Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 811
  • 418
  •   1
Отговори
# 150
Отначало много се зарадвах на новите промени,защото ми предстои да родя в началото на август, обаче в момента сам в майчинство и двете майчинства се застъпват, при което ми казаха, че ще получавам 90% от минималната заплата. Има ли смисъл да се връщам на работа и за колко време???

# 151
След като изтекат 315те дни на заварените случаи, вече обезщетението за отглеждане на дете до 2г. ще се получава от НОИ нали, а не чрез работодателя? И  тогава ще се подаде освен заявление по чл. 46 от НРВПО и разните му приложения по НИИПОПДОО, защото това е др. вид отпуск, така ли е?

Да

# 152
Здравейте,
Аз родих на 17.03.2006, т.е. новите промени за 315-те дни не ме хващат (а и не ме интересуват). От 1-ви февруари ще се връщам на работа. Мога ли да прехвърля майчинството на бабата (тя работи на трудов договор в момвнта). Питах 4-ма човека и всеки различно ми казва - ту че може и няма проблем, ту че само ако нейния работодател е съгласен, ту че по новия закон няма право и четвъртото е че по новия закон наистина нямало право, но аз съм заварено положение и можело. Направо ще се побъркам!!! Отделно пък ако наистина може, пак никой не може да мо каже откъде ще си получава бабинството - по банкова сметка или от нейния работодател?!?
Много моля ако някой може да ми отговори и/или да ми даде линк към закона да си прочета за какво става въпрос   bouquet
Благодаря предварително   bouquet
П.С. Извинявам се, ако е коментирано, но търсачката не работи Sad

Щом бабата работи на трудов договор нямате никакъв проблем да и прехвърлите отпуска за отглеждане на дете. Този въпрос касае само вас и бабата. Съгласието на работодател не се изисква. Работодателя е длъжен да я пусне в отпуск.
Такова нещо за промени няма. Освен това няма и нов закон. Кодекса на труда още си съществува и не е заменян от нов закон Simple Smile
Обезщетението бабата ще си получава по банкова сметка от НОИ.

# 153
здравейте! аз също се интересувам как седи въпроса с прехвърлянето на майчинството, какви документи и откъде се изискват и трябва ли лицето, на което се прехвърля майчинството да е назначено на трудов договор или трябва да е безработен?
Много ще съм ви благодарна ако разясните този въпрос и мисля, че е удачно да добавите тази информация на началната страница при останалите често коментирани въпроси.

още веднъж благодаря за отделеното време.

Лицето, на което прехвърляте отпуска за отглеждане на дете до 2 години трябва задължително да е назначено на трудов договор. Не може да е безработно! Попълват се приложения 2 и 3 от наредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 154
Отначало много се зарадвах на новите промени,защото ми предстои да родя в началото на август, обаче в момента сам в майчинство и двете майчинства се застъпват, при което ми казаха, че ще получавам 90% от минималната заплата. Има ли смисъл да се връщам на работа и за колко време???

Съгласно промените в КТ, когато отпуска за бременност и раждане за второ дете се застъпва с отпуска за отглеждане на дете до 2 години за първото дете, имате право обезщетението за бременност и раждане да ви се изплаща в размера, в който ви се е изплащало това обезщетение за първото дете, ако това е по-изгодно за вас.
Първо, не можете да получавате 90% от минималната работна заплата, защото минималния размер на майчинството е самата МРЗ. Така че в най-лошия случай ще получавате МРЗ, а не 90% от нея. Освен това, ще получавате МРЗ само, ако и при предишния си болничен сте получавала МРЗ.

# 155
Много благодаря за отговора.

# 156
Ако детето е записано на ясла, майката ще получавали цялото си обезщетение или 50% от него?

# 157
Да сменя за малко темата и да попитам еднократната помощ от 200 лв. за раждане на дете в какъв срок може да се получи? От общината ми казаха 3 години, но си мисля, че е доста по-малък.

# 158
Да сменя за малко темата и да попитам еднократната помощ от 200 лв. за раждане на дете в какъв срок може да се получи? От общината ми казаха 3 години, но си мисля, че е доста по-малък.

Правилно са ти казали от общината.
Из "ЗАКОН за семейни помощи за деца"
 Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
1. три години - за еднократните помощи при раждане на дете, считано от края на месеца, през който е родено детето;.........

# 159
  • София
Цитат
Цитат на: Tomace
    болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа.

Здравейте,
бих искала да ви попитам нещо, свързано с цитата по-горе.
Аз, към 01.01.2007г. съм получавала 3 месеца 90% от брутния доход и 3 месеца-160лв.- майчинство. Това означава ли, че средният ми осигурителен доход, ще се изчислява върху тези 6 месеца, или върху 6те последни работни месеца?
Благодаря предварително!

