Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 959
  • 816
  •   1
Отговори
# 570
При мен при изпитателен срок предизвестието е било в повечето случаи 2 седмици, веднъж само месец. Това и за двете страни. Изобщо в България явно са доста различни нещата в това отношение.

# 571
Драмата е, че, ако се колебаят между двама кандидати, ще изберат този, който може да почне веднага.

# 572
Ами не, ако е за висока позиция, избират този, който се е харесал повече. Ако ще и шест месеца да се чака.

Относно Iseis, не знам какъв е казуса и в какви фирми си работила. Аз споделям моя опит, на базата на това, което аз съм видяла.

# 573
Казвам, ако се колебаят. За високите позиции също има по няколко човека дори и на последен етап от подбора. (ако е наистина подбор де, а не само проформа)

# 574
В други държави предизвестията са седмици.  Не ми харесва 3 месеца предизвестие не, защото няма да ме чакат някъде, а защото за мен са три загубени месеца в демотивация и размотаване. Ако държа да си предам нещата ще го правя и извън работно време и ще остана повече от нужното. Не искам да ме държат насила. И са ме чакали, и са ми плащали неустойка, и аз съм си я плащала. За по-внимателно прочелите “драмата” е в сервирането на почти четвъртия месец - нещо, което са объркали в офертата, в договора и са спали 4 месеца. Събудили са се, когато ги подсетих за длъжностната. Която пак са проспали. Аз все пак си подбирам офертите и двата месеца компенсираха други компромиси. Това е “драмата”.

# 575
Ами всъщност държат си “насила”, а когато неустойката върви към 7к и повече хич не е все тая ще я платиш ли или не.

Така е, аз в момента съм в края на такова дълго предизвестие, ужасно е. Намериха ми заместник последната седмица и сега искат последните 3 дни хем да го обуча хем и останалата работа да си върша.

# 576
  • София
В други държави предизвестията са седмици.  Не ми харесва 3 месеца предизвестие не, защото няма да ме чакат някъде, а защото за мен са три загубени месеца в демотивация и размотаване. Ако държа да си предам нещата ще го правя и извън работно време и ще остана повече от нужното. Не искам да ме държат насила.

Това е и моето разбиране.
Ако си скапаняк, и 2 месеца ще размотаваш и пак няма да предадеш като хората.

Относно дали могат или не могат - не разбирам защо на служителите трябва да им пука дали горкият работодател може да намери заместник, след като ако те бъдат съкратени, на работодателя не му дреме дали ще имат време да си реорганизират разходите за наем, примерно.
Изключително противен двоен стандарт, играещ по тънката струна на съвестни хора.

# 577
В старата ми работа имаше голямо текучество и предизвестие от 2 месеца. Виждала съм точно какво се прави тези два месеца - две седмици се събират СВта и отлежават на бюрото на шефката. Поне още една седмица тя да се натутка да ги прегледа и да отхвърли половината. После почват да звънят на хората за интервюта, които се провеждат още две седмици. После се мотаят, докато изберат, щото нали великата фирма трябва да избере най-добрия служител....Вече са минали поне месец и половина от старта на подбор. Най-накрая избират някой и му звънят. В много от случаите човекът вече си е намерил работа или не иска да почне, понеже ги е усетил какви измекяри са. Понякога се съгласява той или втория, третия, десетия, на който звъннат, но някога дори няма и на кого да звънят. Отделно повечето хора не могат да почнат веднага. И пак на нова сметка се почва едно избиране.....
На всичкото отгоре трябва и да го обучиш като дойде и да им търпиш заяждането защо и как изобщо може да си помислиш да напуснеш великата им фирма! Чувала съм да наричат хората с обидни имена, да им се крещи, че са тъпанари и никъде другаде няма да си намерят работа, щом не оценяват нищо от това, което се прави за тях.
Понеже от началото още шефката ми разбра, че с мен няма да го бъде, като ѝ скръцнах със зъби, та много, много не си позволяваше. Един ден ми вика - давала ми хляба. Рекох ѝ - Не ми го даваш, изкарвам си го, че и твоя изкарвам даже. (Не го очакваше със сигурност.....хахаххахха) Но вече бях наясно, че няма да изкарам там дълго.

Ако подборът се случва по-бързо и по-качествено, за един месец би могло да се назначи нов човек.

# 578
  • София
При нас "новият" човек е от 4 месеца и още се чеше.
Няма да го дообучавам, да видим как ще ме накарат. Имал е 4 месеца, да не е дремал.

# 579
При нас "новият" човек е от 4 месеца и още се чеше.
Няма да го дообучавам, да видим как ще ме накарат. Имал е 4 месеца, да не е дремал.

В момента имам двама, назначени за мениджъри, единият от четири години, другият от две. Не си знаят процесите и процедурите, идват постоянно да им обяснявам нещо. Един ден така се бях ядосала, че им рекох - Защо аз да ви обяснявам, вместо вие на мен - не съм нито на позицията ви, нито на заплатите?

# 580
Зависи колко нагоре в мениджмънта са / колко позиции над теб, така да се каже. Не виждам защо един началник да трябва да знае абсолютно всичко и всеки процес. Шеф на екип трябва да познава процесите за неговия си екип, но шеф на отдел с няколко екипа не виждам защо да трябва да познава на петте екипа процесите от-до. Само по себе си това не го прави лош мениджър или некомпетентен началник.

# 581
Защото идват да питат елементарни неща, които трябва те за знаят, не аз. Самите те не са от вчера, все пак години са това.

# 582
Зависи. Виждала съм доста мениджъри на високи позиции (директори и нагоре), които и аз съм смятала, че не знаят елементарни неща. Но явно не им е трябвало да ги знаят - важно е било да има кого да питат при нужда (или техните асистенти да питат). И такива хора са били много ценни на компанията, заемащи отговорни длъжности с години.

# 583
Да, хора има всякакви. В случая става въпрос за елементарни неща, които касаят дейността на компанията и са пряко свързани с тяхната работа. Но, както и да е, няма значение. Те си знаят, че са дошли с парашута и затова са така нещата...

# 584
Моят любим началник, който ме научи на най-много и ми даде огромен професионален трамплин, не знаеше как се прави скрийншот на компютъра. Дойде да ме пита как. Бях шокирана. Не променя факта, че на 33-34г е бил началник на глобалния бизнес за един от най-важните отдели в една от най-елитните банки в света (това доста преди аз да се запозная с него, де 😄 аз го срещнах 13-14г по-късно). Същият е имало и някакви дреболии, които не знае, нито е познавал в детайли софтуера, с който работят Operations Team, които също му бяха подопечни примерно, ми отива човека и пита. Не прави общаците, които набиват числа в системата, компетентни за неговата позиция. Има огромна разлика да не разбираш материята и да не си запознат с процесите (в детайли) в конкретната фирма.

Ако е твоя работа да правиш нещо и тяхна да са началници, просто им го казваш и толкова. Възможно е да си права, естествено, няма как да знаем без конкретика, но съм имала шефове, които не знаят елементарни неща за процесите, въпреки това нито са били парашутисти, нито не са си разбирали от работата.

Иначе определено има некадърници, разказвала съм за дамата, която ми се води началничка, все пак 😆😂 Тя наистина не знаеше и все още не знае, базови неща. Вече неколкократно бизнес партньори са ме питали каква е причината да не е навлязла в материята, макар че е от година и половина във фирмата. А нашата материя не е свързана с процеси, така че еднаква при всички работодатели, та и там не мога да я оправдая 😂

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 15:06 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт