Испания

• 40 969
  • 680
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Честит ни ток и интернеееет 😝😝😝
Нали?! Simple Smile За тия дето не помнят режима на тока в Б-я от едно време, си е направо приключение. Simple Smile Макар, че друго си е да е падне шалтерът непланирано.

# 631
  • Мадрид / София
Да ама тогава нямаше Интернет, смартфони и плащания с карта. Тогава като спреше тока сравнително малко засягаше живота на хората. Сега сме по-вързани с тока и Интернета. Няма как да комуникираш при нужда. Та сега има повече емоции.

# 632
За мен беше непредвиден day off и ми дойде много добре, но реално в нашият град беше почивен ден заради локален празник и всеки си беше предвидил пазара предварително. Затова не го и усетихме особено като нещо стресово, макар че тока се върна чак към полунощ. Всички си бяха по барове и паркове, колела, топки, никой не си гледа в телефона.. Но в големите градове със сигурност е било неприятно, за пътуващите, в болниците и пр.

# 633
  • София
Само, че едно време с режима на тока знаеш кога спира и кога идва и си правиш сметка. Сега беше неочаквано и всичко ми беше странно. Имаше работещи магазини и заведения-хората си пиеха предимно нещо и хапваха ядки или чипс /то какво друго да предложиш/. Обаче най-странното за мен беше, че в 22.00 вечерта част от града все още не беше осветен. Буквално пътуваш по улиците и уличното осветление работи, но блоковете са тъмни, или блоковете са светнали, но по улиците е мрак, или тук е светло и буквално 100 метра по-нагоре пълен мрак- за един и същи квартал става въпрос. И пътуваме из града, за да хванем интернет и да разберем какво се случва с децата, а те се забавляват на макс, защото не знаят какво се случва при нас:)) Та така, чудя се какво ли ще е следващото, което ще ни сервират. Снощното спиране на тока не мисля, че е било случайно /в смисъл кибер атака или повреден токопровод или подобно/.Ще разберем ........

# 634
  • Mediterraneo
Абе, стрес си беше. При нас спря и водата, абсолютно безпомощен си без ток, вода и нет. Остави ти това забавление по паркове и градинки, изкарай едно 15 годишно в парка непредвидено. Хиляди хора по влакове и метро, хич не е забавно, нищо, че не са си ровили в телефоните. В нашия малък град беше лудница по главните пътни артерии с неработещи светофари, не искам да си представям какво е било в мегаполисите.
Не знам какво ни готвят, нито какво реално се е случило. Няма по- реална възможност от мащабна хакерска атака, всякакви други версии на мен ми издишат.

# 635
  • някъде под слънцето...
Да ама тогава нямаше Интернет, смартфони и плащания с карта. Тогава като спреше тока сравнително малко засягаше живота на хората. Сега сме по-вързани с тока и Интернета. Няма как да комуникираш при нужда. Та сега има повече емоции.

Определено.

Същото като "режима на тока е България преди ", ама съвсем друго  Wink .

# 636
  • Мадрид / София
Мнение на експерт за апагона:

И
Видео от преди 3г на Марк Видал:

Дали не е било организирано с висше?🙈

# 637
Привет, ако дете пътува до Испания само с единия родител иска ли се някакво съгласие от другия родител при излизане от Испания? За туристическо посещение става дума.
Благодаря.

# 638
  • Mediterraneo
При излизане от Испания не, ако детето е с бг паспорт. Ако е с испански, не знам.

# 639
  • Ispania
Привет, ако дете пътува до Испания само с единия родител иска ли се някакво съгласие от другия родител при излизане от Испания? За туристическо посещение става дума.
Благодаря.
Не,не се изисква нищо , от нито една от двете страни . Независимо каква националност е детето 👍(щом пътува с един родител).

# 640
Притеснението ми дойде от там, че на колега дъщеря му и приятел не са били пуснати сами да излетят от Испания (а на отиване не е имало проблеми), въпреки че и двамата са имали съгласи от родителите да пътуват сами. Според граничните власти трябвало да бъде нотариално заверено. Понеже той е бил в момента в страната се е наложило да ходи до летището да подписва нещо и са излетели по-късно.

