Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 395
  • 418
  •   1
Отговори
# 120
И аз мисля, че joyka е права.
Нека и някой друг да си каже мнението, че това по принцип е важно.
Но просто абсурдно ми се вижда да съм в отпуск поради бременност и раждане и да не си получа част от обезщетението, което ми се полага, защото са публикували наредбата на 05.01 и след това на горките счетоводители все пак им трябват няколко дни, за да прочетат всички нови неща... А това ще означава, че никой от тези в заварено положение няма да получи обезщетение от 03.01 до 05.01.  #Crazy
А и щом може да се издаде болничен за бременност и раждане със задна дата.........  newsm78

Последна редакция: ср, 10 яну 2007, 23:45 от tonitta

# 121
здравейте,отварям да прочета какви отговори съм получила и гледам ,че съм написала датата на голямата дъщеря ,а годината на малката ,незнам къде ми е бил ума. та моя въппос еаз излязох някъде около25.11.2005(+-)два дни в болничен.но родих по рано на 30.12.2005,атрябвашена 8.01.2006год.целия болничен изтеченякъде около средата на март месец.имам ли право на тези 90%защото питах счетоводителката ,а тя миказа ,че вече сме навършили една година и нямаме право. благодаря ви

# 122
здравейте,отварям да прочета какви отговори съм получила и гледам ,че съм написала датата на голямата дъщеря ,а годината на малката ,незнам къде ми е бил ума. та моя въппос еаз излязох някъде около25.11.2005(+-)два дни в болничен.но родих по рано на 30.12.2005,атрябвашена 8.01.2006год.целия болничен изтеченякъде около средата на март месец.имам ли право на тези 90%защото питах счетоводителката ,а тя миказа ,че вече сме навършили една година и нямаме право. благодаря ви

Права е счетоводителката ти, 90% се получават до 315-ия ден от излизането в отпуск по майчинство, или при спазване на термина - до 9 навършени месеца на детето.

# 123
  • София
Моля за отговор на един въпрос.Майчинството продължавам да получавам от работодателя то е ясно ,но трябва ли да подавам при него някакви нови  документи или не?
Сигурно е писано доста по въпроса ,но цяла сутрин чета,чета ама то една или две страници да беше не попаднах въобще на отговор. newsm78
Лек ден на всички!

# 124
Молбата ще важи най-рано от деня в който сте я подали. От счетоводството нямат право да ви изплатят обезщетение за дните преди подане на молбата от началото на годината, защото при ревизия от НОИ после ще искат тези суми да се възстановят.

Това не е вярно. Просто на молбата се пише дата на подаване 03.01.2007. Аз специален срок за подаване на тази молба не съм виждала.
Би било нахално и безумно да се губят тези дни имайки превид, че още има счетоводители, които не знаят какво да правят.
Просто е добре да си подадете молбата до края на месеца, за да не се окаже, че сте я подали след изплащането на аплатите за Януари.
Препоръчвам ви да си подадете документите, дори и счетоводителите ви да не са още наясно. Вие си ги подайте, а пък те като си изяснят нещата, ще ги обработят.

# 125
Моля за отговор на един въпрос.Майчинството продължавам да получавам от работодателя то е ясно ,но трябва ли да подавам при него някакви нови  документи или не?
Сигурно е писано доста по въпроса ,но цяла сутрин чета,чета ама то една или две страници да беше не попаднах въобще на отговор. newsm78
Лек ден на всички!

Във вашия случай не е необходимо да подавате нищо.

# 126
Не знам, тук ли да задам следващото си питане или има друга тема!? Ако е така ме извинете!
Става въпрос за подаването на годишните декларации по ЗОДФЛ, за възстановяване на част от данъка на единия от родителите. /или както се казва там ... не съм запозната/
Моя случай е такъв. През цялата 2006 год. съм била в болничен за общо заболяване, след това в болничен за бременност и раждане, и от август в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Тези доходи не се облагат с данъци, нали и няма какво да ми се връща на мен. Но може ли таткото да се възползва? Нямаме брак, а детето е припознато.

# 127
Детските все още ли са обвързани с дохода на родителите?

# 128
  • София
Детските все още ли са обвързани с дохода на родителите?
разбира се, че се обвързани. гледа се дохода на член от семейството 12 месеца назад, не трябва да превишава 200 лв, предполагам питаш за 18-те лв?

