Център за асистирана репродукция (ЦАР) тема 38

• 66 505
  • 976
  •   1
Отговори
# 930
Ужас, сигурно и на тях им звънят постоянно с въпроси, ама да си бяха обновили сайта поне. Точно, защото не знаем дали сме одобрени, искаме информация.. сега погледнах, миналия месец са били към 360 входящи номера, моят номер е сигурно последния, получих го на 30.09 и спрямо него, входящите номера за този месец са към 400-450, не са чак толкова повече, че да ни бавят с 2 седмици отгоре..

# 931
Ужас, сигурно и на тях им звънят постоянно с въпроси, ама да си бяха обновили сайта поне. Точно, защото не знаем дали сме одобрени, искаме информация.. сега погледнах, миналия месец са били към 360 входящи номера, моят номер е сигурно последния, получих го на 30.09 и спрямо него, входящите номера за този месец са към 400-450, не са чак толкова повече, че да ни бавят с 2 седмици отгоре..

Да, абсолютно съгласна съм. Разбирам, че и те са заети и всеки иска информация, но ако я дадат, ще се успокоят нещата при всички. Нямаше нужда да са толкова груби. Явно има много хора този месец и им трябва време, няма лошо, да кажат колко време. Все пак заседанието е било преди седмица и още чакаме инфо.

# 932
Ужас! Не мога да повярвам, че някой ще се отнесе така към жена, която очевидно има трудности и се бори за дете.
При мен беше една жена, която се държа ок, любезна беше.

Но не виждам какво му е трудното да ъпдейтнеш 3 реда в сайта.
Държавна администрация... Най-вероятно като всяко подобно нещо е доста зле откъм организация и системи.

# 933
nollama, съжалявам, че така са се отнесли с Вас! Искрено Ви съчувствам! С мен по телефона бяха достатъчно любезни, може би по телефон е по-лесно, все пак по всяко време могат да ми затворят, а на място няма как да Ви изгонят. Да, разбирам, че са натоварени, но ние нямаме вина за това. И без друго достатъчно страдаме. Понякога си мисля, че това забавяне е поредният знак от съдбата, че не ми е писано да стана майка и съвсем се депресирам Cry
Такива коментари от сорта "откъде сте сигурна, че ще получите заповед" могат само лошо да говорят за човека и лично аз бих го съжалявала за начина му на разсъждение и поведение. Все пак работят на място, което е последната надежда на много от пациентите. И аз съм се наслушала на доста неуместни коментари от администрацията на репродуктивната клиника. Но да минават покрай ушите и гордо напред! Прегръщам ви всички, ще се справим! Hug

# 934
nollama, съжалявам, че така са се отнесли с Вас! Искрено Ви съчувствам! С мен по телефона бяха достатъчно любезни, може би по телефон е по-лесно, все пак по всяко време могат да ми затворят, а на място няма как да Ви изгонят. Да, разбирам, че са натоварени, но ние нямаме вина за това. И без друго достатъчно страдаме. Понякога си мисля, че това забавяне е поредният знак от съдбата, че не ми е писано да стана майка и съвсем се депресирам Cry
Такива коментари от сорта "откъде сте сигурна, че ще получите заповед" могат само лошо да говорят за човека и лично аз бих го съжалявала за начина му на разсъждение и поведение. Все пак работят на място, което е последната надежда на много от пациентите. И аз съм се наслушала на доста неуместни коментари от администрацията на репродуктивната клиника. Но да минават покрай ушите и гордо напред! Прегръщам ви всички, ще се справим! Hug

Leda, само позитивни мисли и всичко ще се случи! Съдбата е каквато ние си направим. Само търпеливо трябва да изчакаме държавната администрация да си свърши работата.

# 935
Здравейте, дали има някоя от вас с получена заповед вече от последното заседание. Аз съм с вх.номер от 07.10.2024 г. при подаването ми казаха, че ще хвана заседанието за този месец. На сайта все още няма нова информация.

# 936
Здравейте, дали има някоя от вас с получена заповед вече от последното заседание. Аз съм с вх.номер от 07.10.2024 г. при подаването ми казаха, че ще хвана заседанието за този месец. На сайта все още няма нова информация.
Здравейте, нашият входящ е от първите 50 разгледани този месец и все още нямаме нищо. На дали някой има получена заповед. При разговор по телефона със служителка ми казаха, че ще се забавят и ще е около края на месеца получаването.

# 937
Здравейте, нашият входящ номер е от 09.09., един месец преди Вас, и все още не сме разгледани, пише "прието заявление".
Да, този месец има забавяне, ще си почакаме.

