Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 958
  • 816
  •   1
Отговори
# 600
А, е щом е мениджър на друг отдел пък съвсем не разбирам проблема, защо не отидеш при твоя началник и да го оставиш той да се оправи със ситуацията?

В момента имам двама, назначени за мениджъри, единият от четири години, другият от две. Не си знаят процесите и процедурите, идват постоянно да им обяснявам нещо. Един ден така се бях ядосала, че им рекох - Защо аз да ви обяснявам, вместо вие на мен - не съм нито на позицията ви, нито на заплатите?

Сега съвсем се обърках кой ти е началник, но е дори още по-неадекватно изказването, ако е отправено към началник на друг отдел.

# 601
Добре, съкратила съм малко - назначени са във фирмата за мениджъри, не са ми преки, но се допитват до мен. Всъщност не знам защо точно ти се обяснявам изобщо.

Сигурно съм неадекватна, както казваш, а ти си чудесен служител, браво на теб!!!

# 602
  • София
Съгласна освен с последното. Когато някой се е съгласил, просто се прехвърля на него, защото "другите не могат така добре". Joy

И аз съм затапвала и се "гордея". Точно въпросното "ти го правиш по- добре от мен". С уговорката, че проблем с авторитети нямам, има хора, от които мога да науча много, но има и събрани от гората, които ощв повече си вярват. Ставаше дума за презентация пред клиент и въпросната (не моя шефка, никаква не ми е) ме викна на кол да ме кандисва да правя част от бекграунд работата, демек да свърша и нейната работа, а тя само да се изтупа и да го прочете, защото аз много по- добре правя "тия работи", пък нейната сила била мениджърска, да се чете говоря в "пички" и "джипсита", докато развявам споделеното от хората, които ме чувстват много близка, защото съм чудесен мениджър. 
Ами да, казах й, че ако следваме логиката какво правя по- добре и затова трябва да го направя вместо нея - презентирам в пъти по- добре, речникът ми е по- богат и най- вече имам представа какво е маржин и не броя сделките на сметало. И тогава тя става излишна.
Много мразя някой да ми вменява и обяснява аз какво правя по- добре (да се чете досадните и пипкави работи, дето не му се занимава с тях).

Случаят на Карма е тотално различен, била съм в подобна ситуация с доста по- неграмотен технически мениджър, но не се чувствах постоянно използвана, прецакана и унижена, защото и моят потенциал се развиваше и имаше мисъл от негова страна аз какво мога да взема от цялата интеракция.

# 603
Добре, съкратила съм малко - назначени са във фирмата за мениджъри, не са ми преки, но се допитват до мен. Всъщност не знам защо точно ти се обяснявам изобщо.

Сигурно съм неадекватна, както казваш, а ти си чудесен служител, браво на теб!!!

Не знам защо подскачаш така, не се опитвам да се заяждам, честно обаче не разбирам каква реакция очакваш като описваш подобно поведение. Да, неадекватно и непрофесионално е такова изказване и такава реакция, което не изключва възможността да си вършиш чудесно работата. Никой никъде не го е оспорил.

Значи нито един не ти е мениджър, а кой ти е шеф на теб? Да, ако прехвърлят на теб задачи от техните екипи, които са други и несвързани с твоята работа, естествено, че ще откажеш. Ама ти не отказваш. Правиш го явно, после се държиш неуважително с тях. Ами вземи се оплачи на директния си началник и толкова? Или директния ти началник е съгласен те да ти прехвърлят задачите?

# 604
Както каза, спирам да ти се обяснявам. Неадекватна съм, неуважителна и не съм професионалист. Това е.

# 605
Ами да, описаното поведение е такова. И при описанията на Кечър за нейната ситуация, и да си го помисли човек, и да е вярно, просто е непрофесионално да се троскаш и да се изказваш по този начин. Шокиращо е за мен, че има хора, които не го виждат така, че и с гордост обясняват колко зле, невъзпитано и непрофесионално са се държали. Всички сме си изпускали нервите, аз включително, но със сигурност не се гордея с това.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:21 от Анонимен

# 606
  • София
И какво от това Wink

Не искам да се правя на психолог, но това е нагледно как се цакат съвестни хора, като откажат да скачат по свирлата на някого. Не мисля, че в случая на Карма е умишлено, но започват да ти говорят, че не е професионално, че си еди- какъв си, таргетира се същността на човека и с което се отъждествява на работа. Вижда се и по реакцията на Соул и кое от постовете коментира.