Аз днес се обаждах в нашия HR, където ми казаха, че все още не е ясно в/у кои 6 месеца ще се изчислява майчинството!!! А вие знаете ли? Разликата между първите (по стария закон 135 дни) и вторите 3 месеца (160лв. майчинство) е голяма. Дали ще има уловка? Нали ще плаща държавата, а не работодателя?!!! Нищо, че толкова години си плащаме осигуровки върху реалната заплата!!!

# 160
Здравейте,
четох, четох ... и съвсем се оплетох  Embarassed
Детето ми е родено на 06.10.2006 г. и 135-те дни изтекоха на 02.01.2007 г.
Извинявайте, ако вече е обсъждано, но не видях такъв коментар. За жалост счетоводителката в работата е меко казано незаинтересована и в допълнения я мързи да провери за какво става дума.
Искам да попитам:
1. Вярно ли са ми сметнали, че през декември вземам по-малко пари, отколкото през предишните месеци, защото болничния се смята на база на предходните 6 месеца (т.е. участват и месеците, в които съм била в болнични и съответно съм вземала 90 % от заплатата си)?
2. 90% за 315 дни на каква базата ще се изчисляват? Ако е като предишните - те просто ще намаляват всеки месец и това не ми звучи логично.
Благодаря!

# 161
  • Откъм Варната
...Детето ми е родено на 06.10.2006 г. и 135-те дни изтекоха на 02.01.2007 г....
Искам да попитам:
1. Вярно ли са ми сметнали, че през декември вземам по-малко пари, отколкото през предишните месеци, защото болничния се смята на база на предходните 6 месеца (т.е. участват и месеците, в които съм била в болнични и съответно съм вземала 90 % от заплатата си)?
2. 90% за 315 дни на каква базата ще се изчисляват? Ако е като предишните - те просто ще намаляват всеки месец и това не ми звучи логично.
Благодаря!

За декември трябва да вземеш 90% от заплатата си, базата е 6 месеца назад от месеца в който си излязла в болнични, и ако е по малко от минималната РЗ за страната вземаш колкото е тя , значи 160, за тази година вече е 180

# 162
Здравейте,
четох, четох ... и съвсем се оплетох  Embarassed
Детето ми е родено на 06.10.2006 г. и 135-те дни изтекоха на 02.01.2007 г.
Извинявайте, ако вече е обсъждано, но не видях такъв коментар. За жалост счетоводителката в работата е меко казано незаинтересована и в допълнения я мързи да провери за какво става дума.
Искам да попитам:
Благодаря!

Базата за болнични се изчислява към момента на започването на болничния и не се преизчислява всеки месец. Сумата, която ви се плаща за първия ден на болничния е същата, като сумата, която ви се изплаща за последния ден ( в случая 135 -тия или 315-тия ) ден на болничиня. Когато сте в болничен обаче, месечното обезщетение се получава, като среднодневното обезщетение за болничен се умножи по броя на работните дни в месеца. В този смисъл е логично през декември де получите по-малко пари, тъй като декември има 19 работни дни, а октомври и ноември имаха по 22 работни дни. През януари отново трябва да получите почти толкова, колкото сте получила през октомври и ноември, тъй като януари има 21 работни дни.

# 163
Цитат
Цитат на: Tomace
    болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа.

Здравейте,
бих искала да ви попитам нещо, свързано с цитата по-горе.
Аз, към 01.01.2007г. съм получавала 3 месеца 90% от брутния доход и 3 месеца-160лв.- майчинство. Това означава ли, че средният ми осигурителен доход, ще се изчислява върху тези 6 месеца, или върху 6те последни работни месеца?
Благодаря предварително!

Аз днес се обаждах в нашия HR, където ми казаха, че все още не е ясно в/у кои 6 месеца ще се изчислява майчинството!!! А вие знаете ли? Разликата между първите (по стария закон 135 дни) и вторите 3 месеца (160лв. майчинство) е голяма. Дали ще има уловка? Нали ще плаща държавата, а не работодателя?!!! Нищо, че толкова години си плащаме осигуровки върху реалната заплата!!!

Не знам на вашия HR какво още не му е ясно. Надявам се поне на счетоводството ви да е ясно. Обезщетението ще се изплаща в същия размер, в който са се изплащали и 135-те ви дни, ако това е по-изгодно за вас.

# 164
  • София
ZinaSt благодаря ти за отговора. Наистина и от счетоводството не им беше много ясно.И аз се чудя как е възможно, но е факт.

Общи условия

Активация на акаунт