Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 982
  • 816
  •   1
Отговори
# 525
bboiko, някак си бяха успели да го вържат като договор. Не знам доколко е законово или не, но като се подпишеш на такъв договор реално се съгласяваш с условията.
Няма такова нещо. В договора може да пишат каквото си искат, но ако то противоречи на закона се счита за нищожно. Затова обикновено най-накрая слагат клауза, че ако някоя клауза от договора бъде счетена за нищожна, то остатъка остава в сила.
Закона ясно казва, че предизвестието трябва да е симетрично. Ако в договора пише друго, то това просто е нищожно. Не помня каква беше точната практика за такива случаи, но мисля, че и за двете страни се взимаше по-малкият срок.
Особено американските и еврейски компании много обичат да блъфират с такива клаузи, защото в САЩ много неща могат да се наложат с договор, но това не им дава сила в Европа.

Бойко, точно в аутсорсинга хора се уволняват дисциплинарно много лесно. Виждала съм го много пъти.
Много е лесно, докато някой от тях не заведе дело и тогава ще му се молят да се разберат извънсъдебно.
Лесно става да се напише заповед на листче, трудното е да я издържат легално. В много фирми съм виждал да освобождават хора с доста провинения по взаимно съгласие защото ЧР не могат да изкарат документално дисциплинарното, а даже знам и такива дето са им дали 4 заплати само и само да не се разправят. Знам и за хора уволнявани дисциплинарно от държавни институции по няколко пъти, които съдът ги връща с компенсация. Въобще процедурата е трудна и отнема доста време, лесно може да се проточи повече и струва по-скъпо от 4 заплати.
Това не значи, че ако наистина си виновен няма да се случи, но това е по-скоро рядкост.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 23:25 от bboiko

# 526
Catcher, помисли си какво постигаш с това, че ще кажеш истината? Все пак не си лична приятелка с клиентите си. Утре ще дойде друг на твое място и след 2 дни никой няма да те помни от чужденците.
Толкова ли е накърнено егото ти, че държиш да се обясняваш?

Понеже сме в един сектор, позволявам си да коментирам по-обстойно. Работила съм вече в няколко фирми, в една от които напуснах и след 2 години се върнах. С много хора сме си се въртели дружно из фирмите и сме се засичали на не едно и две работни места. Знаем се. С повечето с хубаво. Гнилите ябълки се знаят, София не е огромен град. Случвало ми се е да мениджъра ми да ме пита за конкретен човек, който се явява на интервю и ми е бивш колега от предишна фирма. Усещат се, че сме работили в една и съща фирма и питат за впечатления. И това се е случвало не веднъж и два пъти.

Имай предвид, че с едно действие накрая можеш да затриеш добро впечатление, градено с години.

Не казвам, че човек трябва да мълчи или да позволява да го мачкат. В никакъв случай. Но ако му виждаш края и си решила да напуснеш, една такава искреност може да ти донесе повече негативи, отколкото позитиви. А и клиентите ти крайно не ги интересува дали ти си обещала, или мениджъра ти. Те искат работата свършена, а не да знаят кой е обиден, кой е стоял до 10 нощес овъртайм и кой обещал от чуждо име.

# 527
bboiko, някак си бяха успели да го вържат като договор. Не знам доколко е законово или не, но като се подпишеш на такъв договор реално се съгласяваш с условията.
Няма такова нещо. В договора може да пишат каквото си искат, но ако то противоречи на закона се счита за нищожно. Затова обикновено най-накрая слагат клауза, че ако някоя клауза от договора бъде счетена за нищожна, то остатъка остава в сила.
Закона ясно казва, че предизвестието трябва да е симетрично. Ако в договора пише друго, то това просто е нищожно. Не помня каква беше точната практика за такива случаи, но мисля, че и за двете страни се взимаше по-малкият срок.
Особено американските и еврейски компании много обичат да блъфират с такива клаузи, защото в САЩ много неща могат да се наложат с договор, но това не им дава сила в Европа.

И всъщност, ако има проблем с такава клауза  в договора към кого може да се обърне служителя тогава? Защитен ли е въобще от някаква институция? Абсолютно точно наблюдение за компаниите - американска беше Blush

# 528
Може да се обърне към Инспекцията по труда, но те мога да дадат само предписания и ако не бъдат спазени да заведат дело от името на работника. Нямат реални правомощия да налагат решения. Но предвид, че точно за такова нещо е доста ясно как ще свърши делото, обикновено е достатъчно само да заплашиш или да си доведеш адвокат на разговора и от фирмата ще отстъпят.
Бях писал по-назад за един бивш колега дето го плашиха с дисциплинарно уволнение и адвоката на фирмата само като чу, че ще се съдят им каза, че той в това дело няма да ги представлява и да си търсят друг.

