Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 249
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
Аз наистина не съм виждала разпоредбата да ли е приета, но в новините нещо такова четох. Дали е приета или ще я приемат. Но и аз забелязвам доста обяви напоследък. По едно време почти никакви нямаше.

# 226
Да, така е. Раздвижи се пазарът откъм предлагане. Жалко за хората, които ще се подмамят да купят. Не знаят какво ги чака.

# 227
Нещо не се подмамват . На улицата тук стои една обява от половин година насам . Взе да ме притеснява вече. 
Но според мен в Германия ще се коригират тези неща. Все пак имат между 80 и 85 милиона на територията на Италия и на по-малка от на Фрнация , но и двете са с около 60 милиона. По спомени пиша. Може да се лъжа. Т.е. възрастните още се държат Simple Smile

# 228
Абе те германците като са луди да си затварят и работещите безопасни атомни централи, нека го правят (тъкмо го направиха на 15.Април). И да забранят да произвеждат нормални коли, а само електромобили. Или да карат всеки собственик на имот да налее 100 хил. за стиропор и термопомпа, защото инак океанът щял да се покачи с 10см и да залее остров Кирибати.
Това не значи, че и ние трябва да слушаме зелените политици. Не се знае и в Германия колко още ще ги слушат, още на следващите избори може да изхвръкнат.
Не забравяйте, че тези политици (освен в нашето НС, също и тези в Брюксел) ние ги слагаме там и ние им плащаме заплати, за да вършат нещо полезно за нас. Ако почнат да вършат вредни неща, нищо не ни пречи да ги сменим. Това не е природно бедствие, че да се плашим от него.

# 229
По темата с надценката и брокерите. Сложиха на имот надценка от 30%, и двете обяви стояха известно време в сайтовете. Това е абсолютна наглост. Преди време, като купувахме вилата, пак така беше. Стояла обявата с надутата цена с месеци и след като изтече срокът и собственикът си я пусна на неговата цена, я взехме. Пак беше с над 30% отгоре.

# 230
Добре де, ама нали светът все пак върви напред. София например е пълна с двуетажни полусрутени коптори с гредоред и ронеща се мазилка, но заемащи супер места. Как де се махнат и заменят с нещо модерно и функционално? В края на краищата хората не са склонни да приемат промените с отворени обятия и ако няма принуда няма да има и прогрес. Ако не е имало принуда нямаше да дойде и желязната ера, а щяхме още да си стоим в бронзовата... Но хората също така са и конформисти и ако тръгне веднъж ще тече...
За АЕЦ и аз смятам, че беше изхвърляне, но за други неща има смисъл - да се ограничат пластмасите, да се модернизират сградите...

# 231
да ... това е целта. да се докарат до коптори и от там до някакви съоръжения с мини кутийки за хора и без място вънка и за 1 храст. ясно е като бял ден. няма нужда от обяснение.

# 232
Те сега са коптори, да поствам ли снимки от "стара София"?
А за другото - има си правила за процент застрояване и НС сега е с дворчета, паркинги, озеленяване.
И напоследък гледам и доста добре проектирани апартаменти, не мини кутийки. Разбира се, не може и без кутийки, защото много хора това търсят все пак по финансови причини.

# 233
Ами и аз не харесвам копторите независимо в коя държава са, но ако човек е бил поставен финансово на колене докато му стане къщата с големия двор на коптор ... само за да зарадва някой строител ...

# 234
Като цяло това, за което говоря, няма голям двор нито зеленина и е коптор, защото има 100 наследници, които не могат да се разберат и го оставят да се руши. Ако са поставени пред дилемата да продадат сега, или да си построят сами, или да им падне стойността на имота, може пък да се раздвижат.

# 235
Нормално е това - как да има прилични жилища, като хората НЕ ГИ купуват за да живеят в тях, а за да "инвестират". Когато реално започнат да се ползват по предназначение може и да започнат да строят хубави жилища!

