Испания

• 43 011
  • 690
  •   1
Отговори
# 645
  • Ispania
Да, и аз първия паспорт на малкия ми син правих сама 😅, и като отидох да правя на дъщеря ми (една година по-късно ) , ме върнаха за бащата 🤣.

# 646
Привет отново! Пак съм аз с моето притеснение 🫣
Ние летим от Германия и днес се обаждах да попитам как точно да е оформена декларацията за съгласие, понеже сме с различни фамилии. Та от гранична полиция ме посъветваха да се свържа с испанските власти. За Германия е достатъчно един попълнен образец подписан от бащата, копие на неговия паспорт, акт за раждане на детето и телефон за връзка. Обаче с никой не мога да се свържа, но пък има линкове към информация от сайта на полицията и външно министерство. Превеждах ги с преводач. Молбата ми е испаноговорящ да ми потвърди, че такава декларация не се изисква за лица, които не са испански граждани.
https://sede.policia.gob.es/portalCiudadano/_es/tramites_ciudada … ntacionviajar.php
Както и първия абзац от снимката

Аз ще си подготвя на немски и на испански от формулярите, за всеки случай, но няма да правя никакви заверки на подписа.
Кажете ми, че полудявам и да се успокоявам вече 🤣
Благодаря предварително!

# 647
  • Мадрид / София
В текста, който си дала се отнася за деца, младежи/девойки испанци, а не за българчета примерно.
Аз така го разбирам. Ще видя и линка, който си дала какво казват там.
В текста от линка специално се казва, че се отнася за испански деца, които живеят в Испания. Този текст не се отнася за деца, които не са испанци или испански деца, които нормално не живеят на територията на Испания.
На предишните ти постове момичетата са ти отговорили много правилно. Послушай ги и действай по техните инструкции.
Предполагаме, че детето ти е български гражданин или не испанец.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 20:52 от Angela61

# 648
В текста, който си дала се отнася за деца, младежи/девойки испанци, а не за българчета примерно.
Аз така го разбирам. Ще видя и линка, който си дала какво казват там.

Благодаря и аз така го разбирам.
Както за деца с българско гражданство се иска нотариално заререно съгласие на другия родител. Но никой не иска такова от германци, австрийци …

Значи голяма съм паника. На колегата дъщерята и приятелка са били сами, под 18 годишни и с декларации от родителите, че имат право да пътуват сами. Немски граждани. Не ги пускат да минат, защото декларациите им от родители не били със заверка. Той обаче е бил още в Испания с кола и е ходил на място да се разписва за да излетят.
Аз съм си пълнолетна и съм майката. Надявам се да няма проблем ако съгласието за пътуване няма нотариална заверка. Никой от нас няма испанско гражданство и не живеем в Испания.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 20:55 от Di Soleil

# 649
  • Mediterraneo
И аз разбирам, че за испанчета става въпрос. Отделно, че не се прилага за живеещи постоянно извън Испания( пак испанци). Изобщо, нищо общо с твоя случай. И изобщо не знам защо се притесняваш за такива неща. Моите са българчета, пътували са с един родител и с придружаващ, никога на излизане от Испания не са ни искали какъвто и да е документ.

# 650
И аз разбирам, че за испанчета става въпрос. Отделно, че не се прилага за живеещи постоянно извън Испания( пак испанци). Изобщо, нищо общо с твоя случай. И изобщо не знам защо се притесняваш за такива неща. Моите са българчета, пътували са с един родител и с придружаващ, никога на излизане от Испания не са ни искали какъвто и да е документ.
Защото днес някакъв смотан граничен полицай като го питах достатъчно ли е само ръчно написаното или трябва заверка, той каза - „не знам, трябва местните власти да кажат, аз бих направил заверка ….“
А на моя приятелка българка не позволиха детето да излети от България с брат си, въпреки, че имат декларации за пътуване сами. Не са пълнолетни. Със същата авиокомпания летяха от Германия за България и не е имало проблем.
Нервите явно ме тресат. Благодаря за изтърпяването.

# 651
Малко е непълна информацията – важно е дали децата са германски, испански или български граждани, защото това има значение.
Според испанските разпоредби декларация за съгласие за пътуване се изисква само за испански граждани (declaración de viaje de menores nacionales), когато пътуват без единия родител.
Ако детето не е испански гражданин (както разбирам, е във вашия случай), испанските власти не изискват такава декларация при влизане в страната.
Примерно – на мен ми предстои да направя такава декларация, но тя ще важи пред българските власти, защото ще пътувам от Испания до България и обратно с децата, без бащата. Понеже сме български граждани, може да ми я поискат при напускане на България.

# 652
Дописах. Никой няма испанско гражданство и не живеем в Испания. Българи, живеещи в Германия и с различни фамилии.
Да отивам да пия една вино за успокоение 🫢

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 21:19 от Di Soleil

# 653
  • Mediterraneo
Даваш примери за българчета, неизлетяли от България, нерелевантно е. Сипи си и се успокой, не си първата, която идва с деца в Испания на туризъм. Не се изисква нищо.

# 654
  • Мадрид / София
Когато две деца пътуват сами без единия родител, тогава могат да направят проблем. Но ти пътуваш с детето си, тоест родител и дете - не би трябвало да има проблем.

# 655
Дописах. Никой няма испанско гражданство и не живеем в Испания. Българи, живеещи в Германия.
Да отивам да пия една вино за успокоение 🫢
Абсолютно, даже две. Simple Smile Wine Glass Wine Glass  Пътувайте си спокойно и весело изкарване! Simple Smile

# 656
Здравейте! Любопитен съм да разбера какво е като цяло отношението към инвалидите в Испания?

# 657
  • Ispania
Здравейте! Любопитен съм да разбера какво е като цяло отношението към инвалидите в Испания?
Испания е може би страната с най-добро отношение (във всяко едно отношение ) към инвалиди. Всички държавни (и не само) сгради са задължени да имат нужните приспособления за инвалиди.
Имат специални места за работа , за добавки/ надбавки/ намелия за децата им…. За всичко.
Въпроса е че инвалид в България , не е същото като инвалид в Испания.
В Испания ТЕЛК не се дава както в България .

# 658
  • Мадрид / София
Имам един въпрос: ако дойде възрастен човек тук (майка ми) за да живее с мен, как става прикачването ѝ към здравната система? Как се процедира? Има здравна европейска карта.

# 659
Испания е може би страната с най-добро отношение (във всяко едно отношение ) към инвалиди. Всички държавни (и не само) сгради са задължени да имат нужните приспособления за инвалиди.
Имат специални места за работа , за добавки/ надбавки/ намелия за децата им…. За всичко.
Въпроса е че инвалид в България , не е същото като инвалид в Испания.
В Испания ТЕЛК не се дава както в България .
Благодаря Ви за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт