👣 Дрехите на мама отесняват, АВГУСТинчето расте и шава 🤰 - Август 2023, тема 5 💗💙

 • 27 408
 • 760
 •   1
Отговори

Анкета

Заглавие за следващата тема:

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 45
 • Мнения: 180
За стволовите клетки подкрепям мнението на Ариеллл.
Когато правихме генетичният тест за синдромите, веднага ни предоставиха и оферта, и книжка (без да преувеличавам за книжката) за съхранение на стволови клетки.
Доста се разровихме и ние за информация, включително имаме вече и опита от приятели, които преди 12 години платиха за съхранение в Крио Сейф, мисля че така се казваше тяхната фирма/банка. Към днешна дата фирмата им е закрита и уж материалът се съхранява някъде, но те не знаят къде, нито успяха да направят връзка с чуждите представители за конкретна информация, защото официално представителство в България от 3 години нямало. Официалният отговор от миналото лято, който са получили  е, че материалът вероятно се съхранява в банки в Полша или Германия на друга компания, която е купила правата за съхранение, но предстои щателно проучване да се намери къде е точно и от кой.
Относно информацията, която открихме и ние, препокрива тази на Ариелл.
Едва 10% от стволовите клетки остават годни след екстракцията от пъпната връв и то само, ако тази екстракция се направи до 24 часа след раждането в лабораторията, в която ще се съхранява. За успешна трансплантация, ако се наложи, ти трябват минимум 40 % годни стволови клетки от собствена тъкан, ако е чужда или на родственик процентът беше по-висок.
Другото, което ми направи впечатление в това, което четох в документите, които ни дадоха, че се подписва и съгласие за даряване, с която предоставяш правата след определен срок (мисля, че беше 18 години), да се правят опити/изследвания или да се даряват за нужди (явно така се допълват процентите). Ти продължаваш да плащаш, но след този срок, реално ще ти осигурят чужда тъкан, ако твоята вече е ползвана, т.е там процентите стават други. Другото, което ни притесни е, че никъде не беше описано и не ни дадоха информация какви опити/изследвания точно се правят.
Без да го третирате, че влизаме в конспиративни теории или в сферата на научната фантастика. Просто говорим за едно информирано решение и за платена услуга в крайна сметка.
Братовчед на мъжа ми е генетик по образование и той също не се изказа ласкаво за тези банки и цялата схема с това съхранение.
Но разбира се това е лично мнение и проучване, и не ангажирам никой с него. Simple Smile Нито претендирам, че е щателно и пълно. Само споделям информацията, която ние намерихме.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 13:22 от ttd

# 46
 • Мнения: 611
И мен основно това ме спира за стволовите клетки - четох на няколко места, че ако Недай си Боже е нужно да се ползват, количеството е недостатъчно за лечение.

# 47
 • Мнения: 21 045
Имахме случай в нашият град,където на семейство се наложи да имат второ детенце заради стволови клетки за да спасят първото си дете.Но подробности не знам,само че е помогнало това решение.

# 48
 • Мнения: 236
Здравейте, момичета. При мен се развиват, до момента, добре нещата. Вчера ми правиха серклаж и утре ме изписват. Продължавам магнезия и основно лежане. Много се надявам да сме успокоили засега нещата. Младежът е много активен и силен и като му забихме изхода, дано си седи на място. Опитва се през пъпа да излиза, но ще удържа Joy
Сега и аз да се включа с отговори на въпросите:
1. Прах за пране използвах на Персил бебе, но мисля сега да ползвам Само.
2. Омекотител не съм ползвала за бебето, а сега и с нашите дрехи не ползвам.
3. Няма да взимам гнездо, а шезлонг.
4. Смятам да взема слинг и ергономична раница.
5. Не съм фен на чувалите, не мисля и този път да ползвам.
6. Ваната ни беше напълно обикновена от Икеа. Сега бих взела сгъваема с отвор за оттичане.
7. Бял шум ползвахме много и после беше мъка да я откажем от него. Ще пробвам без.
8. За момента сме му отделили място в нашия гардероб, така или иначе ще спи при нас.

Залъгалка ползвах на МАМ. Слагах я да заспи и след 5 мин сама я изплюваше. На годинка я забравихме у едни приятели и тя не го прие драматично.

# 49
 • Мнения: 383
За помпа и аз съм чувала много положителни отзиви за Медела електрическа. Тук в болницата предлагат точно нея (ако нямаш) и повечето си я закупуват нея след изписването. Аз ако ще купувам сигурно ще е тя-двойната. Simple Smile

Та за прането на бебешките дрешки: на колко градуса трябва да се перат?
Ние за сега сме без сушилня - ще трябва ли да ползвам омекотител, понеже гледам повечето от вас няма да използват?

# 50
 • Мнения: 2 658
Xelly7, ние също сме без сушилня и не ползваме омекотител.
Аз имам помпа на Avent електроческа. И сега ще съм пак с нея.