Когато започнах да търся аз имот преди 3 години не можеше да се намери нищо смислено: лоши изложения, спални по 10кв.м, тераски "за по една цигара", баня - колкото да се изплакнеш. Изобщо ужас от всякъде.

Е, като питам строителите (тези, които ми предлагаха на ултра-зелено), добре - бе какви са тези скици, какви са тези имоти? Защо така изглеждат - "еми това се търси, хората инвестират и това строим".

Ако спре да се "инвестира", а да се живее - ще се промянт нещата. Сега, инвеститора като купи, дори с цел да пусне под наем - грам не му пука, че за наемателя това ще е много нефункционално жилище. Нали собственика няма да се гърчи там.
Така е.
Имам приятели, които строят блокове и точно това казват.
Това се търси-малко за под наем, първо заминават с една спалня, след това другите.
Ама реално над 30% от новите седят затворени и не се дават под наем, нито се живее в тях, голяма част седят по 10-15год на БДС дори.
Имал маломерен 3 стане апартамент с две  спални и холо-кухня от 16 квадрата.
Аз лично съм влизал в такова нещо-завършено, просто е уникално, но след като се купува това ще се предлага.

# 236
Като свършат наемателите и реши да продава, кой ще му купи кутийката?

# 237
Аз да попитам. То е ясно, че проф Красимир Петров от бая време говори за пукане на балон и пукането все не идва, но в момента в youtube има бая брифинги с него от този месец, където доводите му са доста логични към момента. Да не забравяме, че 2007-8 по абсолютно същия начин е канен за интервюта и предсказва краха. Отделно има интервюта и с доц. Сарийски. Някой от вас тези неща следи ли ги? Или те знаят по-малко от нас тук във форума? Вече се говори за изтегляне на ликвидност това лято и от ЕЦБ, както и за увеличаване на лихвите по депозити в БГ. Един вид, за да не последва отлив на депозити извън БГ в търсене на по-висока доходност. Както и ако тук останат ниски лихвите по кредити, може да се окаже, че на банките ще им е по-изгодно да дават междубанково заеми извън БГ, отколкото да кредитират. Та по всичко си личи, че наместване ще има, както и секване на кредитирането. Вече колко време ще продължи и кой може да си позволи да чака е друг въпрос, че явно психологическият фактор е бая определящ.

На мен ми се струва, че доста обяви излизат на пазара последните дни, също излезлите обяви се задържат, а не изчезват за ден два, както беше в разгара. Това за мен е достатъчен сигнал за промяна на инвеститорските намерения и преминаване от пазар на продавача към пазар на купувача. Все още има неизвестни де.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 15:03 от MaryPop

# 238

На мен ми се струва, че доста обяви излизат на пазара последните дни, също излезлите обяви се задържат, а не изчезват за ден два, както беше в разгара. Това за мен е достатъчен сигнал за промяна на инвеститорските намерения и преминаване от пазар на продавача към пазар на купувача. Все още има неизвестни де.

Малко по назад бях писал, доста от обявите, които наблюдавам си седят от месеци, и не наблюдавам евтини обяви тип хвани шаран. Grinning

# 239
Ето вече сме свидетели на първите стъпки към повишаване на лихвите. https://www.mediapool.bg/lihvite-u-nas-tragvat-nagore-bnb-vdiga- … v-news347166.html

Българската народна банка (БНБ) взе мерки за по-бързо вдигане на лихвите у нас с цел ограничаване на инфлацията и плановете на банките за продължаване на бурното кредитиране.

Управата на централната банка е решила в сряда да увеличи задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10% от 1 юни, а резервите от средствата от резиденти и нерезиденти - от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите и изземване на излишната свръхликвидност на банките. По неофициална информация на Mediapool резервите трябва да се увеличат с около 4 млрд. лв. В момента банките у нас държат ниски лихви по кредитите, като ощетяват депозантите с нулеви лихви.

Общи условия

Активация на акаунт