Скрит текст:
На мен, примерно, не ми платиха едни пари. Адвокат каза, че ако вляза с логовете и атенданс рипортите в съда, ще ги осъдя. Лъжат ме, протакват, за да изкопчат повече от мен. Не пожелаха да го напишат писмено, имейлите стоят без отговор, но иначе ми звънят. Ако реша да ги направя луди, изобщо няма да ми дреме дали е "професионално". Че те са нарушили закона и не се срамуват, аз ще се срамувам, хаййййде Grinning

# 607
Работната среда и при Соул, и при Кечър ми се струва доста токсична. Не знам дали си заслужават всичките тези нерви.

# 608
Да бе, голям професионализъм лъха от цитираните изказвания. И аз като Файър мисля, че е остра реакция поради натрупваното, може би с години, напрежение и недоволство. Но реакцията Е непрофесионална. Изобщо всякакъв вид показване на големи емоции на работа е не на място в някаква степен, според мен.

Ами отказвайте, бе, хора, отказвайте, защо не отказвате??? Защо, Кечър, казваш като откажеш да играеш по нечия свирка, ама от постовете аз оставам с впечатление, че не отказвате, фрустрирате се, и тази фрустрация избива в реплика като - Като си ми шеф, що не знаеш, а аз, дето съм наясно, не съм ти на позицията и заплатата, което между другото си е персонална оценка на квалификацията на въпросния мениджър. Пак казвам, възможно е да е вярна, просто не е адекватно и професионално да се казва и показва чрез подобно поведение.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 18:28 от Анонимен

# 609
  • София
Е, голяма работа, има място за всички под слънцето. Лудите, мързеливите, простите, наглите, крадците, свиркаджийките. Има и за непрофесионалните.

Не го казвам пасивно- агресивно. Просто на мен като ми прелее, започвам да се приемам чудесно и лесно. От тема едно се повтаря човек да си гледа интереса, голям праз, че пред някого си изглеждал еди- как си. Важно е и пред кого, важно е понякога не какво ти казват, а кой ти го казва, уважаваш ли човека, има ли за какво и т.н.

Аз не бих де връзвала на bait за непрофесионализъм, ако съм била професионална години наред.

# 610
Работната среда и при Соул, и при Кечър ми се струва доста токсична. Не знам дали си заслужават всичките тези нерви.

И аз се присъединявам към това мнение. Не знам в колко теми вече четем соул и кечър как са най-съвестни и все най-жални и ощетени. Не вярвам да работите в последните останали фирми на този свят. Като сте над това ниво, покажете го и си тръгнете.

Мениджърската работа не е да знае как служителят върши нещо и да го върши вместо него.

Кечър, като ти е преляло, тръгвай си. От много време пишеш едни и същи неща и ако ти сама не направиш нещо за себе си, няма кой. Допуснала си да те гърбят, поне ще ти е за урок следващия път. Преди да обвинявате другите, търсете грешките в себе си.

# 611
Много ясно, че грешката е в мен. И основно, че изобщо пиша в тази тема. Тук явно е на почит послушанието, гърбенето с работа, ама ако може на другите и в никакъв случай да не си и помислил, че заслужаваш повече. Явно съм сгрешила с това да мисля, че темата е за споделяне. Явно е за начукване на канчета и за пореден път великото изказване "Като не ти харесва, тръгни си."

# 612
Разбира се, че най-логичното е като не ти изнася да си тръгнеш. Вероятно няма да промениш фирмата и манталитета.

Иначе се получава “хем не ми изнася, хем и не търся нищо ново”. И само едно вечно оплакване. Представете си, че има и места, на които не си изцеден след работа, чувстваш се добре и колектива става.

# 613
  • София
Карма, аз не споря, че репликите са чудесни и за пример. Говоря за вторачването и разчепкването на реакцията и дамгосването ѝ. И обясненията през 9 планини как е нормално, защото и при теб еди- какво си, последвано от нерелевантна аналогия. Както казах, била съм и в твоя случай, усещането е съвсем различно, но не би ми хрумнало да съдя някого, който очевидно е подложен на кофти отношение. В тема, в която всеки осми съвет е "пусни си фалшив болничен". 

За моя случай - аз съвсем спокойно обясних логически, че ако следваме логиката, нейното присъствие не е нужно. Не ми звучи много по- различно от твоето, честно казано - отказ да направиш нещо за шефката си и тя да вземе кредит за него. И то за пряката си шефка, не е ли нормално? Това е често срещано - шефът представя нещата от името на служителите си. Защо ти е проблем?
Сега, на мен ми е ясно, че искаш да ѝ лъсне некомпетентността и да я бутнеш, ако може, но не се прави така. Дори да си под опеката на шефа над нея. Забави темпото.

# 614
Както вече писах, има и проблем с подмазвачите, хората без гръбнак, а и открито незапознатите с правомощията си, т.е. тези, които, като откаже един, ще се нагърбят те да го свършат с надеждата, че трупат дивиденти.

Общи условия

Активация на акаунт