Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 707
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Личното очакване ми е че банкерите точат лиги да влезем в еврозоната, и искат да раздадат сега колкото се може повече. В момента, в който кредита се превалутира в евро се обвързва с euribor, като плаваща компонента
 Това са правилата и тогава хора спечелили последните две три години ще кажат "АУ".

# 586
няма да влезнем.

# 587
Може да влезем, може да не влезем. Въпрос кой ще натиска повече. Аз казвам според мен банкерите какви сметки си правят

# 588
  • Sofia
Да, вероятно няма да влезем в следващите 2 години. То пак бързането е заради парите за възстановяване. Макар, че това, което върви по медиите като анти-евро пропаганда спестяват много факти.

Примерно, сега като сме фиксирани за еврото и уж няма нужда да влизаме във еврозоната - сме сериозно прецакани при кризи, когато ЦЕБ печата пари - тя печата НО за да ги раздаде на страните членки. Ние не получава нищо от напечатаните пари, защото сами сме си решили да се обвържем за еврото, а не сме част от зоната.

Така, едно решение на ЦЕБ може да обезцени еврото и ние само да търпим щетите и да се молим, че уж като асоциирани ще ни подхвърлят нещо.

# 589
Аз не гледам по този начин. Именно централните банки решават да напечатат едни пари или пък да ги изтеглят от обращение.

Инфлацията се контролира от тях. Не е нужно да има 17% или 30% инфлация. Вемсто да печатат пари, покрай Ковид и войната, можеше да не го правят. Щеше да се получи една хубава дефлация и последваща рецесия. Ако това щеше да ви зарадва повече - хубаво.

Абсолютно, печатането на пари е последният пояс за икономиката, за да не изпадне в дефлация. Вероятно ще следва въпросната корекция в един момент, но няма да е това, което някои очакват - нива отпреди 2019-20-21ва. Тоест котвата някъде ще падне в един момент.

# 590

А коментара на Сейко защо беше изтрит?

Много хубаво беше обяснил нещата.. Аз съм "ЗА" кредитите, за това да използваш пари, които не са твои във времена на голяма инфлация. И заключението на Сейко е много добро. Намаляващата лихва събаря много сумата, която ще върнете. Искайте си информация и за нея по банките!

# 591
Сега всеки с кредит печели от инфлацията. При инфлация 17 % и лихва по кредита 3-4 % си е направо подарък. Ако лихвата се вдигне до 5 % подаръка ще стане само по-малък, нищо друго няма да се случи Simple Smile
Аз честно казано (не иронизирам), не разбирам тези твърдения. Както и не мога да разбера банки или който и да е , да ми прави подаръци. Че ако е така, защо те не си печелят те от тези разлики, ами ще дават на Сульо и Пульо да печели той ...
Според мен неразбирането ти идва от там, че в стремежа си да обяснят някои неща по-просто, хората ги опростяват дотолкова, че се пропуска/измества същността на нещата. Не визирам Джия от коментара, който цитираш, а по принцип как се говори по телевизиите, във вестници, по форуми и т.н.

Никой не прави умишлено подарък на някого, още по-малко пък банките. И който има кредит, не "печели" от инфлацията в прекия смисъл.

Най-напред, никой не си е поръчал инфлацията нарочно. Тя е комбинация от много фактори, които тука в последните години се комбинираха както рядко досега в историята. До там се стигна, защото различни хора/държави/институции искаха да постигнат определени неща, всеки за себе си, и накрая се получи перфектната буря. Но дори и те не са работили целенасочено да предизвикат инфлация, включително и централните банки, които "печатаха пари" (друг много любим, но силно подвеждащ израз) през пандемията, не вярвам да са го правили с цел да има инфлация. Вероятно са допускали, че може да се получи инфлация, но към онзи момент това е изглеждало по-малкото зло.

Това са глобални процеси в световен мащаб и тука някой си мениджър в банка, ако ще и СЕО да е, няма никаква власт да промени хода на събитията. Той е почти толкова наблюдател на нещата, колкото ние във форума. Гледа да си минимизира щетите за неговата си банка, и ако се удаде възможност да намаже нещо покрай бъркотията, но в никакъв случай няма за цел да прави подаръци.

Така че на въпроса ти "защо не си печелят те от тези разлики, ами правят подаръци на Сульо и Пульо" - едното не пречи на другото. Може да си сигурен, че банкерите, които са навътре в нещата, са теглили заеми, продавали или купували акции и т.н. с цел да си оптимизират собствените пари. И са го правили в правилния момент, доста по-рано от масовата публика. Но това не пречи Сульо и Пульо да прави същото и да "кяри" от ситуацията на пазара. Банката това не я бърка.
А коментара на Сейко защо беше изтрит?
Не е изтрит, там си е още. Евентуално са го изтрили погрешка и са го върнали пак. Но позабърсаха стабилно в "Обсъждането на обяви"...

# 592
  • Sofia
Да допълня нещо много важно, в горния контекст - когато банките сложат лихви 0% (свалят ги от 7%, 5%, 2%, 1%) директно и в прав текст казват - не искаме да си държите в банката парите, трябва да ги похарчите или преместите. Дори има и наказателни лихви за банките. Т.е. това е политика - примерно може целта е тези пари да се завъртят в икономиката. Когато обаче депознатите решат, че не им пука - тогава нямат право и да се оплакват!

Сходно е положението с кредите в САЩ (с фиксираните лихви). Примерно лихвата става от 2.5% на 7.5% за нови кредити и ФЕД ви казва - НЕ взимайте кредити. Ако пък не ги слушате - после ще плащате!

# 593
Ако имате стаичка в Слънчака от ония с таксите,и я дадете под наем,можете ли да я управлявате с приложение от София?

# 594
Slashy, спомням си че и Джером от ФЕД и Кристин от ЕЦБ твърдо държаха че "инфлацията ще е кратка и преходна", после решиха пък че няма да е и дръпнаха юздите с лихвите. Т.е. и те не знаят какво е положението. И никой не знае - ето пандемията - "природа, не можеш да я предвидиш" (дано не е като испанския грип, дошъл от Америка като изпуснат експеримент 1918 г.), някакви суши, лоши реколти, войната - тя човешко решение но пак не толкова предвидима. И никакви графики, предположения и сценарии не могат да се предвидят.

# 595
И какво излезе то... онези, които са купили 2020,2021, 2022 не само, че не са се прецакали... ами и ако са с кредит е двойно по - добра сделката.
Ами... случайно или не, оказва се, че аз долу-горе това направих. Купих и 2021, и 2022, и двете с кредит. Въпреки, че поне за едното имах парите налични.

Това между другото е стандартно положение - винаги ми е било странно защо хората купуват имоти с пари от джоба си. Ако можеш да платиш пълната цена, по-добре плати половината, другата половина с кредит, а останалите пари ги вложи в нещо друго. Може да не е втори имот, примерно акции, злато, или нещо друго, което ще носи доход. Дори при "нормална" инфлация, след 10-15г вноската ще е пренебрежимо малка и няма да усещаш, че имаш кредит, а ще имаш два актива.

# 596
За преброяването как да си сигурен каква точно им е методологията? При нас уж минаваха да броят по жилищата и казаха, че броят кой реално живее, а не кой е регистриран.
То ако ще се гледа само по документи, за какво въобще да правят преброяване - документите така или иначе си ги имат в общината.
По документи действат фактори и в двете посоки - да, има хора, които живеят в София, но не са регистрирани; от друга стана има много хора, които се водят по документи тук, но реално живеят в чужбина и си идват от дъжд на вятър. Така че е трудно да се каже колко е реалния брой на жителите само по документи. Мислех, че с това преброяване точно този проблем са решили, но явно много хора не вярват.
чичо Гугъл може да им преброи реално живеещите.
преброяването им е да се усвоят едни пари сигурно и да си изкарат каквито искат данни после.

# 597
  • Бургас
Ако имате стаичка в Слънчака от ония с таксите,и я дадете под наем,можете ли да я управлявате с приложение от София?

Какво разбираш под "управлявам"?
Как ще я чистиш?
Как ще настаняваш?
Как ще правиш проверки след настаняване?
Как ще реагираш, ако са си "забравили ключа"? Или вдигат шум?
За краткосрочно трябва да си там.
Дългосрочно стаичка в Слънчака трудно някой ще наеме.

# 598

Какво разбираш под "управлявам"?
Как ще я чистиш?
Как ще настаняваш?
Как ще правиш проверки след настаняване?
Как ще реагираш, ако са си "забравили ключа"? Или вдигат шум?
За краткосрочно трябва да си там.
Дългосрочно стаичка в Слънчака трудно някой ще наеме.
живея в чужбина и ми дойде на гости един познат, взе му апартамент airbnb.  Хазаинът го настани дистанционно. За  външните врати, отвори дистанционно, само ми беше казал, да му звънна, щом сме пред входната врата. Апартаментът беше в центъра, но в обикновена кооперация. Апартамента също отвори дистанционно, а вътре беше оставил ключ, за да може клиентът да излиза и да се връща, без  да го търси. На сутринта, излизат и му оставят ключа вътре  и затварят вратата, звънват му, че са излезли, той си заключва дистанционно. Кой му го чисти не разбрах.

# 599
Джия, чета последните страници и нещо се обърках... Искаш да кажеш, че сега е подходящ момент за взимане на кредит и покупка на имот, така ли?
Аз мислех, че е точно обратното...

Общи условия

Активация на акаунт