Платен отпуск след майчинство

• 7 000
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте наскоро попълних молба за платен отпуск за две години 40 дни въпроса ми е по банков път ли ще ги пуснат и кога се заплащат с месец назад ли.. Защото от работа не ми обесниха и колко трябва да получа... Благодаря предварително

# 1
Бг мама няма как да знае, питай си работодателя.

# 2
Аз не съм много сигурна, че ти разбирам въпроса?
Върнала си се на работа от майчинство и веднага си излязла в платен отпуск 40 дни, така ли?
В този случай ще получиш възнаграждение, посочено в трудовия ти договор и ще те третират като всеки друг служител в отпуск. А кога и как, зависи принципно как се  изплащат заплатите във фирмата.

# 3
  • София
Отпуските се изплащат на датите,на които се изплащат и заплатите. Размерът се изчислява според размера на заплатата.

# 4
Не съм се връщала на работа и не ме викат щот ми е далече... Попълних молба за отпуската и такава молба че след това напускам

# 5
  • София
Т.е. майчинството ти е свършило и си попълнила предизвестие, което да тече през време на отпуската ти.
Както ти написах по-рано, отпуската ще ти я плащат, когато плащат заплатите на всички във фирмата. Няма значение дали си се връщала. С изтичане на предизвестието отиди да си вземеш документите.

# 6
Мн благодаря на всички

# 7
Здравейте! Моля за малко информация, тъй като не успявам да намеря или не търся правилно. Става въпрос за ползване на натрупаният отпуск по време на двете години майчинство плюс годината преди това, тъй като бях в болнични и нямах възможност да я използвам. Учител съм и отпуската за всяка от тези години е 56 дни или близо 170 за трите години. Каква давност има тази отпуска? Бих искала да я взема накуп при изтичане на майчинството ми през август. Работодателят и счетоводителят ме увериха, че тази отпуска няма давност и мога да я влача кажи речи до пенсия, в което не съм убедена. Благодаря предварително !

# 8
  • Sofia
За пръв път чувам платен отпуск да няма давност, било то и натрупан по време на майчинство.

Ето какво пише в Кодекса на труда :

Чл. 176а.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен (в случая поради майчинство), правото на служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Тоест, ако майчинството приключва през 2024г, платеният отпуск може да се ползва до 31-ви декември 2026.

И също :
Чл. 176а. (1) Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.

Тоест, (при майчинство приключило през 2024) ако не сте си използвали платения отпуск до 31-ви декември 2026, губите правото си да го ползвате.

# 9
Здравейте , тъй като се намирам в абсолютно същото положение като вашето , ще се радвам за малко информация от ваша страна . Излязохте ли в платен отпуск , след двете години майчинство? Аз също съм учител и в момента съм по майчинство което ще свърши края на август , тъй като малкия става на две години. По- мой изчисления имам около 170 дни платен отпуск и аз като вас искам да ги ползвам веднага след като приключи майчинството . Интересува ме могат ли да ми откажат отпуската ?

# 10
  • Sofia
Всеки един платен отпуск трябва да бъде одобрен/разрешен. Следователно, да, работодателят може да откаже платен отпуск за даден период.

# 11
Здравейте и от мен. Работодателя няма как да откаже натрупан платен годишен отпуск и ще кажа защо. Първо аз също съм учител и майка на три деца с третото детенце съм в майчинство и сега ще си ползвам натрупания отпуск, но разпокъсано, защото имам проблем с директорката и 2022 година ме направи на 4 часов работен ден, по принуда и със заплахи! Пиша по-долу нещата в помощ на много майчета учители и не само.

Платеният годишен отпуск може да се използва след майчинство първо като се позовете на : чл. 176 ал. 1 т. 2 и ал. 2 обаче по Първо предложение от КТ и на второ място член 174 от КТ ( майки с деца под 7 годишна възраст). Майчета, ползвайте си и си изискайте допълнителната опуск от синдикатите и тази която е за деца по член 168 ал. 1 от КТ. Който има 2 деца има 2 дена в годината, аз имам 3 деца и имам 4 дена в годината. Правото на отпуск работодателя може да Ви откаже само за 2025 година, защото тя още не е изтекла но за другите може да си я вземете без проблем. Ако има нещо питайте и тук и на лично. Другото което е и много учители не го знаят, аз също не го знаех, но ще го напиша в помощ. НИКОГА НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ДОГОВОР НА 4 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН!!! Работодателят по член 7 ал. 2 и члез 138а, винаги трябва да иска разрешение от синдикатите за намаляване на работното време. Аз подписах допълнителното споразумение на 4 часов работен ден, но ако ги знаех тези неща нямаше, а и много директори не го знаят или се правят на ударени. Дано съм била полезна. (Отпуската след майчинство я дайте в Писмен вид до рабптодателя 14 дни преди датата Ви на връщане).

# 12
  • Sofia
Здравейте и от мен. Работодателя няма как да откаже натрупан платен годишен отпуск и ще кажа защо. Първо аз също съм учител и майка на три деца с третото детенце съм в майчинство и сега ще си ползвам натрупания отпуск, но разпокъсано...
Ние имаме право да си ползване натрупания платен отпуск, разбира се. Въпросът е кога. Може периодът, за който го искаме да не устройва работодателя и той да откаже. Тоест, ще си го вземем, но по друго време. Всеки един платен отпуск подлежи на разрешение от работодател (не самият отпуск, а периодът, в който искаме да го вземем).

# 13
Здравейте и от мен. Работодателя няма как да откаже натрупан платен годишен отпуск и ще кажа защо. Първо аз също съм учител и майка на три деца с третото детенце съм в майчинство и сега ще си ползвам натрупания отпуск, но разпокъсано...
Ние имаме право да си ползване натрупания платен отпуск, разбира се. Въпросът е кога. Може периодът, за който го искаме да не устройва работодателя и той да откаже. Тоест, ще си го вземем, но по друго време. Всеки един платен отпуск подлежи на разрешение от работодател (не самият отпуск, а периодът, в който искаме да го вземем).
Може да се вземе, има си членове в Кодекса на Труда където работодателя се задължава да пусне работника, както в случая на майките с малки деца!Госпожице или Госпожо, незнам каква сте, но си има правила и закони, не е необходимо постоянно да се иска разрешение от работодателя. Затова се пише Заявление за рабпта в свободен текст и се позовавате на определени членове, точки и предложения (има 1,2,3). С 4 - ма адвокати съм се съветвала.

# 14
  • Sofia
Госпожо или госпожице, не знам каква сте, аз не споря.
Просто казвам, че за същия този натрупан платен отпуск, трябваше да подавам заявление до работодател, за да ми бъде разрешен. Не са ми отказвали. Но реално можеха.

А по отношение на допълнителните 2-4 дни отпуск за 2 или 3 деца - зависи дали са уговорени в колективния трудов договор. Ако ги няма в колективния трудов договор, не можем да си ги поискаме. И аз съм с три деца и бих се възползвала от тях, но уви, не при всеки работодател е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт