Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 965
  • 816
  •   1
Отговори
# 585
Е, разбира се, не става въпрос за нещо подобно като функция на ексел, или пък форматиране някакво, а за въпроси относно дейността на фирмата, което е точно в техния ресор, но е по-лесно някой друг да ти го "снесе" наготово, ти само да отидеш при директора и да се биеш в гърдите колко добре работиш. Дори не се опитват да се научат. Както и да е, де, такива ги има навсякъде.

# 586
  • София
Идеята в повечето пъти е, че когато е на чужд задник, не важи.
Да не знаеш как се включва компютъра не е повод за гордост, не знам защо хората така се изкривиха и ръкопляскат.
Това, че някой не може да прави елементарно нещо, не го прави велик мениджър, нито "общаците, дето набиват числа в системата" автоматично не стават, защото могат технически неща.

# 587
Ох, зависи от конкретния случай. С което не казвам, че нямаш право, а само, че няма как да се прецени без допълнителна информация. Моят споменат любим началник, макар че беше супер компетентен, нямаше физическото време да е толкова навътре в нещата, по които аз работех. Аз съм подготвяла всякакви документи за борда на директорите, примерно. Той винаги ги преглеждаше и задаваше въпроси, но и абсолютно винаги ме взимаше с него на всичките си срещи точно, защото му беше ясно, че няма как той да знае всичко и му е по-лесно ако не знае да съм аз там и да отговоря. Не съм имала против, това ми беше все пак работата. Той, дори и без да е толкова навътре в нещата, имаше незаменима експертиза, което си пролича особено много след като той предаде щафетата на друг човек, на когото същата експертиза му липсваше.

Това, че някой не може да прави елементарно нещо, не го прави велик мениджър, нито "общаците, дето набиват числа в системата" автоматично не стават, защото могат технически неща.

Естествено, не съм го имала и предвид по този начин. Непознаването на процеси е различно от непознаването на материята, това казах.

# 588
  • София
Пропускаш важен факт - той те е избутал нагоре. Соул просто я използват за пчеличка.

# 589
Не ме е избутал откъм заплата или дори официална титла, имах само някаква неофициална да я наречем (комуникирано вътрешно във фирмата и колегите знаеха, но без официално повишение в ранг). Но създадох много контакти, поех много отговорности и научих много. Не е баш срещу нищо, защото и на него не му се редяха кандидати на опашка да работят по 80-90 часа на седмица, че и нагоре. Но да, той ми даде шанс, след който в последствие ми потръгна професионално.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 15:36 от Анонимен

# 590
  • в сърцата на децата <3
Не ме е избутал откъм заплата или дори официална титла, имах само някаква неофициална да я наречем (комуникирано вътрешно във фирмата и колегите знаеха, но без официално повишение в ранг). Но създадох много контакти, поех много отговорности и научих много. Не е баш срещу нищо, защото и на него не му се редяха кандидати на опашка да работят по 80-90 часа на седмица, че и нагоре. Но да, той ми даде шанс, след който в последствие ми потръгна професионално.
Т.е. си от хората, които виждат позитива в ситуацията, а не мрънкач, който само се оплаква, че на работа му се налага да... работи.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:36 от snow_angel

# 591
  • София
T.e. нейната ситуация е тотално различна от тази на Соул, която освен неиндексирана, доколкото помня, заплата нищо не получава в замяна от въпросните "шефове".

# 592
Правенето на скрийншот няма отношение с откритата некадърност на мениджър относно процеси.
Например, работа в международна среда и състав и елементарно ниво на владеене на английски език до степен и прост мейл да се пише с дни, липса на надграждане на умения, защото си вярва, че е стигнал върха и няма закъде повече, нищо че и висше не е благоволил да завърши. Непрекъснато делегиране на задължения, с които не може да се справи, биха го компрометирали или биха го изложили в ситуация, предполагаща поемане на отговорности. Липса на участие в срещи с клиенти, други отдели (не владее в достатъчно добра степен език, а и не знае, как изобщо да се аргументира при изненадващ въпрос). Сгрешена комуникация, дори и когато му е предоставено в сдъвкан вид, какво да напише, но не го е разбрал. Избягване изобщо на комуникация, липса на отговори, защото се вярва, че другият ще забрави, включително и клиент.
И т.н., и т.н.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 17:03 от Tsugumi_

# 593
Ситуацията на Соул, поне каквото написа, е че се е троснала понеже някакъв шеф ѝ е задал въпрос. А тоя шеф не разбрахме колко нагоре по веригата е. А доколкото разбирам са я питали за нещо, което е нейна работа. На нея ѝ се плаща точно за да свърши описаната работа, която включва отговаряне на въпроси по материята, с която се занимава. Извън заплатата, никой нищо на никого не дължи - признание и повишение са идеален случай, но не са задължителни. Горните примери са много добри и адекватни, това имах предвид, но не успях да го предам толкова добре.

Никоя фирма (или повечето) не е длъжна да индексира заплатите според клаузи в договора (да речем), и ако заплатата не ти изнася се местиш. Детинско е да кажеш “за тая неиндексирана заплата няма да си свърша работата”.

Абсолютно е възможно да се ядосва, че не знаят неща, които наистина трябва да знаят, но нея в крайна сметка това не я касае. И аз се ядосвам като т. нар. шефка ме застреля с някакви въпроси по материята, които знае студент 2ра година в университета (примерно стажантите ни), но не се троскам, а отговарям и животът продължава. И казвам “така наречена”, защото за времето досега всъщност годишни разговори и прочее обсъждам с нейния шеф.