# 51
 • Мнения: 561
Аз мисля да изчакам с покупката на помпа. Не съм сигурна, че ще имам кърма и не ми се рискува с предварителна покупка.
Относно праха за пране - обожавам този на Сано както и омекотителя, аз и сега си ги ползвам, просто ще взема тези подходящи за бебе.
За ваничка ще взема сгъваема, тъй като банята ни не е голяма.
Относно стволовите клетки - ние се отказахме и мнението ми се припокрива с по-горните доводи. А и тези отстъпки от 1000лв, за които повечето говорят ги предлагат на всички - на нас след пренаталния тест, на моя позната уж Великденска промоция. Мисля, че не е никаква промоция, а това си им е редовната цена и междувременно, ако някой се набута без отстъпка да плати си е просто добре-дошло за тях.
Надявам се на никого да не му се налага да ги използва. Simple Smile
Другата седмица съм на преглед и нямам търпение да видя колко е наддало. Като че ли вече го усещам малко под пъпа, а преди ми се струваше, че е по-ниско. 😊

# 52
 • Мнения: 2 059
За помпите за кърма ще ви следя. На мен снаха ми ми беше дала някаква, но я счупих. Гърдите ми бяха кръгли като топка и не ставаше нито със зърна, нито без да суче . Затова се цедях, слагах в камерата и надписвах всяко пликче от коя дата е. Така 4 месеца някъде изкарахме, после минахме на адаптирано мляко.

Люлка шезлонг имаме подарък. Ползвахме я докато малкият не стана 8-9кг всеки ден. После си взехме втора употреба столче шезлонг с табла и играчки. Ползва го все още, но без таблата вече. Него го даваха май от 6месеца до 3-4 години. Има няколко положения за гръбчето и легнало май имаше. Забравила съм...но се ползва и то всеки ден.

Дрешките съм пуснала на 40 градуса обикновено. С малко препарат за пране.

# 53
 • Мнения: 93
Аз от началото до сега си пера на 40градуса всички дрехи, дори нашите. Единствено на детето пускам повече плакнения, а на нас 2-3. Омекотител не ползвам заради алергиите, които могат да се предизвикат. След като родих и за нас спрях да ползвам.

За кърменето и помпите. Имам ръчна на Авент, ползвана 2-3 пъти и електрическа на Медела, ползвана също толкова пъти. Не че не бях доволна просто не ми се наложи да ги употребявам по-често. Купих ги защото с първото исках да имам всичко възможно, което може да (но може и да не) потрябва. Моят съвет е ако сте решили да кърмите още след като се приберете вкъщи от болницата, направете си среща с някой консултант по кърмене. Ще ви покаже и обясни толкова много неща и най-вече как да се изцеждате, ако се наложи на ръка. Само искам да кажа, че такова нещо като "кърмата ми е малко", "кърмата ми е много водниста" и "детето ми стой гладно, защото го кърмя" няма. Има недостатъчно информация по отношение на процеса на създаване на кърма и като цяло кърмене. И да не излезе, че само поучавам - всичко това го знам от личен опит, защото и аз така си мислех в началото и бях на прага на лудостта с това, че бебето ми 1 седмица не наддава и щях да си спестя много стрес и сълзи, ако просто се бях срещнала с консултант веднага след изписването. И пак казвам кърменето не е за всеки и не е задължително. В крайна сметка децата накрая пак порастват и се разболяват като тръгнат на ясла, градина, училище.

От сегашния си опит с дете на почти 4г. Не бих купила и половината неща, които тогава купих само да има, за всеки случай. Но това го знам сега, след като сама съм установила какво на мен ми трябва в ежедневието. Най-важно е майката да е спокойна, за да е спокойно бебето. Това също от личен опит споделям.

# 54
 • Мнения: 2 059
Аз забравих да напиша - вчера бях на преглед. АГ ми изписа феротон да пия. Вие пиете ли желязо вече?

# 55
 • Мнения: 661
Аз забравих да напиша - вчера бях на преглед. АГ ми изписа феротон да пия. Вие пиете ли желязо вече?

Аз пия това от месец някъде: https://apteka.framar.bg/30049132/сорбифер-дурулес-таблетки-320-мг-30

# 56
 • Мнения: 2 059
Ариел, ти сериозно желязо пиеш. Да не си с анемия?

# 57
 • Мнения: 93
И аз вчера бях на преглед - лекарката каза че вече е между 450 и 480 грама. Като цяло нямам оплаквания, така че не съм задавала много въпроси. Желязо засега не приемам, но предполагам, че в един момент ще се наложи. Приемам други добавки след кръвни изследвания - б12, вит д, магнезий, омега 3. За желязото е важно да приемате и витамин Ц. И при приема на желязо да се избягват млечни поне 2часа преди и 2 часа след това. Млечните пречат на усвояването му. Сок от цвекло с портокал е чудна комбинация.

# 58
 • Мнения: 611
Аз пия вече повече от месец желязо на хит смарт, изписаха ми го заради нисък хемоглобин. Това за млечните не го знаех, аз редовно го взимам преди закуска, която включва млечни. Flushed в листовката пише само да е 30 мин преди хранене.
Аз забравих да напиша - вчера бях на преглед. АГ ми изписа феротон да пия. Вие пиете ли желязо вече?

# 59
 • Мнения: 1 188
Момичета,колко ви е нисък хемоглобина? Моят е 117, но не са ми излезли още всички резултати да ги пратя на доктора да се изкаже нисък ли е и ще пия ли желязо. А и аз на своя глава пия билкова кръв от известно време.

Общи условия

Активация на акаунт