околоплодни води,  критично състояние на плацентата." Това беше в края на 6ти началото на 7ми месец. Излязох от там разревана, с мисълта, че заради моя егоизъм буквално убивам бебето си докато е в мен. Не запалих повече и не стоях на места, където се пуши.
Раждах с предизвикване, заради липса на околоплодни води и престаряла плацента. Слава Богу почти на термин. Но това беше толкова брутално изживяване. 3 дни раждане, 36 часа с ужасно силни контракции. Родих прекрасно, здраво дете. Надявам се никога да няма последици от глупостта и егоизма ми. Коментара на акушерката за плацентата също беше "о изобщо не е толкова драматично", но все пак сама осъзнах, че да пушиш докато си бременна е наистина тъпо. Няма да ти кажа "спри, недопустимо е и т.н."
Ето аз пуших и бебето ми е живо и здраво, майка ми също е пушила и аз съм жива и здрава. Но никога няма да забравя онзи ден, в който най-сетне разбрах какво причинявам на това бебе вътре в мен. Няма да лъжа, първото нещо, което направих след като родих и си стъпах на краката е да изпуша 2 цигари (Дами, не кърмя, заради проблем с гърдите, не ме нападайте)  Та сега не позволявам бебето ми да стой и секунда около някой, който пуши, пуша навън
 мия си ръцете и т.н. след това и я предпазвам максимално от цигарения дим и като се сетя, че 6 месеца тя е била в корема ми, а аз съм си пушила, някак си отново се отвращавам. Колкото и да обичам цигарите след личния си опит, ако забременея пак ще дам всичко от себе си да съм от онези жени, които спират цигарите от раз след като видят двете черти.
Успех, каквото и да решиш да правиш със себе си и малкото човече вътре в теб. Желая ти здраво бебче накрая Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 05:56 от Bellavia

# 31
Не прочетох всички отговори, то е ясно пушене и бременност не са съвместими.
Аз ще ти разкажа за себе си и моята бременност (родих преди 2 месеца, слава Богу едно здраво, прекрасно и мило момиченце 🥰)
Та... аз съм наистина страстна пушачка. Обичам цигарите, доставя ми удоволствие и никога не съм искала да ги спирам. И така забременях и нямах намерение да ги отказвам напълно. Разбира се ги намалих от кутия+ до 5-6 на ден. Дори гинеколожката ми каза онова тъпо изречение "Спирането на цигарите е шок за организма. Пуши по 3 цигари на ден." (Гинеколожка в Германия, ако има значение.) Чух го и от други хора, жени, които са по-възрастни от мен, вече с деца. И аз продължих да пуша по около 5 цигари на ден до деня на поредния преглед, в който същата тази лекарка ме пита почти възмутена "Ама ти пушиш ли?!? Тук нещата не са добре! Коремът на бебето не расте, няма околоплодни води,  критично състояние на плацентата." Това беше в края на 6ти началото на 7ми месец. Излязох от там разревана, с мисълта, че заради моя егоизъм буквално убивам бебето си докато е в мен. Не запалих повече и не стоях на места, където се пуши.
Раждах с предизвикване, заради липса на околоплодни води и престаряла плацента. Слава Богу почти на термин. Но това беше толкова брутално изживяване. 3 дни раждане, 36 часа с ужасно силни контракции. Родих прекрасно, здраво дете. Надявам се никога да няма последици от глупостта и егоизма ми. Коментара на акушерката за плацентата също беше "о изобщо не е толкова драматично", но все пак сама осъзнах, че да пушиш докато си бременна е наистина тъпо. Няма да ти кажа "спри, недопустимо е и т.н."
Ето аз пуших и бебето ми е живо и здраво, майка ми също е пушила и аз съм жива и здрава. Но никога няма да забравя онзи ден, в който най-сетне разбрах какво причинявам на това бебе вътре в мен. Няма да лъжа, първото нещо, което направих след като родих и си стъпах на краката е да изпуша 2 цигари (Дами, не кърмя, заради проблем с гърдите, не ме нападайте)  Та сега не позволявам бебето ми да стой и секунда около някой, който пуши, пуша навън
 мия си ръцете и т.н. след това и я предпазвам максимално от цигарения дим и като се сетя, че 6 месеца тя е била в корема ми, а аз съм си пушила, някак си отново се отвращавам. Колкото и да обичам цигарите след личния си опит, ако забременея пак ще дам всичко от себе си да съм от онези жени, които спират цигарите от раз след като видят двете черти.
Успех, каквото и да решиш да правиш със себе си и малкото човече вътре в теб. Желая ти здраво бебче накрая Simple Smile
А искате ли да бъдете по-дълго време част от живота на вашето дете?                                           

Да не се убеждаваме как има столетници пушачи, здрави като бик. Да, има. Но, колко милиони хора са си отишли от този свят заради цигарите. И ако наистина седнете и целенасочено видите научни доказателство какво става с вас, с вашия организъм след всяка изпушена цигара, мисля, че пак ще ревете.

Мой познат дървен философ страшен, пушач, но като го закъса със здравето и влезе в болница и се нагледа на какво ли не, както беше страстен пушач, така не запали цигара повече.

# 32
Благодаря, ще погледна научните доказателства.

# 33
И аз да споделя мнение, виждам директни разлики между мен и мъжа ми, който е заченат, развит и живял след това в жилища, а които постоянно се пуши от поне една възрастни. Изключително намален имунитет, проблеми с корем, зъби, крака, слух. Няма как да очаквате да имате перфектно здраво дете, ако го тровите още отпреди да е станало човек. За 9 месеца поне, ако не и повече, може всяка майка да спре да бъде егоист и да откаже цигарите в името на доброто здраве и бъдеще на детето си. Това е лично мнение, и аз бях пушач, но ги спрях преди известно време, всичко е въпрос на воля и нагласа. Всички, които ми разправят, че не могат да откажат цигарите са ми много смешно.
Няма такова нещо като не мога, особено за вреден навик. Не моженето е физическо ограничение - не можеш да гребеш каяк, ако имаш 1 ръка.
Има различни опции, хипноза, хапчета, лепенки, дъвки, квото щеш в помощ.
Така че, стегнете се и спрете пушенето , защото спестявате на детето си посещения при лекари, възможни проблеми , отделно качество на живот от зародиш до оформянето му като човек. Отделно след това примерът на пушещ родител е ужасен, защото в 90% от слушайте, децата на пушачите също  стават пушачи

# 34
аз имам подобен проблем, в 7г.с. съм намалих ги рязко от кутия на ден на 2 цигари, като няколко дни не пуших изобщо, но на няколко пъти ми става лошо и чак се разтрепервам, та тези два дни запалвам за една, две дръпки. Ще ги спра със сигурност, но имам по-голям проблем, вкъщи се пуши на балкона. Обикновено двамата с приятелят ми излизаме и си говорим и след работа това ни е времето прекарано заедно. Сега обаче той ме гони от балкона защото не искал да пуши с мен☹️ сигурно звучи много тъпо, ама ми е много тъжно от това. Не се пуши вкъщи, на балкона само и е отворено и сега това са ни създава някакво напрежение, а ние реално досега не сме се карали за нищо

# 35
Ами пасивното пушене (включително и чрез излагане на дрехите на пушача) е също вредно за бременните и вредно за бебетата, та е редно приятелят ви и той да спре цигарите, щом ще си има бебе. Даже само на балкона да се пуши, той ще мирише на цигари, като държи бебето и така ще му вреди на крехките дробове. Да спира отсега

# 36
аз имам подобен проблем, в 7г.с. съм намалих ги рязко от кутия на ден на 2 цигари, като няколко дни не пуших изобщо, но на няколко пъти ми става лошо и чак се разтрепервам, та тези два дни запалвам за една, две дръпки. Ще ги спра със сигурност, но имам по-голям проблем, вкъщи се пуши на балкона. Обикновено двамата с приятелят ми излизаме и си говорим и след работа това ни е времето прекарано заедно. Сега обаче той ме гони от балкона защото не искал да пуши с мен☹️ сигурно звучи много тъпо, ама ми е много тъжно от това. Не се пуши вкъщи, на балкона само и е отворено и сега това са ни създава някакво напрежение, а ние реално досега не сме се карали за нищо

Детето ти расте в теб, вие дишате през обща дихателна система, представи си какво му причиняваш, то няма въздух, а сега се формира. Представи си супер концентрация на тази смрад  и едно невинно същество как се бори за глъдка въздух. Пуши си, изборът е твой, но не и когато формираш живот. Жалко, че в България няма кабинети за бременни пушачки с апаратура, която нагледно им показва какво се случва докато засмукват цигарата. Разрови се в интернет, беше една английска поредица да видиш не само реално какво причиняваш, но и да видиш реакциите на тези жени, когато видят какво причиняват, много е отрезвяващо.

# 37
Преди време като търсих информация относно връзката тютюнопушене - бременност, попаднах на следното:
“Ако откаже цигарите през първите три месеца, рискът за здравето на бебето е съизмерим с този при бебе на майка, която никога не е пушила.”
Това е от сайта на Министерство на здравеопазването

# 38
Здравейте на всички, бременна съм в почти 5г.с.
Пуша между 6-10 цигари на ден, преди седмица, когато разбрах, че съм бременна пушех повече.
През първата си бременност още като видях 2те черти на теста и изхвърлих цигарите в коша, но сега не ми се получи, та въпроса ми е досега навредила ли съм на плода?

Да, пушенето вреди на плода. По стечение на обстоятелствата наскоро се запознах с момиче, което пуши по 3 пъти на ден и детето в 34 седмица е 30 см и 1500 гр вместо над 40 см и над 2 кг. И не й пука. Отвратена съм. Но ти все още имаш шанс да редуцираш риска от увреждания до минимум, ако спреш СЕГА. Просто спри. Никой не знае направила ли си нещо с тези цигари, но ако не спреш на секундата със сигурност ще има последствия.

# 39
Бях пушач 22години, без да има и ден, в който да не съм пушила, дори когато решихме да правим бебе с партньора ми(не пушач) първото нещо, което ме помоли и поне 3месеца преди първия ни опит да спра цигарите, аз разбира се казах добре, но го не го направих, криех се, лъжех ,че не пуша...грозно поведение..и така един ден при опит за бебе се оказа, че се е получило...и познайте в момента , в който чаках теста пуших на терасата...отидох до банята и видях две черти....е никога повече не погледнах цигара...детето е най големия стимул за една жена да подреди правилно живота си...опитай , можеш ...

# 40
Пушенето по време на бременност със сигурност води след себе си увреждане на здравословно състояние на детето след раждане и се отразява както на психическото им здраве така и на развитието на мозъка. Прочетете за това какви са последиците от занижени количества на кислород и витамин C в организма  (това правят цигарите на Вас и респективно на плода в утробата Ви).
Свидетел съм на това как снахата не успя да се пребори с вредният навик и сега детето постоянно ходи по лекари с белодробни заболявания, често пие имуностимуланти, ползва инхалатор и т.н. Това Ви чака и Вас.
Ако сте забременяла без да сте го планирали и след като сте установила бременност заменете цигарите със солети, спрете кафето , алкохола и черен чай ако пиете такива (по време на тяхната употреба желанието за пушене е най- силно).
1 месец ще Ви е много трудно, тогава ангажиране вниманието си с колкото се може повече задачи, хобита или каквото намерите за добре, за да не мислите за цигари, ако има други пушачи в семейството, помолете ги да пушат навън докато сте в бременност (не на аспиратора вкъщи), хапвайте краставици, моркови или солети всеки път щом ви се допуши (от тях няма да вдигате килограми). Обонянието, вкусовите рецептори и апетита Ви значително ще се засилят на 2-3месец тогава и миризмата на цигари ще почне да Ви дразни. В този период е много важно какво ядете , ако се отдадете на желанията си ще напълнеете доста бързо, затова хапвайте повече зеленчуци и по- малко хляб или хляб без глутен, такъв можете да си печете сама в домашни условия (рецепти има в нета) ако не намерите в близкият магазин, заменете маргарита с масло и ходете на разходки сред природата в хубаво време, внимавайте и с шоколада.
Така бързо ще забравите цигарите, няма да качите килограми и ще дадете добър старт на вашето дете, а вие ще имате много повече енергия по-добро настроение, по-рядко ще боледувате и ще имате страхотно обоняние и вкус. Колкото повече усилия положите сега в този 9 месечен период, толкова по-малко ангажименти по доктори ще имате после след раждане.
За тези които планират бременност е добре да спрат цигарите възможно най-скоро, тялото се изчиства от боклуците натрупани от цигарите в течение на 3 години след тяхното спиране.
Всичко написано по-горе е горчив опит, надявам се ВИЕ да имате полза от него.

Общи условия

Активация на акаунт