# 129
И аз мисля, че joyka е права.
Нека и някой друг да си каже мнението, че това по принцип е важно.
Но просто абсурдно ми се вижда да съм в отпуск поради бременност и раждане и да не си получа част от обезщетението, което ми се полага, защото са публикували наредбата на 05.01 и след това на горките счетоводители все пак им трябват няколко дни, за да прочетат всички нови неща... А това ще означава, че никой от тези в заварено положение няма да получи обезщетение от 03.01 до 05.01.  #Crazy
А и щом може да се издаде болничен за бременност и раждане със задна дата.........  newsm78

Напълно сте прави и двете. Никъде няма специален срок за подаване на тези молби. Отпуска се ползва от датата, посочена в молбата като дата на започване на отпуска, а не като дата на подаване на молбата. Т.е. вие може на 18.01. да подадете молба да ви се разреши отпуск от 01.01. и работодателя няма основание, на което да ви откаже или да не ви заплати обезщетение.
Също така пък, при ревизия, НОИ няма основание да съдава каквито и да било проблеми.
Аз съм изплащала болничини с корекции от по 2 месеца назад и не съм имала проблеми при ревизия.
За ваша сигурност обаче, можете да пишете на молбите дата 03.01.2007. Но и това не е задължително.

# 130
  • София
Цитат на: Tomace
    болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа.

Здравейте,
бих искала да ви попитам нещо, свързано с цитата по-горе.
Аз, към 01.01.2007г. съм получавала 3 месеца 90% от брутния доход и 3 месеца-160лв.- майчинство. Това означава ли, че средният ми осигурителен доход, ще се изчислява върху тези 6 месеца, или върху 6те последни работни месеца?
Благодаря предварително!

# 131
Здравейте! В приложение 2 на наредбата за обезщетенията трябва да се посочат две дати, за които се чудя какво точно да напиша:
едната дата е в самото начало: ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,
Моля в качеството ми на майка да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане считано от ..... - тук трябва да напиша 01.01.2007, или 136 ден от отпуската ми за бременност и раждане.
Втората дата, за която имам питанка е в т.9  -
Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските считано от .....

Ще се радвам да споделите, какво мислите по въпроса. Извинямвам се, ако по-напред е било казано, но явно не съм го разбрала, ако е било така.

# 132
Здравейте, пиша ви много притеснена, защото току що една позната ми каза, че чела във въстниците, че майчинството след някаква възраст на детето вече не е 180 лева, а 90. Дали тя не е разбрала???? Моето дете е на 1 година и 6 месеца.  Аз дори си мислех да ползвам и неплатен отпуск и годишен /който е доста голям/. Ще ви бъде много благодарна, ако бързо ми отговорите.

# 133
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, пиша ви много притеснена, защото току що една позната ми каза, че чела във въстниците, че майчинството след някаква възраст на детето вече не е 180 лева, а 90. Дали тя не е разбрала???? Моето дете е на 1 година и 6 месеца.  Аз дори си мислех да ползвам и неплатен отпуск и годишен /който е доста голям/. Ще ви бъде много благодарна, ако бързо ми отговорите.

До навършване на детето на 2 годишна възраст обезщетението за гледането му е 180 лв. през 2007 г. Същото обезщетение за миналата година беше 160 лв.

# 134
Здравейте! В приложение 2 на наредбата за обезщетенията трябва да се посочат две дати, за които се чудя какво точно да напиша:
едната дата е в самото начало: ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,
Моля в качеството ми на майка да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане считано от ..... - тук трябва да напиша 01.01.2007, или 136 ден от отпуската ми за бременност и раждане.
Втората дата, за която имам питанка е в т.9  -
Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските считано от .....

Ще се радвам да споделите, какво мислите по въпроса. Извинямвам се, ако по-напред е било казано, но явно не съм го разбрала, ако е било така.

Зарежете го това приложение 2. Защо се мъчите с него? ( От написаното разбирам, че сте в заварено положение ).

Напишете си молбата така:

Моля,

На осн. чл. 45 от НРВПО, чл.163 от КТ и параграф 22, букви "б" и "е" от ПЗР на КСО, да ми бъде разрешено ползването на отпуск за бременност и раждане за детето .......( трите имена и ЕГН на детето ), в размер на ...... дни ( броя на дните от 01.01.2007 до 315-тия ден ), считано от 01.01.2007.

Дата, подпис

Това е повече от достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт