Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 930
  • 816
  •   1
Отговори
# 660
Зависи от трудовия договор. В някои е посочена нетна.

Къде? Не съм виждал подобен договор и не съм убеден, че подобна практика е законна. Да не бъркаш нетната с основната заплата?

# 661
В офертата се посочва брутната заплата, в която е включен класът, просто тя е нагласена така, че след изваждане на данъците и осигуровките нетната е точно тази, за която служителят се е договорил.
И как ще се осъществява увеличението на класа всяка следваща година?

# 662
Както и навсякъде - като процент от основната зарлата, разписана в договора. Имай предвид, че офертата отразява единствено условията, при които служителят постъпва при съответния работодател, но това не означава, че те следва да остават такива во веки веков.

# 663
Catcher, нкпд е тъмна индия. Голямо творчество пада там. Според мен няма особен проблем с въпросния нкпд. За клас не гледат него, а длъжностна характеристика. Мен са ме водили на много странни длъжности, съпорт съм била като организатор работа с клиенти. Бизнес анализатор съм била с два различни кода на нкпд.

# 664
  • София
.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 01:12 от Aila

# 665
Скрит текст:
Да, аз имам подобен проблем с кодовете в момента, трябва да се разправям, нали?

В договора ми пише еди- каква си с НКПД  1000, примврно. В анекса пише - без промяна в НКПД. И малко по- надолу - еди - каква си с НКПД 2000.
....
Ще ми донесе ли проблеми?
Catcher, честно, не знам, досега не съм го правила на проблем, въпреки че определено съм го забелязвала. Но освен, че ти накъсва класа и оставя кофти привкус, какъв негатив би донесло в бъдеще идея нямам.
Поне не са се опитвали да ми го набутат в нетната... Rolling Eyes
Когато ти го калкулират в заплата, проблемът идва в осигуровките. Т.е. вие се съгласявате на по-ниска брутна.

# 666
  • София
Когато ти го калкулират в заплата, проблемът идва в осигуровките. Т.е. вие се съгласявате на по-ниска брутна.
Има ли някакво значение, ако е над максималният осигурителен доход?

# 667
Aila, мога само да предположа, че парите за прослужения клас са вкарани в брутото и от там нататък наистина няма чак такова значение, все са облагаеми, независимо дали под или над осигурителния праг.

# 668
  • София
Скрит текст:
Да, аз имам подобен проблем с кодовете в момента, трябва да се разправям, нали?

В договора ми пише еди- каква си с НКПД  1000, примврно. В анекса пише - без промяна в НКПД. И малко по- надолу - еди - каква си с НКПД 2000.
....
Ще ми донесе ли проблеми?
Catcher, честно, не знам, досега не съм го правила на проблем, въпреки че определено съм го забелязвала. Но освен, че ти накъсва класа и оставя кофти привкус, какъв негатив би донесло в бъдеще идея нямам.
Благодаря ти.

Оф, ще им пиша да го оправят. Поне да си изчистя нещата. И с отпуската има разлика.
Длъжностната характеристика и анекса ми ги дадоха месеци, след като започнах. И датата, естествено, беше старата.
Аз написах ръчно новата и се подписах.
Не знам дали значи нещо, но ме подразни, че ги бавиха.

Един потвърдителен въпрос - майчинството вече се смята за 24 месеца назад, не за 18, нали?

# 669
Зависи от трудовия договор. В някои е посочена нетна.

Къде? Не съм виждал подобен договор и не съм убеден, че подобна практика е законна. Да не бъркаш нетната с основната заплата?

И при мен съм го виждала, и при приятелка, и при ММ. За законно - сигурно и това не е. Направо съм убедена, че не е. Но също не е законно да се включва класа в брутната. Ама служителите като не са запознати кое е законно, кое не - се разписваш и започваш. И после се почва сглобяване на “пъзела” през годините, научаваш и закона на свой гръб. Абе направо половин счетоводител трябва да си, и юрист малко.

От друга страна затова в другите държави семейството си има обикновено семеен или счетоводител или юрист, точно за съвети по такива въпроси. Тук май още не е такава практика, поне нямам близки, които практикуват така и все се питаме по форуми, фейсбуци и прочие.

Скрит текст:
Преди време като споменах на един работодател, че искам преди да подпиша всичките бумаги да се консултирам за NDA с юрист и те се облещиха. Хубаво, ама мен това не ме вълнува. Както те са си грубо казано “вързали гащите” така и аз искам да съм наясно какво подписвам.

# 670
Но също не е законно да се включва класа в брутната.
Съвсем законно си защото по закон така се формира брутната заплата - основната плюс надбавката за стаж и ако има други надбавки (например при колективно договаряне). Това което се вписва в договора се нарича основна заплата. И те си я изчисляват така, че като се сложи надбавката за стаж и да се получи точно колкото е договорено за бруто или нето. Всичко е законно, просто те си пресмятат нещата, докато хората масово явно не го правят и не знаят и как да го направят.

От друга страна затова в другите държави семейството си има обикновено семеен или счетоводител или юрист, точно за съвети по такива въпроси.
В западните държави най-често данъчното облагане е на семеен принцип и има сериозни данъчни облекчения ако единият е безработен, с ниски доходи, срудент е, плащал е за придобиване на професионална квалификация, имат деца и т.н. Особено в тези с прогресивно облагане. Та може наемането на счетоводител да се отплати многократно. То и това е една от причините гейовете да натискат толкова да им позволят бракове.

# 671
Да, но тази “надбавка за стаж” трябва да я изплащат, не просто да фигурира на хартия. Иначе те хубаво могат да поискат да я изчисляват така както им е най-удобно и безболезнено, но поне според сегашното законодателство работодателят е задължен да изплаща на служителя минимален клас от 0.6%  отгоре на нетното (по закон мисля, че е основното, но пак казвам някои договори са написани да не казвам как..) възнаграждение. Е, освен ако в договора има разписано нещо по-високо, но надали Sweat Smile Не просто да е включено в брутното проформа. Не фигурира ли във фишовете, не ги ли е получил тези суми работника, при разглеждане на казуса ще им бъдат връчени съответните препоръки на цялата фирма, а вече за задействаните казуси искат или не - ще се наложи да ги изплатят със задна дата и то за всички години, през които не са ги плащали. В определен срок, а не когато пожелаят (понеже се започват едни търгове и пазарлъци да се оттегли иска, а работодателят щял да изплати всичко на порции на добри начала, засега първоначална “вноска” после още…да, да). Въобще много им пречи този клас. Затова и все мине се не мине време и се започва агитация да се премахне.

За семейното облагане навън е така. Честно казано крайно време е и тук да преминем към такъв модел. Обаче с това даване на пари в плик под масата и осигуровки на минималната, които се учудвам, че са все още практика - не знам как ще стане. Особено в малките населени места положението е плачевно в това отношение. А хората нямат избор (за работни места) и се съгласяват кажи-речи на всичко, и доброволно си мълчат.

# 672
Отново - повечето фирми си го изплащат абсолютно коректно. Просто сумата записана в договора е такава, че като се добави надбавката и се получава точно толкова колко е уговорено. И всичко е точно, ама трябва да можеш да разбереш написаното в договора.
А тоя клас наистина е безсмилена останка от комунизма. Тогава 0.6% индексация може и да е било смислено, ама в днешно време е безсмислено малко. А по-високо е реално само в разни държавни предприятия дето никога не са излизали от комунизма.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 10:07 от bboiko

# 673
Така де, това се опитвам да обясня - да речем започваш нова работа и имаш уговорена сума X. Това е и записано в договора. Получаваш всичко коректно. Уж. Така си се договорил и си ок с това (аз не бих била между другото и не съм била - уговаряйки заплата, чиста, уговарям заплащане, а вече бъдещото увеличение, сроковете за преразглеждане на възнаграждението, минимален процент, годишни бонуси, работно място - хибридно и прочие, още преди да стане модерно по време на Ковида, заплащане за овъртайм - въобще всичко, което ми е било важно в даден момент). Иначе ще излезе, че веднъж включен този велик процент, дефолтния, могат да минат година, две, три - на същата сума ли ще стоиш? Откъде накъде! Натрупал си стаж и работодателя, при който си в момента е задължен да го заплаща. Ако заплатата ти се увеличава - ок. Но има случаи и хора, при които тя не помръдва с години. “Защото така било записано”. И да, при ниските прагове може и да е нищожна сумата, но при средно и по-високо заплащане за цялата година се натрупва една значителна сума, която ти се полага по закон.

Скрит текст:
За съжаление (или за щастие зависи от гледната точка Joy ) имаме поглед върху различни фирми явно - моите наблюдения не са толкова позитивни, когато говорим за традиционния български работодател, не за аутсорсинг компаниите. При последните е ясно, че нещата трябва да са изрядни. Но голяма част от другите по-скоро хитруват с този процент записвайки го по всякакви начини или просто сменят позицията на работника всяка година, фиктивно. Тези, които пък имат повече от една фирма прехвърлят служителите от едната фирма в другата (да се разбира от фирмата на “шефа” във фирмата на “шефката”). Номера всякакви съм чувала и виждала…естествено, винаги всичко става с любезното съгласие на работника. А после се започва - ама защо, ама как, ама те…а като дойде проверка всички си мълчат. Следващата година всичко се повтаря. И така карат и до пенсия някои хора. Нямате си представа каква голяма бездна е между работник във фирма с изцяло българско участие (или българско-не-знам-каква фирма, от типа на “(Недо)преуспели българи в чужбина с бизнес в БГ”) и такъв в аутсорсинг компания. Така че разбирам гледната точка на bboiko, но не мога да се съглася с нея, тъй като моите наблюдения са коренно различни. Но е хубаво да се знае, че монетата има поне две страни и не всичко е толкова трагично Blush

# 674
Да, но тази “надбавка за стаж” трябва да я изплащат, не просто да фигурира на хартия.

Струва ми се, че смесваш различните понятия - ако класът е начислен към основната заплата, то той с нея формира брутната такава и се изплаща (разбира се, след удържане на ДОД и осигуровките). Тези номера с преназначаване всяка година са известни, но сега не коментираме подобна хипотеза.

И продължавам да не разбирам смисъла за включване на нетна заплата в договора - дори да беше законно, така тя ще трябва да се променя всяка година с увеличаване на класа.

Общи условия

Активация на акаунт