Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III

• 31 496
  • 418
  •   1
Отговори
# 180
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте

Има документи за програмата "В подкрепа на майчинството" както на сайта на Агенцията по заетостта
http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm,
а също така и на сайта на Министерството на труда и социалните грижи
http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/index.htm

http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/Programata%20za%20maikite-201206.doc

Тези документи са приложения към Заповед № 1 от 03.01.2007 г. на Министерството на труда и социалните грижи.
Но не намерих никъде публикация на самата заповед.

Дали все пак това означава, че вече има заповед за стартиране на програмата?

В бюрата по труда казват, че все още не е стартирана.

Ще трябва малко време да стигне до всички, да я им я разяснят и да я разучат. Но това няма да им пречи да правят на маймуни повечето интересуващи се от нея

# 181
Я аз да се включа ни в клин ни в ръкав-току що разбрах ,че могат да ти върнат надвзетите данъци за 2003,2004,2005 г ако ги дариш на инвалид-вярно е със сигурност,но докаога е срока и какви са условията newsm78

Надвзетите данъци се връщат година за година. Не мога да измисля причина, по която имате надвзети и невъзстановени данъци за 2003, 2004 и 2005 г. Единствената причина за това може да бъде, ако сте имала задължение да подадете данъчна декларация, а не сте го направила. Но тогава ще ви глобят.
А колкото до надвзетите данъци, те са дължими и ще ви ги върнат, дори и без да ги дарявате на някой.
Според мен нещо не сте разбрала правилно.
абе явно аз не го обяснявам като хората Embarassedзначи в края на миналата година е излязла ня2каква вратичка в закона-ако си дарявал през 2003,2004,2005 г.пари на някои инвалид,държавата ти връ6та 10%  май от данъците-инжалида се подписва че е получил дарение и с тази белейка от него и с доходите за другите години отиваш май в данъчното.Тези данъци обаче могат да ти ги върнат само ако не си подавал друга декларация-аз работя в поделение и единствено са ми връ6тани надвзети през януари,но през 2003 и 2004 не съм подавала друга декларация.През 2005 подадох тази аз едно дете,където пак се връ6тат данъци...Дано ве4е да се сетите за какво бърборя Embarassed
и мен ме интересува това с връщането на част от данъците като се дари сума на инвалид, защото свекър ми е инвалид. някой ако има повече инфо и може да помогне ще бъдем благодарни. аз знам от други че вече се прилагало.

Даренията също се декларират. Първо вие ги декларирате като дарение, а после въпросния инвалид ги декларира като приход от дарение. Вие като пишете, че сте ги дарила, той как ще обясни защо не ги е декларирал през съответната година?
За първи път чувам подобно нещо за подобна " вратичка ".

Абсолютно е така! Peace Ако е чел ЗКПО и е открил нещо ново, то това е, че  вече не се плаща еднократния данък при направата на дарения, а се включва в преобразуването на печалбата, както и това, че тези 10% може да си ги приспадаш до пълното им приспадане - независимо в коя година ще стане.

Ааа, кое било. Чудих се аз кой не е разбрал и какво, а то просто не е обяснено във въпроса коректно. Аз разбрах, че на дамата някой и е казал, че ако покаже, че през 2003-та е дарила пари и ще и приспаднат това дарение от данъците за 2003 - та, което направо ме изуми. Как даряваш със задна дата... newsm78

# 182
Здравейте, моето майчинство започна 23.08.2005 г. и ще свърши 23.08.2007 г. , тези майки които са преди 01.01.2007 г. ще си взимат майчинството от работодателя както досега.Не се подават никакви молби.Молби подават майките след 01.01.2007 г. Това ми ги обясни счетоводителката във фирмата,която работя.

# 183
Здравейте!Детето ми е родено на 8.06.06г.При мен работодателя изплаща обещтетението до изтичането на335 дни.От работата ми изискват документ за договор между мен и банката.Какво представлява този документ и трябва ли да ходя до банката за такъв.Трябва да поясня че досега всичко ми е изплащано по банков път чрез дебитна карта издадена от работодателя

# 184
здравейте,
днес от работата ми казаха, че 2-3 месеца ще съм без майчинство!
толкова време ли ще отнеме да се изтегли от НОИ ? аз съм от майките в заварено положение и до изтичане на 315 дни ми остава един месец и до колкото съм разбрала обещетението при заварено положение се изплаща от работодателя, а той  от НОИ.

# 185
Извинявайте ако се повтарям, но нямам време да чета всички отговори

Имам един казус:

В майчински съм до март 2008г.

Забременявам преди да ми изтекат майчинските. Да речем, терминът ми е август 2008г.

Каква сума ще ми се изплаща за болнични? Процент от последната ми заплата /отпреди да изляза в майчински за 1 път/ ли?

И колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчисляват болничните?

Предварително благодаря за отговорите на запознатите!

# 186
Здравейте!
С благодарност към всички, които бързо отговарят на всички въпроси!  smile3525 Честно казано, чудя се кога намирате време и откъде извира тази енергия, но явно сте много добре организирани.  Simple Smile
Четох наредби, четох постинги, но освен написаното от vesela23, не намерих нищо по седния казус:
моя приятелка/без интернет  Sad / има дъщеричка вече на 1год. и 2 месеца. Промените от 01.01.2007 не я засягат, но тя се чуди дали е нужно да подава до работодателя си някакви молби, декларации и т.н. при условие, че преди време си е подала молба по старите разпоредби за отглеждане на дете до 2год. Ако някоя от компетентните мамчета може да ни осветли по въпроса...
Бъдете здрави!

# 187
здравейте,
днес от работата ми казаха, че 2-3 месеца ще съм без майчинство!
толкова време ли ще отнеме да се изтегли от НОИ ? аз съм от майките в заварено положение и до изтичане на 315 дни ми остава един месец и до колкото съм разбрала обещетението при заварено положение се изплаща от работодателя, а той  от НОИ.

Няма промяна в сроковете на превод на обезщетения на заварените случай преди 01.01.2007 г.
Забавянето може да е само по вина на работодателя ако не са внесени дължимите осигурителни вноски и не са подадени данни с декларация обр. 1

# 188
Здравейте!
С благодарност към всички, които бързо отговарят на всички въпроси!  smile3525 Честно казано, чудя се кога намирате време и откъде извира тази енергия, но явно сте много добре организирани.  Simple Smile
Четох наредби, четох постинги, но освен написаното от vesela23, не намерих нищо по седния казус:
моя приятелка/без интернет  Sad / има дъщеричка вече на 1год. и 2 месеца. Промените от 01.01.2007 не я засягат, но тя се чуди дали е нужно да подава до работодателя си някакви молби, декларации и т.н. при условие, че преди време си е подала молба по старите разпоредби за отглеждане на дете до 2год. Ако някоя от компетентните мамчета може да ни осветли по въпроса...
Бъдете здрави!

Няма да подава нищо. Продължава да си получава от работодателя обезщетението за гледане на дете до 2 години в размер на 180 лв. за 2007 г.

# 189

Имам един казус:

Забременявам преди да ми изтекат майчинските. Да речем, терминът ми е август 2008г.

Каква сума ще ми се изплаща за болнични? Процент от последната ми заплата /отпреди да изляза в майчински за 1 път/ ли?

И колко месеца назад се гледа заплатата, на базата на която се изчисляват болничните?

Възнаграждение, от което се определя обезщетението

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Дневното парично обезщетение за .....................................................

(3) (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

# 190

Имам един казус:

Възнаграждение, от което се определя обезщетението

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Дневното парично обезщетение за .....................................................

(3) (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

mishelle, по-добре да уточниш за какви "майчински" става въпрос.
Ами тези "майчински" ако са за отглеждане на дете, не би ли следвало да се приложи Чл. 41, ал 2, т. 4 ? newsm78

(2) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
....................................................
4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.

Последна редакция: вт, 16 яну 2007, 19:26 от tonitta

# 191
Така е Тонита
Трябва да се уточни какво се има предвид под майчински

# 192
Здравейте, имам едно въпросче. Бременна съм в 3 л.м. и в болнични от 19.12.2006г. Заплатата ми е 180лв. Може ли да прекъсна болничните си за 10 дни, за да си увелича заплатата и след 6 мес. да получавам по-голямо обещетение за майчинство?

# 193
  • София
Здравейте

Има документи за програмата "В подкрепа на майчинството" както на сайта на Агенцията по заетостта
http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Maiki/Frame_maiki.htm,
а също така и на сайта на Министерството на труда и социалните грижи
http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/index.htm

http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/Programata%20za%20maikite-201206.doc

Тези документи са приложения към Заповед № 1 от 03.01.2007 г. на Министерството на труда и социалните грижи.
Но не намерих никъде публикация на самата заповед.

Дали все пак това означава, че вече има заповед за стартиране на програмата?

В бюрата по труда казват, че все още не е стартирана.

Доколкото погледнах на сайта на Министерството на труда и социалните грижи тази програма ще се прилага само за 2000 работещи майки/безработни. Не ми е ясно защо беше толкова широко обявявана в пресата като придобивка за всяка работеща майка. Лично аз съм толкова бясна, че още не знам какво да предприема по този повод - аман от евтин политически популизъм  #Cussing out

# 194
Здравейте, имам едно въпросче. Бременна съм в 3 л.м. и в болнични от 19.12.2006г. Заплатата ми е 180лв. Може ли да прекъсна болничните си за 10 дни, за да си увелича заплатата и след 6 мес. да получавам по-голямо обещетение за майчинство?

Стига да имате уговорка с работодателя за увеличаване на заплатата или имате предвид да ви осигуряват на работната ви заплата преди болничния

Общи условия

Активация на акаунт