Американски гражданин - легална работа в България?

• 4 151
  • 81
  •   1
Отговори
# 75
  • СИ
Ами и благотворителна дейност се споменава в списъка за визи, има доста фондации и организации действащи в страната, за това дори не се изискват някакви специални умения, само желание. Такива търсения могат да се правят и на място в САЩ, да си контактува още от там.
...

Може и да бъркам, но си мисля, че американец може да намери много по-лесно законен начин да остане в България или ЕС, отколкото българин да остане законно в САЩ.

# 76
Колко са високи таксите за чуждестранни студенти? Защото в колцентър с английски за 8 часа се взимат към 1500 лева+ваучери и бонуси. За 4 часа това са 800-900 лева някъде чисто. Може да дава и частни уроци, от вкъщи, а не към някоя школа, и ще си докарва приличен доход.

И самото ограничение от 20 часа седмично само за чужденци ли се отнася? Защото за български студенти със сигурност не е вярно.

# 77
Студентската виза дава право на престой за обучение, но не дава право на работа, освен:

"Без разрешение за работа може да бъде осъществявана краткосрочна заетост в случаите, които се регистрират в дирекция "Бюро по труда" от работодателя, в 3-дневен срок, считано от началото на заетостта от:

а) чуждестранни студенти в Република България, за заетост в рамките на:

- 20 часа седмично по време на учебната година, и

-  по време на официално обявените за съответното висше училище ваканции;

б) чуждестранни студенти в български висши училища за заетост до 6 месеца във връзка с провеждане на учебна практика, непосредствено свързана с предмета на тяхното обучение или преддипломния стаж;"

Т.е. няма как да работи повече от 20 часа легално, докато учи. Таксите в университетите наистина не знам колко са, гледахме нещо от сорта на 3000 евро на семестър, но в момента говоря наизуст, понеже го мислехме това преди няколко месеца и се разколебахме, предвид, че няма да може да работи легално.

А усилието човекът го полага от негова страна, простете, че не докладвам дневната му програма по часове и какво прави на практика, за да се премести.

# 78
Не знаех, че има такова ограничение. Ако се съгласят да го наемат на 4 часа, и таксите му са към 3000 евро на семестър и с много сериозно спестяване според мен бихте могли да се справите. Но за нас българите е лесно да си кандидатстваме в университет и приемат всеки. Докато за него предполагам тази процедура ще е поредното бюрократично усложнение. Така че явно това не е вариант.

# 79
  • София
https://www.acs.bg/current-vacancies/

FULL-TIME TEACHER IN MATHEMATICS
FULL-TIME TEACHER IN BIOLOGY
FULL-TIME TEACHER IN SPORTS
FULL-TIME INTERN IN MATHEMATICS
A SCIENCE INTERN
A FULL-TIME TEACHER IN ENGLISH
A PART-TIME TEACHER IN ENGLISH

И ще му оформят докумените за престой и право на работа. Освен, че плащат повече от добре.

# 80
Според мен по-добре да се насочи към представителствата на корпорации като HP,  Кока-Кола и подобни. За преподавателските позиции в американските училища може би му липсва квалификацията или опита. Нека се свърже с някои български рекрутери в ЛинкдИн, но те обикновено не коментират заплащане. За съжаление имиграционните процеси и в двете посоки не са бързи и лесни.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 13:35 от lena1

# 81
Country Strong - имам една позната, която се занимава точно с това - да помага на американци да се установят тук.

Последно, по спомени, трябваше през министерство на труда да се минава ако се кани американец да започне работа в България и - я стане, я не.

Помислете дали от чиста практичност не е по-добре да сключите брак. Иначе сте в невъзможна ситуация. Особено покрай ковид имиграционните затегнаха страшно много нещата по отношение на американците.

Общи условия

Активация на акаунт