# 938
  • София
Разглеждат се на заседанието, така че сте разгледани, чакаме да обновят сайта, обновява се за всички едновременно. Предвид, че е минало предишната седмица очавах вече да ги качат. След това ги изпращат до края на месеца, който е заявил с куриер. Аз съм заявила намясто, така че ще мога да си го взема след обновяване на сайта.

# 939
Здравейте, нашият номер е от 3.09. Не сме получили нищо още. Вероятно ще обновят сайта и тогава ще започнат да ги изпращат.

# 940
Момичета, днес поразлистих правилника на ЦАР и следният член и алинеи ми направиха впечатление:
"Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Въз основа на решението на комисията директорът на центъра издава заповед за организационно и финансово подпомагане на заявителката, в която посочва размера на отпуснатата парична сума и избраното от нея лечебно заведение, или прави мотивиран отказ.
(2) Заповедите по ал. 1 се издават в срок един месец от подаване на заявлението."

Не съм добра с тълкуването на подобни документи, но това означава ли, че фондът нарушава правилника си, ако не издаде заповед до един месец от получаването на входящ номер?
Нямаше да съм толкова настоятелна, ако не беше хормоналното лечение, което се надявах, че ще приключи в началото на месеца и вече имам силни странични ефекти.
Щях да си чакам послушно, както сме свикнали да чакаме във всички държавни институции Confused

# 941
Леда, и аз го мярнах това някъде. Но заповедта ти най-вероятно се води с дата от заседанието и така няма да са в нарушение. Ако пък повдигнеш въпроса, ще излезеш неблагодарна сигурно. Много е трудно да си търсиш правата по тези институции за съжаление.
Наистина и мен започват да ме дразнят с това, че даже не пишат кога да си очакваме заповедите, дори и да е в края на месеца, да го напишат.. Има хора като теб, за които е много важно да се знае, а и много хора, които не сме от София и за стимулациите си пускаме отпуск и трябва д/г да знаем за кога ще е..
Аз вчера звънях няколко пъти в часовете, които пише на сайта, но никой не ми вдигна. Надявам се, че е защото работят усилено!

# 942
Датата на издаване е датата на заседанието и така сигурно над 90% спадат в тази категория.
Просто няма как да има ежедневно комисия. Не е оптимално, помня на мен как всеки ден ми беше свито сърцето, докато не си видях заповедта на живо, но наистина сега е добре. В най-лошия случай се чака 2 месеца, а не няколко години както е било в началото.
Пишете мейл, когато не си вдигат телефоните - отговарят бързо обикновено.

# 943
Датата на издаване е датата на заседанието и така сигурно над 90% спадат в тази категория.
Просто няма как да има ежедневно комисия. Не е оптимално, помня на мен как всеки ден ми беше свито сърцето, докато не си видях заповедта на живо, но наистина сега е добре. В най-лошия случай се чака 2 месеца, а не няколко години както е било в началото.
Пишете мейл, когато не си вдигат телефоните - отговарят бързо обикновено.
И с мейлите е сложен въпросът или отговарят избирателно. Писах им още началото на месеца, за да получа някаква ориентировъчна дата, понеже трябваше да пътуваме и да организирам вземането на заповедта / дай Боже сме одобрени / ... до ден днешен никакъв отговор. Звънях няколко пъти на единия телефон, та имах някакъв късмет да ми вдигнат.

# 944
Да, и аз си мислех, че заповедите се водят за издадени с датата на заседанието, но реално това на нас не ни помага особено. И съм почти убедена, че за голяма част от заявленията дори и така ще е надхвърлен един месец. Да, прави сте и че няколко месеца е по-добре от години. Още повече че в много държави, в които няма проблем с раждаемостта дори няма такъв държавен фонд. Давам си сметка, че сме облагодетелствани! Heart
Все пак можеха да напишат в сайта, че е имало заседание на еди коя си дата и до края на октомври, ако щат и до края но ноември да е, ама човек да си знае. Така в неизвестност е тегаво, сигурно и вие като мен проверявате по няколко пъти на ден сайта на ЦАР. Излишен стрес за двойки с репродуктивни проблеми! Иначе и аз съм от провинцията и за мен всичко е свързано с добро плануване и организация. 
Повечето от нас водят тая борба години наред и сигурно два-три месеца няма да ни забавят особено, но някак като сме все по-близо, ставаме все по-нетърпеливи. Разбирам, че донякъде това са претенции, ама заслужаваме поне малко информация и добро отношение. И без това обществото гледа на нас като на крастави.
Пожелавам на всички търпение и сили във всичко, което предстои! Hug

Общи условия

Активация на акаунт