Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 939
  • 816
  •   2
Отговори
# 630
  • ...на безопасно
Ако ще го правят сега веднага - да, при условие, че новата длъжност е достатъчно различна за да оправдаят новия изпитателен срок. Но може и просто да се подготвят за всеки случай. Доста фирми го правят това да разбият персонала на отделни отдели и позиции за да могат по-лесно да изфабрикуват обективен подбор ако поискат в по-късен момент.
Новата длъжност е коренно различна. Дейността обаче дефакто остава същата за конкретен служител. Длъжностни характеристики няма връчени.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 17:30 от а Kеа?

# 631
Ако ще го правят сега веднага - да, при условие, че новата длъжност е достатъчно различна за да оправдаят новия изпитателен срок. Но може и просто да се подготвят за всеки случай. Доста фирми го правят това да разбият персонала на отделни отдели и позиции за да могат по-лесно да изфабрикуват обективен подбор ако поискат в по-късен момент.
Новата длъжност е коренно различна. Дейността обаче дефакто остава същата за конкретен служител. Длъжностни характеристики няма връчени.

Такива фиктивни промени съм виждала само в един случай (извън вече обсъдените изпитателен срок и тн) - вратичка да не се изплаща коефициента за прослужени години (увеличението на заплатата по закон). С новата длъжност няма как.

# 632
И друг въпрос имам: има ли условия , при които едно допълнително споразумение може да се обяви за невалидно? Например сбъркани лични данни на служителя?
При спор в съда от значение е какво пише на хартията, а не какво сте вършили реално.
За невалидно споразумението може да се обяви със сигурност само ако противоречи на закона. За сбъркани данни и други подобни най-добре да се консултираш с адвокат. Ако грешката е някаква дребна и смисъла остава ясен и еднозначен е много вероятно да си остане в сила. А ако ти умишлено предоставиш грешни данни може теб да те съдят.

# 633
То е логично и някой като се оплаква години наред от работата си да я смени.

Иначе с удоволствие тези неща няма да ѝ ги казвам в лицето, ако ми е колежка. Не виждам защо трябва да се защитава, оправдава и насърчава високото самочувствие на работници, които си позволяват да обясняват в лицето на колеги как последните трябва да им отстъпят титла или заплата поради некомпетентност.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 23:07 от Анонимен

# 634
Може ли вашето мнение по въпроса -моята счетоводителка твърди,че междинните почивки са включени в работното време ,а не се включва единствено почивката за хранене. Не мога да разбера при 8 часов работен ден, начало на започване на работа в 8,00 ,една обедна почивка от 30 мин и две междинни по 15 мин в колко часа е краят на работното време?

# 635
# 636
https://otgovori.info/fiziologichen-rejim-na-trud-i-pochivka/

Би трябвало да работиш до 16:30 часа.

# 637
  • в сърцата на децата <3
Междинките са ти платени, т.е. те са част от 8-те работни часа, които ти плаща работодателят. 30-те минути обедна почивка са ти неплатени, т.е. трябва да работиш 8 часа и 30 минути общо, за да ти платят 8 часа. Ако започваш в 8:00 и имаш 30 минути обедна почивка и 2х15 физиологични, трябва да приключваш работа в 16:30.

# 638
Междинките са ти платени, т.е. те са част от 8-те работни часа, които ти плаща работодателят. 30-те минути обедна почивка са ти неплатени, т.е. трябва да работиш 8 часа и 30 минути общо, за да ти платят 8 часа. Ако започваш в 8:00 и имаш 30 минути обедна почивка и 2х15 физиологични, трябва да приключваш работа в 16:30.
да,така ми казва и тя,че междинните са физиологични и са включени в работното време от 8 часа.
Благодаря на всички за отговора!

# 639
Ние започваме 8:30, 30 Мин обедна и две по 15 междинни. Приключваме 17:00

# 640
  • Пловдив
Започнах работа, работодателят не иска да ми признае стажът до момента по професията, с оправданието, че не е точно в абсолютната сфера на дейност на фирмата. И се налагало обучение, което е естествено. Прав ли е?

# 641
Доколкото зная, преценката тук е от компетентността на работодателя. И още нещо - защо този въпрос се повдига след започване на работа - прослуженото време, което се признава, следва да бъде разписано в договора?

# 642
Никога не са ми разписвали клас в договора. Там е установено само размера на този клас, в моя случай 0,6. Носила съм длъжностни характеристики след започване на работа, за да докажа, че длъжността отговаря. Тоест не се доверяват само на трудова книжка.

# 643
Започнах работа, работодателят не иска да ми признае стажът до момента по професията, с оправданието, че не е точно в абсолютната сфера на дейност на фирмата. И се налагало обучение, което е естествено. Прав ли е?
Стажът по професията не е свързан с дейността на фирмата.Ако си била счетоводител в търговска фирма и отидеш да работиш като счетоводител във фабрика за производство на нещо си , няма да ти признаят стажа до момента ли?

# 644
За търговската фирма и фабриката не знам, но ако от една от тях отидеш в банка или застрахователна компания, там се осчетоводява по тотално различен начин. Интересно дали и какво биха признали, хипотетично.

Общи условия

Активация на акаунт