Испания

• 43 011
  • 690
  •   1
Отговори
# 660
Имам един въпрос: ако дойде възрастен човек тук (майка ми) за да живее с мен, как става прикачването ѝ към здравната система? Как се процедира? Има здравна европейска карта.
Европейската здравна карта е за туристи/временно пребиваващи - общо взето, важи само за спешни случаи и то до 90 дни непрекъснат престой. Тя е окей, ако майка ти иска да дойде на гости.
Когато решите сериозно да заживее тя с вас, ако е пенсионерка, трябва да поиска формуляр от НОИ, който удостоверява, че има право на здравно осигуряване от родната страна, но ще пребивава в друга страна от ЕС. След  това, с този документ вече можете да я впишете в испанската здравна система като осигурена и следващите стъпки са да й дадат Número de la Seguridad Social и след това издаване на Tarjeta Sanitaria.
Но ако не е пенсионер, не знам как се процедира.

# 661
  • Mediterraneo
Ако не е пенсионер - по каналния ред. Вади се НИЕ и се прикрепя към член на фамилията.

# 662
  • Мадрид / София
Пенсионерка е. Благодаря за напътствията.

# 663
  • Spain
Имам един въпрос: ако дойде възрастен човек тук (майка ми) за да живее с мен, как става прикачването ѝ към здравната система? Как се процедира? Има здравна европейска карта.

Свеки като беше тук за една година нямаше никакъв проблем , регистрирахме я в болницата , имаше си номер / не искам да те лъжа , не си спомням точно - но май ми казаха че е валидно 6 месеца )- знам че после подновихме и толкова . Не сме я добавяли към нас - най - добре на рецепцията на кварталната ви поликлиника попитай или директно поискай сита за тархета санитария. Важното беше в случая да обясня че сме в Европекския съюз (явно са различни лос трамитес ). Тя е диабетик - направиха и нов преглед , дадоха ни безплатно машинка - изписаха други / по- добри лекарства - беше преди години и не си спомням дали бяха безплатни или заплащахме някаква минимална сума . Тя се чувстваше зле от това което са и изписвали в Бг , тук и хареса това което пиеше и като се върна в Бг им настоя (с много нежелание и изписаха същите лекарства ). Това преди 5 години , нещата се променят , такъв беше моя опит - нула проблеми ако е с европейска карта . Предполагам ако идва за постоянно ще ѝ извадиш ние и тогава и здравна карта испанска

# 664
  • Мадрид / София
Ако дойде ще е за постоянно, че сама вече не се оправя и няма кой да стои при нея.

# 665
  • Spain
Здравейте , дъщерята от септември ще прави Ераьмус в Чехия ,- за една цяла година и реших да попитам тук ако случайно знаете някакъв транспорт - евтин:) , да изпратим багаж - все пак там има зима Simple Smile (при мен няма такъв сезон Simple Smile ) и само обувките ще са половин куфар  😂

# 666
  • Spain
Момичета и друг въпрос -  случайно да сте срещали  ваучери за Намаление за Порт Авентура - имам предвид на стоки или в супери или бензиностанции , или пък към някоя банка ...това което го има в интернет го проверих и излиза абсолютно същата цена като в техния сайт . Питам защото преди няколко години например , стояхме на опашката В Био парка във Валенсия ..на такията нямаше намаление и в интернет също  , но един човек сподели че в местния Карфур при покупка над 50€ дават ваучер 2х1 за вход във въпросния парк ..и така мн хора излязоха от опашката (ние не , че с 2 деца беше сложно - паркирай , разпаркирай , количка и т.н. ). Та за такива оферти питам

# 667
  • Mediterraneo
С приложението на Лидл има 50%

# 668
  • Spain
Ха ха Тарталета мерси , работи за 1 ден 1 парк , супер - дано не съм изгърмяла кода , погледнах в нета и за мойте дати дават лошо време и реших да изчакам . Аз и така не искам Ферари ланд но накрая може и от сайта да ги купя 3 дни 3 парка излиза мн добре . Но кода наистина работи -ако някои иска  да знае  - излиза 70е за трима - незнам дали е еднократен или се генерира друг и пак може да се купи

# 669
  • София
Привет, имам бърз въпрос, който е относно застраховката на кучетата. Ама не здравното осигуряване, а тази дето е като гражданска отговорност. Четох, че е задължителна от есента на 2023та, намерих калкулатори. Въпросът ми е след влизане на животното на територията на държавата, някой дали знае колко е гратисния период преди сключването или направо преди да пристигне животното да се пънем да я сключваме? Инфо някой, ако има по темата ще ме улесни. Благодаря!

# 670
  • някъде под слънцето...
Mожеш да погледнеш новия закон за домашни любимци
https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2023-7936
https://www.adoptak9.es/dognews/que-implica-la-nueva-ley-de-prot … eran-obligatorias

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 12:50 от sl

# 671
  • Ispania
Привет, имам бърз въпрос, който е относно застраховката на кучетата. Ама не здравното осигуряване, а тази дето е като гражданска отговорност. Четох, че е задължителна от есента на 2023та, намерих калкулатори. Въпросът ми е след влизане на животното на територията на държавата, някой дали знае колко е гратисния период преди сключването или направо преди да пристигне животното да се пънем да я сключваме? Инфо някой, ако има по темата ще ме улесни. Благодаря!

Здравейте , повечето застраховки за имущество , имат застраховка за домашните любимци , ако идвате да живеете в Испания , просто в застраховката за жилището , включете и животното.
Иначе за гратисен период 🤔, не видях колко е.
Но това е САМО в случай, че животното ви причини някакви щети (човешки или материални), тогава ще ви търсят застраховката , иначе нито съм чула, нито вярвам , някой да ви търси застраховката на улицата.
Аз имам половин зоо вкъщи , и ветеринарите ни повтарят че с най-обикновената застраховка вкъщи , кучето/ кучетата е покрито също (стига да го включите ).

# 672
  • някъде под слънцето...
Val, казваш да се разбира като незадължително. Призив за неспазване на закона

Все пак е закон, за чието неспазване са предвидени глоби
https://www.verti.es/seguros/seguros-perro/faqs/que-pasa-si-mi-p … -no-tiene-seguro/

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 18:51 от sl

# 673
  • София
Това, че може да се добави кучето към застраховката на апартамент го разбрах постфактум, след като нея я сключих (а и да бяха питали дали имам куче), та  за това - отделна ще трябва да се прави. Благодаря, ще чета.

# 674
  • Ispania
Val, казваш да се разбира като незадължително. Призив за неспазване на закона

Все пак е закон, за чието неспазване са предвидени глоби
https://www.verti.es/seguros/seguros-perro/faqs/que-pasa-si-mi-p … -no-tiene-seguro/
Никога не съм казала подобно нещо.
Човека пита какъв е гратисния период- не съм запозната с него , просто написах кога биха им изисквали застраховката.
Докато я направят , да имат в предвид кога може да им я поискат.

Общи условия

Активация на акаунт