Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 386
  • 418
  •   1
Отговори
# 105
Да си кажа сега аз!  Mr. Green
Благодарение на вашите напътствия и подробни обяснения, с предоставяне на молби и декларации, за което благодаря   bouquet, отидох и си подадох документите за остатъка от 315-те дниии!
Нашето ТРЗ ми каза, че НОИ ще им изисква и оригинала на Акта за раждане - да сверели с копието и после го връщали. Има ли такова нещо?
Ти си подаваш документите при работодателя и там трябва да направят тази сверка. Как така ще си даваш оригиналния акт, ако трябва да носи 10 молби с оригинални актове и ги загуби  newsm78 а и в НОИ няма да имат  толкова време да сравняват актове

Точно така, още повече, че в Приложение 2 към приложените документи под номер 4 е написано следното:
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
От което следва, че работодателя трябва да свери акта, да го завери и да ви го върне.
Би трябвало и в този случай да се постъпи така.
Явно НОИ по принцип се доверяват на работодателя, за тази сверка  newsm78

Последна редакция: вт, 09 яну 2007, 22:38 от tonitta

# 106
Да попитам нещо за удръжките при болничен.
Още не съм излязла по майчинство преди раждането, но целия м. декември бях в болнични. Осигуряват ме на 160 лв., а ми изплатиха 108 лв. Имат ли право да ми удържат % от минималната заплата и отсега нататък всеки месец ли ще е така?!

# 107
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да попитам нещо за удръжките при болничен.
Още не съм излязла по майчинство преди раждането, но целия м. декември бях в болнични. Осигуряват ме на 160 лв., а ми изплатиха 108 лв. Имат ли право да ми удържат % от минималната заплата и отсега нататък всеки месец ли ще е така?!

Ти си била в отпуск за общо заболяване. При него няма минимално гаранитарана сума, както е при отпуска за бременност. Той е 80% от среднодневната сума върху която са внесени осигурителни вноски 6 месеца назад. Може да си била и преди това в болничен или да нямаш пълни 6 месеца и затова да се получава такава сума. 80% от 160 лв. са 128 лв. върху които се плащат 4,99 лв. ЗО дори да ти ги приспадат и тях пак се получава сума от 123 лв.

# 108
малко ми е тъп въпроса, но ми е интересно, като забременея, с всичките тези дела счетито ли трябва да се справя или аз трябва да подавам в НОИ молби и декларации? Embarassed

# 109
След като болничния ще бъде след 01.01.2007 г. ще подавате документите към работодателя и той ще упълномощи лице, което да ги носи накуп всички документи за месеца в НОИ

# 110
След като болничния ще бъде след 01.01.2007 г. ще подавате документите към работодателя и той ще упълномощи лице, което да ги носи накуп всички документи за месеца в НОИ
благодаря  bouquet, а и счетоводителката ли се наема пак да ми каже какво трябва да попълня, да речем че тя е упълномощеното лице?   bouquet

# 111
ZinaSt, извинявам се за объркващото ми писание  Hug .

Имам трудов договор, в момента съм по майчинство и цялата 2006 г. вземах по 160 лв. /мес. майчински.

Имам граждански договор в друга институция. Този граждански договор е причината да подавам декларация за доходите ми за 2006 г.

Въпросът ми е :  има или няма нормативно признати разходи върху сумата от 160 лв. Питам, защото в счетоводството, откъдето ще ми издадат служебната бележка, не знаят, а обслужващата програма не изчислява тези нормативно признати разходи при мен.

Искам да съм наясно, за да мога точно да попълня деклапацията си   bouquet Hug

Значи първо, тези 160 лева са доход от трудово правоотношение, а върху доходите от трудови правоотоношения нормативно признати разходи няма.
Още повече, нормативно признатите разходи са процент, с който се намалява облагаемия доход. Тези 160 лева са обезщетение и не подлежат на облагане с ДОД. Втора причина да не се намаляват с нормативно признати разходи.
Или, казано с две думи, тези 160 лева НЕ СЕ намаляват с нормативно признати разходи, но и не са облагаем доход.
Смея обаче да поспоря с Дейзи. Тези по 160 лева няма да ги включвате в данъчната си декларация като облагаем доход, но бележка за тях трябва да ви се издаде! В тази бележка те фигурират като брутен доход, но не фигурират като облагаем доход, а като доход от обезщетения.

А в декларацията ще фигурират само доходите ви от гражданските договори.

# 112
Зина на каква бланка ще се напишат тези суми за обезщетението. Миналата година на майка ми и върнаха куп бележки защото не били по формата на НАП - имаше по трудов, по граждански и за майчинство. В служебните бележки по ЗОДФЛ никъде няма ред за такива обезщетения, навсякъде се пишат само суми облагаеми по закона.

# 113
Може да си била и преди това в болничен или да нямаш пълни 6 месеца и затова да се получава такава сума. 80% от 160 лв. са 128 лв. върху които се плащат 4,99 лв. ЗО дори да ти ги приспадат и тях пак се получава сума от 123 лв.

Да, целият м. септември и първите 5 дена на м. октомври бях в болнични. Но 108 лв. не са ли пак прекалено малко?  Sad
Тези дни ще питам и нашата счетоводителка защо е така.

# 114
Зина на каква бланка ще се напишат тези суми за обезщетението. Миналата година на майка ми и върнаха куп бележки защото не били по формата на НАП - имаше по трудов, по граждански и за майчинство. В служебните бележки по ЗОДФЛ никъде няма ред за такива обезщетения, навсякъде се пишат само суми облагаеми по закона.

Няма я тази бележка в ЗОДФЛ, защото първо вече няма ЗОДФЛ и второ, това не са облагаеми доходи. Бележката, в която се посочват видовете доход е със същия формат като бележката, която се попълва за детските. Там дохода се посочва по месеци и най-отдолу се разделя на облагаем доход и обезщетения.

# 115
Може да си била и преди това в болничен или да нямаш пълни 6 месеца и затова да се получава такава сума. 80% от 160 лв. са 128 лв. върху които се плащат 4,99 лв. ЗО дори да ти ги приспадат и тях пак се получава сума от 123 лв.

Да, целият м. септември и първите 5 дена на м. октомври бях в болнични. Но 108 лв. не са ли пак прекалено малко?  Sad
Тези дни ще питам и нашата счетоводителка защо е така.

За да ви отговорим конкретно дали при изчисленията ви има грешка, ще е необходимо да ни дадете конкретните суми. 108 лева за обезщетение за общо заболяване не е малко. Защото, ако вие през септември сте била в болничен, тогава за този месец имате 128 лева обезщетение. През декември обаче още важеше стария КСО. Т.е. през декември вие отново получавате 80% от осигурителния ви доход, който през септември е 128, а не 160 лева. Т.е. за декември ви се получават 80% от тези 128 лева или 102 лева.
Не е невероятно ниска тази сума. Възможна е. Едва когато излезете в болничен за бременност и раждане ще започнете да получавате МРЗ. Тъй като обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от МРЗ.

# 116
ДейзиГ, ZinaSt, благодаря ви  Peace
Ще питам нашата счетоводителка за точните суми и удръжките от тях.

# 117

Вие се в заварено положение и трябва да подадете молбата към арботодателя в най-скоро време за да не изгубите дни от м. януари.

Дейзи, това означава ли, че молбата важи от деня, в който е подадена, а не със задна дата, и изтеклите от януари дни вече са изгубени? Питам, защото нещата ми се протакат по независещи от мен причини (счетоводителката ни беше в отпуска до 8-ми, днес ходих за втори път и отново не ме прие, защото имала много работа и не можела още да се информира достатъчно по моя случай, не знаела какви документи трябва да подам и да отида...ами кога... ами тя не знаела, "кога ще има яснота по въпроса" и "защо толкова съм се разбързала?") и мисълта ми е, ако подам заявлението към средата на януари, това означава ли, че отпускът се счита от средата на януари и съответно оттогава ще започне да се начислява?
Другото, което не разбрах е, заявлението, което майката трябва да подаде до работодателя по реда на чл.45,ал.1,т.2 от НРПО едно и също ли е с приложение 2 от НИИПОПДОО, или два различни документа и ако е отделен документ - свободен текст ли е или някъде има шаблон, по който да се напише?

# 118
Молбата ще важи най-рано от деня в който сте я подали. От счетоводството нямат право да ви изплатят обезщетение за дните преди подане на молбата от началото на годината, защото при ревизия от НОИ после ще искат тези суми да се възстановят.

# 119
Молбата ще важи най-рано от деня в който сте я подали. От счетоводството нямат право да ви изплатят обезщетение за дните преди подане на молбата от началото на годината, защото при ревизия от НОИ после ще искат тези суми да се възстановят.
Ами, аз подадох молбата на 8-ми, но писах отпуск от 1-ви януари. Не съм видяла текста в държавен вестник, но пишеше  в тези Наредби, които показвахте тук - че работодателя е длъжен да разреши отпуска за раждане и..... от датата, която е посочена в заявлението.

Общи условия

Активация на акаунт