Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 926
  • 816
  •   1
Отговори
# 645
някой може ли да ми препоръча добър адвокат относно трудово правни взаимоотношения?!

Благодаря

# 646
  • София
В договора се вписва само размер на класа, трябва да занесеш длъжностна характеристика на HR-a. И помоли мениджъра си да се застъпи.
HR-ките по презумпция не искат да признават, но той може да удари едно рамо. (От опит и наблюдения).

# 647
някой може ли да ми препоръча добър адвокат относно трудово правни взаимоотношения?!

Благодаря

Тодор Капитанов от КНСБ . можеш да се свържеш с него от сайта му: https://mywork.bg/?fbclid=IwAR3D_el7_HHFQYo5kdN4Vvqd-iQJQz1OtaAF … Yyhhx30Omi89E7Ujc

или чрез КНСБ: https://knsb-bg.org/index.php/kontakti/czentrala-na-knsb/

Освен, че е невероятно качествен специалист е и човечен , което е рядко срещано в днешно време.

# 648
За търговската фирма и фабриката не знам, но ако от една от тях отидеш в банка или застрахователна компания, там се осчетоводява по тотално различен начин. Интересно дали и какво биха признали, хипотетично.
Но си пак счетоводител,нали?

# 649
Моето впечатление е, че масовата практика е работодателите се договарят за 1000 лева (примерно). И после ако кандидатът има десет години стаж съвестно му добавят 10*0,6% = 6% = 60 лева, но към заплатата от... 940 лева. И той получава това, за което се е договорил.

# 650
Моето впечатление е, че масовата практика е работодателите се договарят за 1000 лева (примерно). И после ако кандидатът има десет години стаж съвестно му добавят 10*0,6% = 6% = 60 лева, но към заплатата от... 940 лева. И той получава това, за което се е договорил.

Как го правят това? Нали в договора пише Х лв бруто. След като се подпише оферта и договор (където е упомената същата сума), човекът почва работа. Като си дадеш книжката на ЧР се начислява отгоре клас спрямо предишния трудов стаж, като при нас изискват и длъжностни характеристики от предишни работодатели. Как така изведнъж заплатата става по-малка и класът е включен в нея?

# 651
  • София
Шери, така е, просто в договора вадят и изкарват данните за съответната основна заплата.
Но офертата в някои компании идва - 40 000 за година. Тук се включва класът, транспорт, интернет и каквото там.

Не сън съгласна само, че е масова практика. Поне не в сферата, в която ние работим, но съм го срещала.

# 652
Не ми се струва честно Sad

Иначе и аз не мисля, че е толкова масово, както казваш,Кечър.

# 653
В банковия сектор например е масова практика - договаряш се за нетна заплата, като я получаваш, но с включен в нея клас.

# 654
  • София
Ами, зависи каква е сумата. Тя може да има мегдан за вадене. За мен не е ок, защото е объркващо за човек, който не се занимава със счетоводство.
Аз имам познания и въпреки това всеки път, като съм била отпуска или имам компенсация, като си смятам нещо предварително, никога не го докарвам точно.
В офертата не пише клас, минималният законов е 0.6% , ама може и да не е, аз как ще знам колко ще ми извадят. Има млади хора без опит и на по- обикновени позиции, не старши счетоводител или бизнес анализатор, за тях ще е още по- трудно да се ориентират. Неясно е като цяло, поне за мен и предпочитам просто месечна брутна заплата.

# 655
Правят всякакви номера и при мен включително са въртяли всякакви кодове, сакън да не изплатят едни 20 лв. отгоре. За мен са кокошкарски изпълнения, но на Х служителя по 20 вероятно идва кръгла сумичка.

# 656
  • София
Да, аз имам подобен проблем с кодовете в момента, трябва да се разправям, нали?

В договора ми пише еди- каква си с НКПД  1000, примврно. В анекса пише - без промяна в НКПД. И малко по- надолу - еди - каква си с НКПД 2000.
....
Ще ми донесе ли проблеми?

# 657
Не ми се струва честно Sad

Иначе и аз не мисля, че е толкова масово, както казваш,Кечър.

Не само, че не е честно, ами не е и законово правилно. Една проверка от Трудова инспекция гарантирано ще осигури изплащането на всичките суми за прослужено време, ако честен разговор с фирмата по този въпрос не помага.

Както писах по-рано в темата, ММ имаше точно такъв казус преди години. Оказа се, че всички служители (без един конкретен служител, с привилегии, да го наречем) са били изигравани точно така - заплатата плюс класа правели финалната сума. Схемата е била прикривана и от счетоводството. Да, ама друг път. Изплатиха ги изцяло накуп след проверката. Не само на него, ами и на останалите служители се наложи да започнат да плащат всичко както трябва да е.

# 658
В офертата се посочва брутната заплата, в която е включен класът, просто тя е нагласена така, че след изваждане на данъците и осигуровките нетната е точно тази, за която служителят се е договорил.

# 659
Зависи от трудовия договор. В някои е посочена нетна. И след това пък се започва с едни смени на позицията, подписване на анекси и какво ли не, само и само да не нараства този прословут клас. Ама разбирам ги и тях де, работодателите. При едни по-високи заплати стават значителни суми за изплащане към това, за което са се договорили със служителите (на годишна база).

Общи условия

Активация на акаунт