Домашното насилие – тема №4

• 147 227
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 450
По чии критерии се определя нивото на свършената домакинска работа?

Анонимна, приятелката ти сама трябва да реши да приключи отношения с този. Ти си в правото си да ограничиш или прекратиш контакти с хора, които те натоварват.

# 451
  • Mediterraneo
Боже, ако си изтръска цигарата на пода, защото АЗ съм забравила да сложа пепелник, ще го накарам да я изяде, честно Sad Всеки път чукам на дърво, когато прочета нещо подобно, хора, страшно е. Неподредени шкафове, WTF! Сигурно и ММ ме има за насилник, че постоянно мрънкам как аз подреждам, а след мен хуните разместват и не оправят по МОЯ начин.

# 452
Е то преди да се стигне до това с цигарата е имало години на гастлайтване, обиди, тормоз и тн. И тя вече не мисли реално... а преди това си е имала дефицити и травми от детството, които са я подтикнали подсъзнателно да търси такъв терор. Някои хора, израснали в токсична среда, търсят пак токсични партньори, защото за тях това е представата за любов, която е изградена от родителското семейство.

# 453
Има ли възможност тя да го обича, затова така? А не че няма къде да отиде и заради пари. Ако е така е още по-жестоко от негова страна и всъщност е доста тежко да гледаш свой близък в токсични отношения...

# 454
  • София
То е едно такова комплексно кълбо от лепенки. Привързаност, вина, безпомощност, пълно изглупяване....

# 455
Има ли възможност тя да го обича, затова така?
Много ми е интересно, като кажат- той я тормози, пък тя го обича и затова седи.
Какво точно му обича?  Лицето, тялото, пръстите на краката?
Аз обичам отношението на ММ, закрила, любов, сигурност. Ако ме бие или ми крещи за щяло и нещяло, какво да му обичам?
За мен основният проблем на търпящите насилие е, че нямат подкрепа от семейството си или въобще нямат близки, които да им помогнат да се махнат.

Това с пепелника ми звучи направо невероятно, но явно всякакви простаци има и по-лошото е, че има кой да ги търпи.
Аз бих му го нахлупила на главата.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 23:32 от Чи лу

# 456
Ами нямам идея, но има доста хора, които са във вид токсични отношения и вътрешно не могат да се измъкнат, защото емоционално нещо ги държи, (дали е вид патология, или толкова я е смачкал, че тя се чувства недостойна за любов и мисли, че нещо греши, затова той така...), но хората са много, има такива клипчета в ютуб, където обясняват колко е трудно да се откажеш от токсични отношения, както и че те могат да не са само между мъж и жена. Когато няма физическо, а само психологическо насилие най-често се развивали такива емоционално токсични отношения, и ако се оттървеш в началото се чувстваш виновен.

# 457
  • София
Аз някой ден ще напиша книга за видовете жертви на насилие. Четох една за видовете насилници, та от там ми хрумна.

# 458
  • София
Зависимост, страх, несигурност, неувереност, смачкано самочувствие, патология не са любов. Насилие нито се причинява, нито се търпи от любов. Грам романтика няма в такива отношения.

# 459
Да, факт, но човешката психика е сложно нещо. На мен ми се е случвало човек, с когото сме били за кратко изведнъж да смени отношението си, да редува комплименти с думи като "не си мой тип", красива си, ама не съм си представял така жената до мен, после секса изведнъж е уникален, после казва ох задушаваш ме и аз се улових, че колкото повече ме мачка с думи толкова повече се опитвам да се доказвам, исках да върна първоначалното отношение, не разбирах как в леглото е супер и после се държи грубо, как съм красива, пък не негов тип... това продължи няколко месеца без да живеем заедно. Затова започнах да чета и гледам много по темата с токсични отношения, защото това беше умен и интелигентен човек, преуспяващ в работата, сериозен и грижовен и ме караше да се чувствам, че нещо не съм достатъчна и достойна за него, дори след раздяла продължих да се тормозя. Това не е любов, а компенсация, но е доста трудно, когато си влюбен и е било хубаво, отваря се една рана в теб и се създава комплекс за малоценност.

# 460
  • София
Добре е човек да е информиран, но понякога и това не помага, уж знаем, но... Затова е важно да се разграничават нещата и да не се романтизират токсични отношения. Много млади момичета (и големи жени) си мислят, че избухлив или агресивен мъж е страстен любовник, който много държи на тях, ако ги разиграва пък е много мистериозен и готин и докато се усетят, се оказват затънали в кошмарна връзка.

# 461
Бих казала и някакви контрол-фрийкове. Още при първите реплики от типа "абе тая рокля не е ли много къса/за къде се гримираш/що говориш толкова с вашите/приятелки/ ма как ще излизаш без мен с приятелки" и подобни, веднага трябва да светва големия червен фар и да бягаш.

# 462
Аз ще кажа и друго - анонимната с приятелката и пепелника накрая завършва разказа с "аз съм раздвоена, тя заслужава ли си го или не". И докато мъжът я унижава пред гостите, всички мълчат и очевидно никой не я е защитил. Иначе уж са й приятели и тя им се оплаква, но това си е чисто сеирджийство. Тази заобикаляща среда от пасивност и подигравателно отношение също изобщо не помага на такива жени. Представете си да сте унижавани публично, например събличани голи на пъпа на града, ежедневно от роднини, от мъжа си, от приятели, в последствие често и от децата си, откъде ще ви дойде самочувствието, че можете да се справите сами в живота?

# 463
  • София
Много точно. Мисълта, че на хората няма да им пука за ситуацията и ще останат безучастни или по- лошо, ще питат къде ти е бил акъла, че си търпяла, що чак сега се сещаш, къде спа или дори ще се подхилкват пренебрежително и няма да повярват, тн. е достатъчна спирачка за много жени в това положение, които иначе биха искали да се махнат. Пак от тях си зависи, но не им е толкова лесно, както може да изглежда отстрани за дами с различен характер или без личен опит в подобна ситуация.

# 464
  • София
Аз си го помислих - ако пред мен някой мъж се държи така с приятелката си ще избухна като за Световна война.
То това с пепелника ми звучи толкова невероятно, просто не мога да си представя, че мъж би го направил, че и жена би го изтърпяла. Разбирате ли, не мога да го повярвам.

Общи условия

Активация на акаунт