Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 403
  • 418
  •   1
Отговори
# 135
Искам да питам майки в заварено положение на които още не са изтекли 135 дена трябва ли да прилагат копие от открита банкова сметка към болничният?Питам,защото днес си занесох последният болничен от педито в счетоводството на фирмата,и от там не знаеха дали трябва да си откривам нова сметка и да прилагам копие към болничният или да ми приемат само болничният както е било до сега и да си карам със старат сметка на която ми превеждаха парите всеки месец до сега.Освен това ми казаха че парите ще бъдат превеждани с месец по-късно-това вярно ли е?

# 136
  • Откъм Варната
Какво означава това че парите ще се изплащат месец по късно, тези за декември чак февруари ли да ги чакам, а януарските през март ?

Защото аз сега ще взема за декември, а февруари за януари

# 137
Ами аз вече си взех парите за декември-те са си за миналата година-с тях проблем няма.Разбрах,че тези за януари да ги чакам чак март-и питам това вярно ли е? newsm78

# 138
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Ами аз вече си взех парите за декември-те са си за миналата година-с тях проблем няма.Разбрах,че тези за януари да ги чакам чак март-и питам това вярно ли е? newsm78

Тези пари които се превеждат от Нои директно на служителите имат забяване от поне 30 дни. Срока за представяне на документите от работодателя в НОИ е един ден след изплащане на заплатите, а срока за превод по банковите сметки на работницети от НОИ е 30 дни след тази дата.

# 139
Какво означава това че парите ще се изплащат месец по късно, тези за декември чак февруари ли да ги чакам, а януарските през март ?

Защото аз сега ще взема за декември, а февруари за януари
Искам да питам майки в заварено положение на които още не са изтекли 135 дена трябва ли да прилагат копие от открита банкова сметка към болничният?Питам,защото днес си занесох последният болничен от педито в счетоводството на фирмата,и от там не знаеха дали трябва да си откривам нова сметка и да прилагам копие към болничният или да ми приемат само болничният както е било до сега и да си карам със старат сметка на която ми превеждаха парите всеки месец до сега.Освен това ми казаха че парите ще бъдат превеждани с месец по-късно-това вярно ли е?

Ajva, за вас обезщетението ще се изплаща от работодателя. Така че ще си получавате всичко както до сега.( Както сте получила парите за декември, така ще си получавате всичко до края на 315-те дни ).

По принцип, когато сте в ситуация парите да се изплащат от НОИ не е необходимо да си откривате нови сметки специално за тази цел. Може да си ползвате същите сметки, по които работодателите ви превеждат заплатите.

А колкото до забавянето на парите - има такова нещо, когато парите се изплащат от НОИ.
Съгласно наредбите, работодателя представя болничните листове за текущия месец един ден след изплащане на заплатите за този месец. НОИ има задължение да изплати обезщетението в срок от 30 дни от получаване на документите.

Т.е. да кажем, вие излезете в болничен през февруари, а заплатите за февруари във вашата фирма се изплащат на 1-ви март. Работодателя ви ще представи болничните листове в НОИ на 2-ри март, а НОИ ще ви изплати обезщетението до 1-ви април. Така че, наистина се получава забавяне. Да не говорим, че ако вие не представите болничния в счетоводството ви до 1-ви март, тогава този болничен лист ще бъде представен в НОИ едва на 2-ри април и обезщетението ще се изплати до 1-ви май.

Но това няма как да се избегне. То не е по вина на работодателите. Така е написана наредбата.

# 140

Не е вярно, тъй като във вашата ситуация парите ще продължи да ви ги плаща работодателя. Няма да ги получавате от НОИ. Забавяне има, когато се изплащат от НОИ.

# 141
  • Откъм Варната
А има ли право работодателя да ми ги изплаща със закъснение защото от Нои не са превели пари или трябва както другите да си получавам обезщетението за предходния месец на заплатено време заедно с другите служители?

# 142
По закон трябва да ви се плащат обезщетенията на датата когато се плащат зап латите на останалите работници, а след това работодателя да си тегли сумите от НОИ

# 143
  • Откъм Варната
ДейзиГ може ли да ми кажеш каде го пише това за да прочета по подробно и да мога да цитирам, защото заплатите за декември ги изплатиха на 10, а моето обезщетение още не

# 144
Привет, четох четох, но не намерих подобен въпрос, затова да попитам:
Съдружник в ООД, самоосигуряващо се лице през ООД-то, 135 дни изтекли на 04.01.2007
Документите в НОИ чрез ООД ли се подават, или лично от самоосиг се лице?
Какви формуляри са необходими?
Огромно благодаря за отговор Hug

# 145
След като изтекат 315те дни на заварените случаи, вече обезщетението за отглеждане на дете до 2г. ще се получава от НОИ нали, а не чрез работодателя? И  тогава ще се подаде освен заявление по чл. 46 от НРВПО и разните му приложения по НИИПОПДОО, защото това е др. вид отпуск, така ли е?

# 146
  • София, център
Здравейте,
хайде и аз с моята болежка!

Детето ми е на 1г. и 8м., на работа съм се върнала след болничните, и в момента получавам 50% от майчинството към заплатата си.

Трябва ли да подавам допълнителни молби и декларации?

Човешките ни ресурси, както и счетоводството ни не са наясно.

Обадих се в НОИ, от там ми казаха, че не е необходимо нищо да подавам!

Това вярно ли е?

# 147
Здравейте,
Аз родих на 17.03.2006, т.е. новите промени за 315-те дни не ме хващат (а и не ме интересуват). От 1-ви февруари ще се връщам на работа. Мога ли да прехвърля майчинството на бабата (тя работи на трудов договор в момвнта). Питах 4-ма човека и всеки различно ми казва - ту че може и няма проблем, ту че само ако нейния работодател е съгласен, ту че по новия закон няма право и четвъртото е че по новия закон наистина нямало право, но аз съм заварено положение и можело. Направо ще се побъркам!!! Отделно пък ако наистина може, пак никой не може да мо каже откъде ще си получава бабинството - по банкова сметка или от нейния работодател?!?
Много моля ако някой може да ми отговори и/или да ми даде линк към закона да си прочета за какво става въпрос   bouquet
Благодаря предварително   bouquet
П.С. Извинявам се, ако е коментирано, но търсачката не работи Sad

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 16:23 от Tweety

# 148
Здравейте,
хайде и аз с моята болежка!

Детето ми е на 1г. и 8м., на работа съм се върнала след болничните, и в момента получавам 50% от майчинството към заплатата си.

Трябва ли да подавам допълнителни молби и декларации?

Човешките ни ресурси, както и счетоводството ни не са наясно.

Обадих се в НОИ, от там ми казаха, че не е необходимо нищо да подавам!

Това вярно ли е?

Вярно е. Нищо не трябва да подавате след като не се променя при вас нищо от м. декември 2006 г.

# 149
здравейте! аз също се интересувам как седи въпроса с прехвърлянето на майчинството, какви документи и откъде се изискват и трябва ли лицето, на което се прехвърля майчинството да е назначено на трудов договор или трябва да е безработен?
Много ще съм ви благодарна ако разясните този въпрос и мисля, че е удачно да добавите тази информация на началната страница при останалите често коментирани въпроси.

още веднъж благодаря за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт