Последният триместър се задава, до ЮЛИ мъничко остава - Юли 2023, тема 3

• 51 896
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Можеш да си вземеш обикновен болничен от личния лекар, не от АГ.

# 361
  • Wonderland
Със сигурност не съм прехвърлила допустимия брой. Sad
Нямам проблем и да си платя за него, все тая. Винаги съм мислила, че процедурата е една и съща навсякъде, а явно и тук има много условности и методи…
Благодаря!

# 362
Имам въпрос. Sad
Искам да изляза 2 седмици преди 45-дневния, както бях писала на предишна страница. Днес питах АГ каква е процедурата - каза ми, че трябва да ме запишат фиктивно в болница.
Мисля го от два часа и не ми звучи окей този вариант, сега се чудя това ли е начинът, по който се случват нещата? Има ли други варианти? Утре сутрин ще звънна да попитам, но ми се иска да знам как стоят нещата при другите…

https://nssi.bg/publichnost/vyprosi-i-otgovori/izdavane-na-bolnichni-listove/

Цитат
Въпрос: Колко дни временна неработоспособност има право да издава лекуващия лекар?

Отговор
Скрит текст:
Съгласно чл. 13 от Наредбата за медицинската експертиза болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 календарни дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 календарни дни, с прекъсване в рамките на една календарна година. В посочените 14 дни, съответно 40 дни, не се включват дните за временна неработоспособност поради карантина (причина за неработоспособност с код 12).

След изтичането на отпуска от 14 дни без прекъсване или 40 дни с прекъсване в една календарна година, лекуващият лекар/лекарят по дентална медицина, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност, насочва осигуреното лице към ЛКК за издаване на болничен лист.

Допустимо е издаване на болничен лист за временна неработоспособност еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина за повече от 14 дни непрекъснато при следните случаи:

При издаване на болнични листове с причина 11, 12, 14, 15, 16 ,17, 18, 20 и 25 (бацило/паразитоносителство, карантина, бременност, майчинство, трудоустрояване, придружаване на дете до 3-год. възраст в болнично заведение).
При издаване на болнични листове само с режим болничен и с код на причината различен от 26 и 27 (придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст, придружаване и гледане на болен над 18-годишна възраст).
При издаване на болнични листове с код на причина 26 едновременно с бележка „За гледане на дете под карантина“ или с бележка „Гледане на болен член от семейството в лечебно заведение за болнична помощ по заключение от ръководителя на лечебното заведение“.
При издаване на болнични листове с код на причина 27 едновременно с бележка „Гледане на болен член от семейството в лечебно заведение за болнична помощ по заключение от ръководителя на лечебното заведение“.
В 40 календарни дни отпуск поради временна неработоспособност, разрешени на осигуреното лице с прекъсване в календарната година, не се включват дните по еднолично издадени болнични листове:

с причина 11, 12, 14, 15, 16 ,17, 18, 20 (бацило/паразитоносителство, карантина, бременност, майчинство, трудоустрояване);
само за режим болничен с код на причината различен от 26 и 27.
Обръщаме внимание, че дните по болничните листове, издадени за гледане на болен член от семейството както и дните за гледане на здраво дете посещаващо детско заведение поставено под карантина, независимо от мястото където то се провежда (в дома или в лечебно заведение за болнична помощ), се включват в посочените 40 дни.

Та накратко, до 2 седмици може от ЛЛ, ако не сте надвишили за годината лимита от 40 дни. С предната бременност лежах няколко пъти за задържане, като през това време се нагледах на мами, които лежаха фиктивно, кратката пътека от 3 дни и после вземаха болничен 30 дни от болницата. Условието беше да стоят на територията на болницата и да им пускат изследвания и запис на тонове или ехограф (което предвид обстоятелствата и цените на тези неща си е направо бонус, защото не плащаш нищо, всичко се поема от касата).. Та, явно си го има открай време като практика.

# 363
  • Варна
Напазарихте ли от Хиполенд? Аз си бях подготвила количката и пуснах снощи в 12:20, че се събудих. Днес се сетих, че съм забравила помпа и пуснах още една.
Скрит текст:

И да ви покажа мъжът ми как е спретнал миризливите крака на нашия Григор с бебешките обувчици Rolling Eyes

# 364
Рапунцел, аз съм взимала така обикновен, изобщо не са ми искали да влизам в болница. Нелепо е. Помоли ЛЛ за 14 дни за бронхит. Като другия се прави.