# 529
За нищожна клауза в договора не е необходимо да се обръща към някого, би могъл просто да не я спазва, тъй като тя изначално не произвежда правно действие.

# 530
  • София
Catcher, помисли си какво постигаш с това, че ще кажеш истината? Все пак не си лична приятелка с клиентите си. Утре ще дойде друг на твое място и след 2 дни никой няма да те помни от чужденците.

Не е его (честно), а чувство за справедливост. И понеже няколко човека го играха тоя филм и имаше отзвук, бих искала да съм от тях. Защото имаше момент, в който бях близо до всичкото това и имах видимост от другата страна - ти трябва да ги изманипулираш за еди - какво си, може да ги излъжеш и да протакваш, законодателството тук е много силно, но повечето хора не си знаят правата и ако ги стресираш, клякат. И т.н., мисля, че всички ги знаем номерата. И това нещо, вербализирано в реч и съвети към "бъдещ мениджър", ме води до яд и реваншизъм.
Пак казвам - не си го представяйте като някаква конспираация за отмъщение, просто не смятам да пазя ничий имидж. И питах - до къде мога да стигна, без да има правни последици.

Дисциплинарно много трудно се уволнява служител. Не съм забелязала в аутсорсинга да е по- често срещано. Там по- скоро разчитат на мръсни номера, да вземат страха на служителя, както и по малките бг фирмички, където са накачулени всичките стринки и любовници на шефа.
Има и писменИ предупреждениЯ преди това.
Неподписването на заповедта не води до недействителност, така че укриването и излизането в болничен не са решения- тя се връчва.
Но трябва да се пишат обяснения (имаш 3 дни) и да се даде приемо- предавателен протокол за активите на компанията (лаптоп, телефон).
Има си процедура и фирмите невинаги я спазват,там ги цакат и пада автоматично в съда, дори не гледат провиненията.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 23:49 от The Catcher in the Rye

# 531

Там е работата, че не. Незаконна клауза в договора автоматично е нищожна, нищо че си подписала.

# 532
Но е хубаво преди това да се посъветва с адвокат, за да е сигурен, че е нищожна. Особено като става дума за голяма фирма, там договорите обикновено са изпипани до последната запетая. През тези фирми преминават стотици служители, работещи при съответните условия и едва ли фирмата разчита, че те няма да започнат да си правят каквото искат, само защото никой не се е сетил, че дадена клауза е нищожна. Всъщност и в малките фирмички договорите юридически са си съвсем наред, защото ако пряко противоречат на закона, наистина падат много лесно в съда. Едно е да няма последствия за неизплатена заплата в плик, която е устно договорена, друго е подписан договор. Просто хората си мислят, че не са им наред договорите, защото не знаят законите.

А иначе personal improvement plan, микромениджмънт, преместване в друг екип, даване на допълнителни задължения по точката "по преценка на мениджъра".

# 533

Не е его (честно), а чувство за справедливост. И понеже няколко човека го играха тоя филм и имаше отзвук, бих искала да съм от тях. Защото имаше момент, в който бях близо до всичкото това и имах видимост от другата страна - ти трябва да ги изманипулираш за еди - какво си, може да ги излъжеш и да протакваш, законодателството тук е много силно, но повечето хора не си знаят правата и ако ги стресираш, клякат. И т.н., мисля, че всички ги знаем номерата. И това нещо, вербализирано в реч и съвети към "бъдещ мениджър", ме води до яд и реваншизъм.
Пак казвам - не си го представяйте като някаква конспираация за отмъщение, просто не смятам да пазя ничий имидж. И питах - до къде мога да стигна, без да има правни последици.

Дисциплинарно много трудно се уволнява служител. Не съм забелязала в аутсорсинга да е по- често срещано. Там по- скоро разчитат на мръсни номера, да вземат страха на служителя, както и по малките бг фирмички, където са накачулени всичките стринки и любовници на шефа.

Мисля, че няма какво да ти направят. Да, клауза за престижа може и да имаш в договора, но ако си тръгваш, вероятно никой няма да ти направи нищо. Права си, че рядко се уволняват хора извън изпитателния срок. Разчита се да ги притиснат сами да напуснат или с взаимно съгласие и 4-6 заплати.

Според мен чувството ти за справедливост може до някаква степен да ти навреди. В очите на околните ще изглеждаш като тази, насъбирала няколко години и избухнала накрая. Ако имаш да казваш нещо, направи го като си сетнеш интервю с ЧР. Имах проблемен ТЛ, който се държеше ужасно и работата не вървеше благодарение на него. Напуснахме 4 човека едновременно, след още 2 месеца напуснаха още 2ма. От 13 човека екип. На екзит интервюто бях честна и обясних доста добре защо напускам, защо обстановката е токсична и тн. Тези неща може да се коментират с ЧР и вече при напуснали толкова много хора изведнъж, да се види къде е проблема и има ли реално такъв. Но това клепане пред клиентите повече би изложило теб, отколкото колегите/мениджъра ти.

# 534
Но е хубаво преди това да се посъветва с адвокат, за да е сигурен, че е нищожна. Особено като става дума за голяма фирма, там договорите обикновено са изпипани до последната запетая. През тези фирми преминават стотици служители, работещи при съответните условия и едва ли фирмата разчита, че те няма да започнат да си правят каквото искат, само защото никой не се е сетил, че дадена клауза е нищожна.

Не е така. Именно, защото договорите са изпипани се разчита, че много служители ще се уплашат от такава клауза и няма да посмеят да си търсят правата. Или няма да се сетят. А ако някой се сети какво? Да имаш договор с такава клауза не е наказуемо, нито прави договора невалиден. И фирмата нищо не губи - ако 30% се сетят, че клаузата е невалидна, но 70% не се сетят, фирмата явно печели много повече, отколкото ако напише валидна клауза. Това просто значи, че договорът е изпипан освен юридически също и психологически и се среща при големи фирми също.

# 535
Особено като става дума за голяма фирма, там договорите обикновено са изпипани до последната запетая. През тези фирми преминават стотици служители, работещи при съответните условия и едва ли фирмата разчита, че те няма да започнат да си правят каквото искат, само защото никой не се е сетил, че дадена клауза е нищожна. Всъщност и в малките фирмички договорите юридически са си съвсем наред, защото ако пряко противоречат на закона, наистина падат много лесно в съда.
Всъщност точно в много от големите фирми има такива блъфиращи клаузи, накрая с допълнение, че ако бъдат отменени това не прави остатъка от договора невалиден. Най-популярно е това, че Х години след като напуснеш нямаш право да работиш в конкурентна фирма. Точно си е блъф - ако мине номера и въобще не ходиш на интервюта при конкуренти е чиста печалба за тях. Ако не мине, последствия няма.
А в някои случаи дори не се опитват да ги представят като валидни тези клаузи. Просто някой от компания майка в САЩ е натиснал да се добавят, защото там те имат сила и понеже самото им добавяне не е незаконно не са могли да откажат. Доста пъти съм го виждал тоя номер.

# 536
О, аз също имах такава клауза. Направо е смешна. Две години нямам право да работя в друга конкурентна компания... как ли не. А и не мисля, че някой следи това.

# 537
Подобни клаузи се включват в договорите на принципа "ако мине", но никой не се прави илюзии, че са защитими в съда, съответно няма смисъл да се губи време в следене дали се спазват.

# 538
  • София
Със сигурност няма да ми е полезно, обикновено такива постъпки са, за да задоволиш собствените си нужди,а не за да постигнеш позитив, ясно ми е това.
Шери, въпрос на гледна точка Simple Smile Аз, примерно, пък не смятам exit интервютата за мястото, на което да обясняваш подорбно кое не е вървяло, те са просто една про форма и имат за цел не да чуят служителя, а да си тикнат ХР-ите боксовете, да се отчетат. Бих се радвала да има HR мениджъри, които наистина се занимават с човешкия ресурс, но повечето са там, за да защитават интереса на компанията и само на компанията.

И аз имам такава клауза, питах младичкото момиче какво точно значи, разходих я леко по закона и тя започна да дава накъсно в един момент.
Да не говорим, че работих половин година без подписан анекс към договора.

# 539
Всъщност такива екзит интервюта могат да имат ефект. В случая напуснахме много хора наведнъж, през 2020, когато компанията беше във фрийз. Няма как да не се забележи, при условие, че нови не наеха. Работата и с нас беше зле, но без 4 човека беше станало трагично. Бяха го привикали на разговор да се обяснява какво и защо. Реално не, че на някого толкова му пука, че Шери се е махнала, но не бях нито само аз, нито само моето мнение е било такова. А и работата много се влоши като екипа остана -4 и после минус още 2ма, без да могат да назначават. Минаха няколко месеца и чак тогава наеха малко нови хора, но докато се обучат реално мина година от нашето напускане.

Общи условия

Активация на акаунт