Разбирам, че човек като се е напрегнал по принцип на едно работно място се ядосва повече отколкото е нужно за такива неща. Но тогава е хубаво в интерес на собственото си здраве възможно най-бързо да си смени работата и да търси алтернативи вместо да недоволства и да се трови.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 16:49 от Анонимен

# 594
Между другото, както се казва в киното, реалността, която ви описах надхвърля въображението. Няма нищо по-страшно от арогантната простотия, на която е дадена власт, дори и да е поредното винтче, което си вярва, че е вечно.

# 595
ЛошаКарма, аз работата си я върша и, доколкото правилно съм се изразила, въпросите към мен не са моя работа, въпреки че съм достатъчно навътре в дейността и материята, за да ги знам. Отделно ми се вменяват всякакви задачи, защото "работиш бързо и вярно, пък ХХХ трябва да го проверавяме и връщаме пет пъти....". И ме касае, понеже, като не го знаят даденото нещо, накрая трябва да го направи някой, който го разбира. В годините съм била достатъчно съвестна, за да науча тези процеси и процедури. Ако мениджърът ти е дошъл с "препоръка" неглижира работата, още по-лошо - не разбира работата, дали ще си съгласна да му я свършиш за това, че "ние трябва да мислим за фирмата"..... Ама фирмата не мисли за мен, нали така?!?

И, да, не са длъжни да индексират заплати, ама и аз не съм длъжна да върша неща извън задълженията ми. И, да, като не ми харесва, ще напусна, то така или иначе е въпрос на време. Но не виждам какъв ти е проблема, че коментираме различни ситуации. Това, че при теб е било еди как си, не означава, че е валидно за всички....
Човек трябва да усеща кога го използват и да не го позволява.

# 596
Tsugumi_, точно казано.
Един от моите шефове, като ми нареждаше да му върша работата, се оправдаваше че аз по-добре съм го била знаела или много добре съм го била правила. Абсолютно нищожество. Бяха го снимали на един бизнес митинг как спи. Но е изучил една-две ключови линии продукти и фирмата го държи, за да не иде при конкуренцията.

# 597
Съгласна съм, че не си длъжна, но тогава отказвай Simple Smile Трудно става да разберат защо не искаш да правиш нещо, което примерно преди две години ти е било допълнително дадено и те са свикнали, че е твоя работа. Началниците ти имат право да делегират и прехвърлят отговорности от един служител на друг, не вършиш работата на началника си, а явно на колега. Кажи им, че ти е много сегашния товар и да поеме този колега нещо твое.

Отделно, казвала съм вече, при мен в договора има клауза,е работодателят може да ми променя/дава други задачи. Константата е работно време, не задачи (по договор). Мисля, че е стандартна клауза.

Проблем аз нямам, съжалявам, че явно ви звуча нападателно, но на мен ми звучи лигаво и мрънкаческо някой да се тросне на началника си, че му е задал въпрос - че и с гордост как го е затапил. Колко е непрофесионално пък да не говорим. Отдавам това поведение на генерална фрустрация, но не го прави адекватно.

Само да се допълня конкретно за този цитат:

Ако мениджърът ти е дошъл с "препоръка" неглижира работата, още по-лошо - не разбира работата, дали ще си съгласна да му я свършиш за това, че "ние трябва да мислим за фирмата"..... Ама фирмата не мисли за мен, нали така?!?

Точно със сегашната си началничка бях в тази ситуация, свърших я един път, вторият път директно ѝ отказах и казах на нейния шеф, че ако ще върша работата, ще ръководя И този проект и ще се знае, че аз съм свършила работата. Иначе просто отказвам да го свърша, а накрая тя да каже “ние” направихме нещо си. Той каза, че разбира и оттогава досега тя не ме е търсила да си пробутва собствената работа. Първият път, когато свърших въпросното нещо (тук говорим за една седмица работа, не 30 минути), той май не беше съвсем разбрал, защото знае, че е нейна задача, а тя казва “ние с Кармата го направихме и измислихме това”. Случвало се е обаче инициативно да свърша нещо, защото за мен е час работа, а на нея ѝ е над капацитета. По собствено желание и си предложих услугите, пак директно на нейния (и мой, де) началник, и той ме помоли да свърша нещото.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 17:32 от Анонимен

# 598
Бях писала наскоро в темата, че много проблеми по повод делегиране и след това неизпълнение на вече възложени задачи, идват от това, че в началото по принцип служителите се опитват да се "докажат" и хоп, в капана на "нали досега го прави, защо отказваш, нищо, че не е в длъжностната ти характеристика". Има и друг подъл момент - когато някой колега, с който сте на една позиция/ниво, се е съгласил вече да върши неща, които излизат извън задълженията и започва даване на пример с него.

# 599
Проблем аз нямам, съжалявам, че явно ви звуча нападателно, но на мен ми звучи лигаво и мрънкаческо някой да се тросне на началника си, че му е задал въпрос - че и с гордост как го е затапил. Колко е непрофесионално пък да не говорим. Отдавам това поведение на генерална фрустрация, но не го прави адекватно.

А считаш за професионално шефът да знае за фирмата по-малко и от чистачката? И да му вършиш нещата, щот си много съвестна...?!?! Дори не става въпрос за прекия ми началник, а за мениджъри на други отдели. Мина за мен това време. Започнах с "не знам", "това не го разбирам". А, когато стане въпрос за заплати или повишение в длъжност, се оказва изведнъж, че няма как да стане това, щото "имаме човек предвид за тази позиция" - разбирай парашутист, а за заплатите - амиии, нямаме възможност.
Нямам против парашутистите, обаче ако и аз съм оценена справедливо, но това не е така.

Общи условия

Активация на акаунт