Бързи здравословни въпроси и отговори – 40

• 34 066
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Ако искаш най-точна диагноза, ходи на гастроскопия. И без това, тази процедура трябва да се прави на определено време, ей-така, като профилактика.
Обаче, трябва лекарят, който ти я прави, да е добър специалист, за да може да открие евентуалните поражения по тънките черва, ако има такива.
Целиакия не се диагностицира само с лабораторни тестове. Те са важна част от процеса по диагностициране, но само с тях не става.

# 76
А правила ли си изследване на антиглиадинови и анти тъканна трансглутаминаза, IgA и IgG?
На мен лекарите не са ми казвали нищо за "шест години средно" (за първи път го срещам), само това, че нямам никакъв проблем, но на мен антителата са отрицателни, малабсорбция никаква (което изключва увреждане на тънко черво).
Иначе с глутена съм по същия начин, но аз лекувам и стерилитет и не мога да си изключвам продукти, само защото не се чувствам добре от тях, поне не и докато не се изясни всичко.
Не ти "се карам", просто твоя случай ми се струва много типичен за диагноза, не е като при мен да ги няма най-важните неща (антитела и/или малабсорбция). За това се учудвам...

# 77
Ми ядосвам се, че на мене ми държите сметка, защо още нямам диагноза. На маймуна ме направиха за нищо файда. Тази година, втора гастроскопия. Хеликобактер та хеликобактер, той това си знае. Не ми били проявите на хранителен интолеранс. Опитвам се да му задавам въпроси, прекъсва ме и ми разправя да съм пиела айрян към дюнерите... Бях се засилила сега към ЛЛ с епикризата и рецептата да спра антибиотиците, да ме прати на друг гастроентеролог, но имаше много народ, а аз съм на работа. И както вече написах, но не се чете, тази сутрин дадох кръв да си видя антитела.

# 78
За целиакия се взима биопсия от тънкото черво, не от стомаха (доколкото знам гастроскопията е само от стомах). За кръвните прочетох, но мислех, че е само ПКК, желязо и т. н. За съжаление някои изследвания човек трябва сам да си ги прави, защото лекарите не ги назначават... Но ако са положителни, вече могат да сменят съветите на 180 градуса.

# 79
Да, трябва ми друг лекар. Сама няма как да си взема биопсия от червото. Уж го говорихме това с него. Разправя евентуално за друго изследване за кръвоснабдяване на тънките черва...

# 80
Да, аз за антителата изследването визирах. Ако то е положително, веднага ще назначат биопсия. За обрива би трябвало да назначат за алергия, но там не съм много запозната, тъй като не съм имала такива симптоми.

# 81
Здравейте. В момента нямам достъп до личния си лекар, предстои да го сменя. Какъв тип специалист трябва да посетя, за преслушване на бял дроб и евентуално назначаване на скенер?

# 82
Пулмолог

# 83
Благодаря!

# 84
  • Burgas, Bulgaria
Чакам личната срп ми е 64 , неутрофили високи ,ниски лимфоцити. Левкоцити в топмя . С 38,6 температура и повърнах .

# 85
Трябва да направя отново ЯМР. Първият си го платих, сега ЛЛ ме праща при невролог той да ми пусне направление по НЗОК.
Има ли някой инф. кой може да издаде такова направление, всъшност може ли ЛЛ, защото имам съмнение, че ме препраща?
Ако ме одобрят за ЯМР по НЗОК колко време се чака за отговор, дали е отпуснато изследването? Как става информирането от касата?

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 16:15 от Пролетно цвете

# 86
Трябва да направя отново ЯМР. Първият си го платих, сега ЛЛ ме праща при невролог той да ми пусне направление по НЗОК.
Има ли някой инф. кой може да издаде такова направление, всъшност може ли ЛЛ, защото имам съмнение, че ме препраща?
Ако ме одобрят за ЯМР по НЗОК колко време се чака за отговор, дали е отпуснато изследването? Как става информирането от касата?

Преди се чакаше месеци, сега може да се ускорили процедурата, но се съмнявам. Ако си платите можете да влезете почти веднага.

# 87
Здравейте, дъщеря ми имаше температура преди 2 3 дни , приемаше антибиотик. Днес си направи пкк, срп ,асат ,алат. Асат и алат обаче са доста  завишени. Асат 75 ( нормално е да е до 32) , и Алат 138( а трябва да е до 33) . С- реактивния протеин е 28. Възможно ли е чернодробните ензими да са завишени заради  приемането на антибиотик ? Благодаря!

# 88
Нисък ми е Вит.Д- 15. Какво и колко да приемам, за да го вдигна?

# 89
  • София
Здравейте, дъщеря ми имаше температура преди 2 3 дни , приемаше антибиотик. Днес си направи пкк, срп ,асат ,алат. Асат и алат обаче са доста  завишени. Асат 75 ( нормално е да е до 32) , и Алат 138( а трябва да е до 33) . С- реактивния протеин е 28. Възможно ли е чернодробните ензими да са завишени заради  приемането на антибиотик ? Благодаря!
Възможно е. Даже на повечето антибиотици го пише в листовката. Погледнете я.
При ковид също се наблюдава, както и при други заболявания в хода им. После си влизат в норма. Направете контролно изследване след някакъв период (при нас се е случвало) и се консултирайте с лекар.

Общи условия

Активация на акаунт