Бързи здравословни въпроси и отговори – 40

• 34 115
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! В неделя вечер усетих болка в гърлото, а в понеделник вдигнах и лека температура, съответно отидох още тогава на преглед. Докторът ми каза да вземам Трахизан и при вдигане на температура парацетамол. Температурата вече я няма, обаче гърлото продължава да ме боли, а вече е петък. Дали да ходя пак на преглед?

# 646
Здравейте! В неделя вечер усетих болка в гърлото, а в понеделник вдигнах и лека температура, съответно отидох още тогава на преглед. Докторът ми каза да вземам Трахизан и при вдигане на температура парацетамол. Температурата вече я няма, обаче гърлото продължава да ме боли, а вече е петък. Дали да ходя пак на преглед?
Вземете си клеева тинктура и мажете гърлото. Аз я капя на клечка за уши и мажа. Купете я обаче от пчелар или магазин за мед,тази в аптеката не е много ок. Така лекувам цялото си семейство. След 2 названия няма и помен от болки в гърлото. При налепи на сливиците мажа със сода бикарбонат. Намокрям си пръста с вода топвам в содата и мажа двете сливици. Всичко останало на пазара за гърло е чист боклук.

# 647
Здравейте.  тези вируси по НЗОК могат ли да се изследват , или не?

# 648
Мисля, че не са по здравна каса. Плащаш ги сам.
Епщайн вирус, цитомегаловирус и херпес симплекс.

# 649
  • София
Здравейте! Извадиха ми малко кърлежче, но около него е леко зачервено. Личния лекар каза да пия доксациклин 3 дни, а във Военна б ца хирурга, който го извади - нищо да не пия. И сега какво да предприема? Благодаря ви!

# 650
  • София
Нищо. След 40 дена се изследвайте за лаймска болест или при поява на грипоподобни симптоми преди това. Ако сега пиете АБ, има голяма вероятност да замаскирате потенциална инфекция

# 651
Послушайте личния си лекар!
Тук https://bntnews.bg/bg/a/prof-d-r-kantardzhiev-opasni-sa-gradskite-krlezhi проф. Кантарджиев съветва това:
.*.. ухапаните от кърлежи да приемат две таблетки доксициклин (Doxycycline), който намалява опасността от евентуално заразяване десетки пъти. *

# 652
  • София
Мнението на Кантарджиев е отречено от СЗО.

https://www.maikomila.bg/kakvo-da-pravim-pri-uhapvane-ot-kyrlej/

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 18:48 от Феичка13

# 653
СЗО пък е един  фактор от ковида насам...
Аз лично бих пила за всеки случай. На моя приятелка/Западна Европа/ в един ден ѝ се бяха качили три кърлежа наведнъж. Просто ѝ ги махнаха в спешното и нищо не ѝ изписаха.

# 654
  • София
То и Кантарджиев покрай Ковид съветваше да жабурим ракия и набиваме чесън...

Миналата година аз не пих. Изследвах се. Просто повече ме е страх от фалшиво негативна инфекция, която да цъфне след години.

# 655
Привет, от известно време ми се появяват странни петна по кожата, изчезват от самосебе си и излизат пак.
Не знам как да сложа снимка в скрит текст през телефона така че се извинявам, не знам и на какъв лекар да отида. Не е обрив, няма релеф, приличат на спукани капиляри. Появяваха се на свивките на ръцете чак до китките, мишниците, снимката е от свивката на краката и продължава до бедрото и при двата крака.

# 656
Здравейте,
От скоро имам някакви пъпчици по лицето, които не успях да разбера от какво са. Точно такива не намирам в интернет - нямат зачервяване, нямат връх, не сърбят. В общи линии, не ми пречат, освен че се виждат. Имали ли сте подобни, от какво се появиха и как се справихте?
Слагам снимка в скрит текст:
Скрит текст:

# 657
При клъвнато от гларус, с нарушаване цялостта на кожата, много малка раничка, трябва ли тетанус? FlushedSmirk

# 658
Здравейте, имам леко странен въпрос. Оня ден ми излезе херпес, който не е на устата, а между носа и устата 😁 Но това не е проблема, по принцип и преди са ми излизали.. вчера случайно напипах нещо подуто под челюстта си, очевидно лимфен възел. Чудя се дали имат нещо общо тези 2 явления, други симптоми нямам абсолютно никакви.. трябва ли да се притеснявам?

# 659
Според мен имат общо, да. Случвало ми се е при херпес на устата да ми се подуе лимфен възел.

Общи условия

Активация на акаунт