Диди котето е супер! Моето умря преди няколко месеца и така ми се сви сърцето тия дни. А как гледаше каката..

# 365
  • София
Напазарихте ли от Хиполенд? Аз си бях подготвила количката и пуснах снощи в 12:20, че се събудих. Днес се сетих, че съм забравила помпа и пуснах още една.
Скрит текст:

И да ви покажа мъжът ми как е спретнал миризливите крака на нашия Григор с бебешките обувчици Rolling Eyes

Ей не знаех че има спални комплекти за мини кошарки, супер, тъкмо се бях засилила при една шивачка да ходя. Леле още нищо нямам купено, егати

# 366
Леле, а ние в събота ще ходим да ги видим на живо тия вани с повивалник, че не мога да убедя мъжа ми.
Диди, откраднах идеи за пазаруване. Лигавници, спални комплекти все неща, които не съм помислила! Благодаря!
Да знаете има и протектори за матрака на мини кошарите.

# 367
Здравейте, намалението в Хиполенд само онлайн ли важи или и във физическите им магазини?

# 368
  • Варна
Ами аз намерих такива бандани от баткото 2-3 и викам айде колкото да не е без хич. Все имам чувството, че нещо забравям, а не мога да се сетя какво. Чакам една поръчка от Некст с бодита, ромпъри, комплект за изписване (не е комплект за изписване де, аз така съм си го решила) и такива истории, преслушах какво имам от преди 7г, от H&M имаше намаление и от там взех един комплект бодита и за мен две нощници с тънки презрамки за болницата. Шишета и стерилизатори нямам намерение да купувам. Някакво дълбочко безшевно бельо и сутиени за кърмене трябва да си взема. И не знам какво друго. Дайте идеи ако се сещатате нещо, което пропускам.

# 369
  • Wonderland
Здравейте, намалението в Хиполенд само онлайн ли важи или и във физическите им магазини?

Тук са описани условията: https://www.hippoland.net/news/post/obshti-usloviya-za-pazaruvan … 3g-petak-i-sabota Simple Smile

Сутиени за кърмене бях тръгнала от Лидл да взимам, но преди дори да стигна видях във ФБ групата, че били без подплънки?! Нещо такова и се отказах, мисля от H&M да взема.

# 370
  • Варна
Те от Lidl и H&M няма и да ми станат. Аз съм 70Б, а те започват от 80-85Б

# 371
И аз си откраднах малко идеи от поръчката на Диди. Чудя се за бебефон. Стария беше на мапи, но го съсипахме от ползване и вече звука не работи. Мисля си за филипс, ама се чудя струва ли си 400+ лв за бебефон. Ако някой има положителен опит с някой конкретен модел бебефон - приемам идеи.

# 372
  • София
Zuhta, ние сме се насочили към камера на Шаоми и да си гледаме на телефоните. Много по евтино излиза и е много удобно, с звук, хубава картина и през нощта. Наши приятели са така и са доволни, предлагам просто вариант Simple Smile бебефоните доста скъпичко излизат..

# 373
  • Варна
Ами ние май имаме отпреди 7г, ама къде ли е... Нямам идея за марка, беше една камерка, която се свързва с телефона. Като цяло ако ще купувам, сигурно ще видя нещо в Алиекспрес, че там са по-достъпни технологиите. За къщата сме си взели камери за там и са с много функции и технологии, а бяха сигурно 3 пъти по-евтини от тука.

# 374
Искам да е бебефон, а не камера през wi-fi, защото имаме каравана и планираме да прекарваме доста време по къмпинги и диви гори без wi-fi. Но това за али-то си е идея.

Като ви гледам колко сте организирани ви се възхищавам. Аз почти нищо няма да се налага да купувам, но всичко е прибрано по кашони и май е време вече лек-полек да почна да вадя и да сортирам. Очаквам края на месеца 4-5 кашона с дрешки от момиченцето на сестра ми и като знам и аз колко много съм трупала от баткото ще си отнеме бая време да оправя всичко.

Мислите ли да правите някакви пътувания, почивки преди голямото събитие? Ние се гласим за 10-ина дни в Гърция около 24-ти май, после мислех да се поразходим и до Турция ама сега като се размислих май не е добра идея да щъкам много след средата на юни...

Общи условия

Активация на акаунт