Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 974
  • 816
  •   1
Отговори
# 555
Ако не е все още в изпитателен срок, то нямат много лостове да я принудят да подпише споразумението, освен да започнат с някакви мизерии. Но ако са склонни на това, то е добре да се спасява още отсега.

# 556
Е, то начини за принуда винаги ще се намерят. Колко законни, колко не е друг въпрос...

# 557
Ако е от 1 на 2 не ми се вижда кой знае какво. Аз като започвах в сегашната фирма беше 1 м. После за новите служители стана 2 месеца, а за старите без промяна. Напуснах и след две години се върнах във фирмата и съм с 2 месеца. Не ми е драма.

# 558
  • София
Тя май е мениджър, сигурно искат на 3.
Хубаво си беше едно време с един месец. Другото за ниски позиции си е заробване. И за 2 месеца не можеш да наемеш и обучиш нов човек.

# 559
Хубавото е, че този срок се уговаря в договора, съответно ако не ти харесва - не подписваш. Не е като с работното време, например.

# 560
  • Сф
Как точно се уговаря? Предизвестието е като останалите условие- приемаш или не подписваш. До сега в нормална компания не съм чула някой да си предоговри предизвестието.

# 561
Хубавото е, че този срок се уговаря в договора, съответно ако не ти харесва - не подписваш. Не е като с работното време, например.

Е, много ясно. То всичко се договаря - ако не ти харесва, не почваш. Ама все пак искаме да работим.... И, ако в началото 2 месеца не ни се виждат много, после си е доста време, като тръгнеш да напускаш. Винаги може да си платиш неспазено предизвестие, разбира се.

В една от фирмите, където работех първо бяха на 1 мес, после всички станаха на 2 месеца. Обаче там имаха "прекрасния" навик да махат хора, за да има място за приятели и роднини. При това от днес за днес.....плащаха, разбира се, но след 2-3 години видяха, че не им е много ок и върнаха всички на 1 мес.

# 562
Как точно се уговаря? Предизвестието е като останалите условие- приемаш или не подписваш. До сега в нормална компания не съм чула някой да си предоговри предизвестието.

Имам предвид, че срокът е разписан в договора, а не непременно, че е предмет на преговори. Но и второто е напълно възможно на много места - зависи колко желан е кандидатът от работодателя.

# 563
От два на три го променят, да висока ми е позицията. Това, което ме подразни е не единия месец повече - някой е спал, когато съм си подписвала договора. На всички останали в екипа е три месеца, но тяхното е заварено положение. Аз приех оферта на два. Длъжностна характеристика ми оформиха на третия месец пак с изненади. И други изненади има. За наистина много голяма компания говоря. Аз съм изключително сериозна към правилата и очаквам същото. В изпитателен съм все още, но изобщо не ме притеснява това.

# 564
Както казах, ако не подпишеш, остава стария договор. Стига да си сигурна, че няма да има негативни последици за теб...

# 565
Това, което ме подразни е не единия месец повече - някой е спал, когато съм си подписвала договора. На всички останали в екипа е три месеца, но тяхното е заварено положение. Аз приех оферта на два. Длъжностна характеристика ми оформиха на третия месец пак с изненади. И други изненади има.

Това говори за лоша вътрешна организация, което от своя страна е добър индикатор и за други неприятни изненади в бъдеще. На твое място бих се замислил дали ми се остава там в дългосрочен план, преди да направя напускането по-трудно с по-дълъг срок на предизвестие.

P.S. Ако все пак решиш да останеш, най-добре е да подпишеш споразумението - доколкото е явно, че се касае за грешка при съставянето на договора и всеки друг в екипа е с 3 месеца, отказ няма да се приеме положително.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 20:41 от Khufu

# 566
Трите месеца обаче също ни "пазят". Аз лично не съм против тях. В крайна сметка обикновено това са мениджърски позиции, за които процесът по наемане е дълъг така или иначе и никой не очаква да си на разположение веднага. Ако пък е толкова зор, винаги може да се изплати неустойката.
Да не говорим, че аз поне не съм видяла досега някой да държи мениджър насила цели три месеца - контра продуктивно е, да не кажа и опасно в някои ситуации.

# 567
Ами всъщност държат си “насила”, а когато неустойката върви към 7к и повече хич не е все тая ще я платиш ли или не.

# 568
От много време се чудя на тея драми около предизвестията в България. Звучи ми все едно едва ли не ако не си на разположение от сега за веднага, работодателите не биха били склонни да чакат. Каква е толкова драмата да изчакат 2-3 месеца?

От съвсем първата си работа досега по-кратко предизвестие от 3 месеца не съм имала (стандартното). За високи позиции има и по 6, по 9 месеца дори. Факт, че особено последното не се посреща с възторг като човек си търси работа. Понякога работодателите може да са склонни да пуснат работника по-рано, но обикновено не е така. Новият работодател си знае и си чака. Откупуване е възможно, макар и да се случва рядко и обикновено на високите нива - това ако няма non-compete в договора.

# 569
Според мен за мениджърска позиция три месеца е нещо нормално. За служители 2 също не е толкова страшно. Ако предизвестието е един месец, много трудно може да се наеме нов човек. Все пак процеса по рекрютване и след това изчакване на предизвестието на кандидата, ще отнеме повече от месец. Това означава, че напускащият трудно ще предаде работата си. Два месеца не е толкова страшно. Ако си в изпитателен срок вероятно в много фирми биха подписали по чл 71 и кой от къде е, без предизвестия и драми. Сега съм с 2 месеца и ако напусна, ще може да се намери човек и да се предаде качествено работата.

В старите ми екипи често имаше откупуване, не е нещо нечувано. Имало е и договорки примерно от предизвестие 2 месеца, един да си отработиш, един да ти плати новата фирма, за да не го отработваш.

Общи условия

Активация на акаунт