Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 977
  • 816
  •   1
Отговори
# 540
Май стана развален телефон Simple Smile Аз имах предвид споменатото от Бойко, че предизвестието би трябвало да е еднакво за двете страни. Ако е така, не вярвам някоя фирма да си позволи да иска 3 месеца от служителите и един за себе си. И не бих тръгнала да не го спазвам само по съвети от форум, предвайки само каквото аз разбрала от написаното в договора. Задължително бих се съветвала с адвокат.

А другата клауза - за уронването на престижа, вече е много разтеглива и е ясно, че там ако се стигне до спор, ще бъде борба на адвокати основно.

# 541
Консултацията с адвокат никога не вреди. А ако на някой не му се дават пари, Инспекцията по труда имат безплатни консултации, анонимно по телефона. Там обаче са младши експерти и може и да не са наясно с по-специфичните случаи. А може и сам да си прочете закона човек, този конкретен въпрос не е сложен.

# 542
О, аз също имах такава клауза. Направо е смешна. Две години нямам право да работя в друга конкурентна компания...
И аз имам. Не мога и във фирма на клиент на работодателя или негов партньор, както и да заемам мениджърска позиция където и да е по света.
Изобщо напусна ли, нямам право да работя хич изобщо Innocent

# 543
Някой от вас знае ли нещо по повод анулиране на трудов договор преди началната му дата? Имам предвид, че договорът е с посочена дата за постъпване на работа. Има ли възможност да се анулира преди тази дата?

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 07:33 от Pink Butterfly

# 544
Ако това е волята и на двете страни - най-просто е с допълнително споразумение към него.

# 545
Ако това е волята и на двете страни - най-просто е с допълнително споразумение към него.

В такъв случай дължа ли обещетение, според Вас?

# 546
# 547
Някой от вас знае ли нещо по повод анулиране на трудов договор преди началната му дата?
Свържи се с тях и им кажи. Просто договорът няма да влезе в сила.

# 548
Май стана развален телефон Simple Smile Аз имах предвид споменатото от Бойко, че предизвестието би трябвало да е еднакво за двете страни. Ако е така, не вярвам някоя фирма да си позволи да иска 3 месеца от служителите и един за себе си. И не бих тръгнала да не го спазвам само по съвети от форум, предвайки само каквото аз разбрала от написаното в договора. Задължително бих се съветвала с адвокат.

Не ти трябва адвокат за нещо, което е императивно записано в КТ:

Цитат
Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
1. мястото на работа;
2. наименованието на длъжността и характера на работата;
3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
4. времетраенето на трудовия договор;
5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
8. продължителността на работния ден или седмица.

И ако имаш договор с 3 месеца за теб и един месец за работодателя просто си подаваш предизвестието за един месец и се позоваваш на точи член. 66 от КТ.

# 549
Само да допълня Бойко, че в Инспекцията по труда на място също може да се направи консултация с юрист, безплатно (освен с инспекторите).

Преди две години ММ имаше казус с коефициента за прослужени години записан в договора и съответно изплащането му. Инспекторите наистина нямаха кой знае какви правомощия, но знаеха закона, материята, обясниха какво и как трябва да бъде и къде е проблема. Понеже счетоводител тогава спомена, че договора не е изряден, се направи платена консултация с юрист (не от инспекцията). Уж беше препоръчан точно в областта Трудово право от друг близък юрист. Разгледа казуса и върна писмено становище, че всичко било изрядно точно заради конфликтни точки, които били записани в договора. Счетоводителят, който ни консултираше обаче настояваше, че е прав и тогава спомена, че при поискване имаш право да разговаряш с юрист в Инспекцията по труда. Там вече консултацията беше безупречна, че и безплатна.

# 550
Изненадаха ме с допълнително споразумение за увеличаване срока на предизвестието. Предполагам е излишно да питам какви са ми опциите, но все пак… Confused

# 551
  • София
От 1 на 2 или от 2 на 3?

# 552
Ако не подпишеш, продължава да е валиден договорът до момента, т.е. старото предизвестие. Достатъчно лостове имат обаче да те накарат да подпишеш.

# 553
Опциите са 2 - да подпишеш или да не подпишеш.
Можеш да блъфираш, че ако си толкова ценен служител, че да ги притеснява срока на предизвестието, то не биха могли да те уволнят Grinning
Или да се спазариш да ти дадат нещо за да подпишеш, бонус, повишение... Така и така ще има анекс, поне да е по-голям Sunglasses

# 554
И моят шеф пробва да ме изненада така миналата година, просто отказах да подпиша. Той каза, че било задължително за повишението, казах тогава, че не ща повишение 😂 в крайна сметка ме повишиха и предизвестието остана непроменено.

Общи условия

Активация на акаунт