# 641
  • Ispania
Притеснението ми дойде от там, че на колега дъщеря му и приятел не са били пуснати сами да излетят от Испания (а на отиване не е имало проблеми), въпреки че и двамата са имали съгласи от родителите да пътуват сами. Според граничните власти трябвало да бъде нотариално заверено. Понеже той е бил в момента в страната се е наложило да ходи до летището да подписва нещо и са излетели по-късно.
Това е било, защото са непълнолетни и не са придружени от поне един родител . С един родител , не трябва да правят нищо .
Иначе документа който се прави , за да летят сами,  може да е и от само един родител , и се прави във всяка policía nacional, и често също в Policía Local и Guardia Civil. Това за нотариалното заверено , не е вярно. (изисква се в Испания САМО за испански граждани , за български деца НЕ се изисква ).
Аз съм го правила на самото летище, в офиса на Guardia Civil 30 минути преди да излети полета 🫣😅.

# 642
  • някъде под слънцето...

Ако са пътували  без паспорт само с  DNI(или българска лична карта)  е напълно възможно.

Такъв е закона
DNI на непълнолете може да  се  наорави и само с един родител, за паспорт е задължително да са и двамата,макар, че първият паспорт на дъщеря  ми,  го извадих сама.,  после промениха закона .
На една екскурзия до Франция учителката се запъна всички деца да пътуват с DNI, а не с паспорти и се наложи да правим декларация  за конкретното пътуване в полицията.Изискаха  да подпишем   и двамата родители.
Единствената подобна декларация, която сме подписвали.Във всички останали случаи   до 18 години, детето е пътувало само  с паспорт без проблем.
Вторият случай когато се наложи да подпишем, беше когато на 14  години загуби връзката  за Мадрид във Франкфурт, от Lufthansa и хотела ни изпратиха  нa  имейл  декларация  да подпишем и двамата родители ,  в която разтешаваме да се настани сама в хотела , трябваше да подпишем  формуляра и да го  върнем.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 20:33 от sl

# 643
  • Ispania
Цитат на: Di Soleil link=topic=
1544678.msg49932001#msg49932001 date=1751712979

Ако са пътували  без паспорт само с  DNI(или българска лична карта)  е напълно възможно.

Такъв е закона
DNI на непълнолете може да  се  наорави и само с един родител, за паспорт е задължително да са и двамата,макар, че първият паспорт на дъщеря  ми,  го извадих сама.,  после промениха закона .
На една екскурзия до Франция учителката се запъна всички деца да пътуват с DNI, а не с паспорти и се наложи да правим декларация  за конкретното пътуване в полицията.Изискаха  да подпишем   и двамата родители.
Единствената подобна декларация, която сме подписвали.Във всички останали случаи   до 18 години, детето е пътувало само  с паспорт без проблем.
Вторият случай когато се наложи да подпишем, беше когато на 14  години загуби връзката  за Мадрид във Франкфурт, от Lufthansa и хотела ни изпратиха  нa  имейл  декларация  да подпишем и двамата родители ,  в която разтешаваме да се настани сама в хотела , трябваше да подпишем  формуляра и да го  върнем.
https://administracion.gob.es/pag_Home/Tu-espacio-europeo/derech … enores-solos.html
Да, обаче това отдавна се промени.
Всички ше пълнолетни деца с испанско гражданство , ако пътуват сами или с трето човек (не майка или баща ), трябва да носят autorización от тях.

Истината е че никой не се сеща за тази “ауторизасион”, докато някой се сети (на гейтовете , наземния персонал ).

Големия ми син пътува последния път с малките ми деца, и там за първи път хо поискаха 🤣, а те вече са летяли така над 30 пъти сигурно 🤣.
И докато обяснявах на guardia-та civil че и преди са пътували така , ми извадиха закона черно на бяло 🤣.
Казаха че е задължително вече(а предишния им полет на тримата , беше месец преди това 🤣) , независимо дали са с паспорт или лична карта в случая. Нищо  че наземния персонал не си върши работата .
😅

# 644
  • някъде под слънцето...
Девойката  преди да стане  на 18 е излизала   без нас в доста страни в Европа и е пътувала без проблем само с паспорт.
Явно послените три  години е имало драстични промени.
Не се учидвам,  за първия и паспорт беше достатъчно само моето просъствие, но след 3 години(колкото беше  тогава валидаността на  паспорти за деца ппд 5 гпдини), когато я завдох да го поднови,  нивърнаха, защото съм без баща и.
Този нов закон прави излишен паспорта,  освен ако няма дсе пътуеа извън европейския съюз. Щом
така или иначе  искат декларация,  DNI е достатъчно.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 23:13 от sl

Общи условия

Активация на акаунт