Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 324
  • 764
  •   1
Отговори
# 150
Silverstone, благодаря!!!

# 151
Няма за какво.Съжелявам,че е така.....Имота е сериозна,голяма инвестиция и да се прави гавра с хората,не е добре.
Преди да купи имот,човек трябва няколко пъти да обиколи квартала по различно време.
bubkab не знам кой е строителят,не намерих информация в интернет.От любопитство исках да видя цената на кв./м.Би ли споделила какви са цените за имот там?

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 22:12 от Silverstone

# 152
  • Sofia
Какво стана с Бомини: https://bomini.com/portfolio/%d0%b0%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b6%d0% … 0%b0%d0%b6%d0%b8/

Продадоха ли си сградата на Константин Величков, точно срещу циганската махала?

# 153
Нещо яко омешахме темите май. В наемателската тема се говори за кварталите, тука се обсъждат обяви (строежи), за което също има отделна тема...

За да има малко ред, продължавам тука отговора си за "Младост vs. центъра, рунд пореден".

Цитат
За какъв чеп ми е да пия кафе точно на Витошка???
Нали?На мен,че ми е на пешеходно разстояние,заобикалям въпросната улица.Не мога да разбера защо всички искат да живеят далеч от ''гадният център'',а непрекъснато повтарят,че са на 10мин.от центъра.Защо това им е някакво мерило?Wink Също защо през уикенда прииждат от всички краища на ''най-добрият град за живеене'' пак в същият този гаден център?Тогава няма платена зона и не можеш да се разминеш от коли.Защо не си стоят в ''хубавите'' комплекси,или не ходят на разходка от Ман.ли до Красно село примерно,до Лозенец и т.н.
Прочетох няколко пъти и още не съм сигурен дали това е ниво на ирония отвъд моите способности, или просто не те разбирам... Хем не се кефиш на Витошка, хем се заяждаш с хората от другите квартали..

За "всички" не мога да говоря защо прииждат, но за себе си мога да кажа - да, искам да живея далеч от "гадния център" (не съм го наричал така, но се придържам към твоя термин), и не, не повтарям непрекъснато, че съм на "10 мин от центъра" (защото не е вярно). Всъщност ми е абсолютно все едно на какво разстояние съм от прословутия център, ако средата, в която живея, ми предлага всичко нужно (или 95% от него) на адекватно разстояние/време.

Но нека да говорим малко по-глобално:
Като цяло тая фиксация върху това "да живееш на центъра" (поздрави на Мандаринка) според мен е малко провинциално мислене. Дали се дължи на големия брой "придошли" от провинцията, или си е някакъв остатък от преди 70-80години, не знам. В средно големите и малки градове наистина е добре и е практично да живееш в центъра, защото наистина всичко е съсредоточено там. Същевременно проблеми като трафик, шум, мръсотия, задръствания, са по-слабо изразени, заради по-малкото жители.

В градове с размерите на София чисто физически няма как всичко да е в центъра, отделно че би било безумие. Във всеки цивилизован град с 1-2 млн. население, градоустройството съвсем съзнателно се прави така, че нещата (магазини, офиси, учреждения, кина) да са "пръснати" за да не се излива целия град на едно място.Поради което е най-естественото нещо хората да си живеят 90% от времето по кварталите, и да ходят в центъра само при абсолютна нужда. И също е най-естественото нещо хората да не познават целия град, и да има райони, в които никога не са били. Както аз например никога не съм стъпвал в Надежда, Обеля, Левски и т.н.

# 154
Нещо яко омешахме темите май. В наемателската тема се говори за кварталите, тука се обсъждат обяви (строежи), за което също има отделна тема...

За да има малко ред, продължавам тука отговора си за "Младост vs. центъра, рунд пореден".

Цитат
За какъв чеп ми е да пия кафе точно на Витошка???
Нали?На мен,че ми е на пешеходно разстояние,заобикалям въпросната улица.Не мога да разбера защо всички искат да живеят далеч от ''гадният център'',а непрекъснато повтарят,че са на 10мин.от центъра.Защо това им е някакво мерило?Wink Също защо през уикенда прииждат от всички краища на ''най-добрият град за живеене'' пак в същият този гаден център?Тогава няма платена зона и не можеш да се разминеш от коли.Защо не си стоят в ''хубавите'' комплекси,или не ходят на разходка от Ман.ли до Красно село примерно,до Лозенец и т.н.
Прочетох няколко пъти и още не съм сигурен дали това е ниво на ирония отвъд моите способности, или просто не те разбирам... Хем не се кефиш на Витошка, хем се заяждаш с хората от другите квартали..

За "всички" не мога да говоря защо прииждат, но за себе си мога да кажа - да, искам да живея далеч от "гадния център" (не съм го наричал така, но се придържам към твоя термин), и не, не повтарям непрекъснато, че съм на "10 мин от центъра" (защото не е вярно). Всъщност ми е абсолютно все едно на какво разстояние съм от прословутия център, ако средата, в която живея, ми предлага всичко нужно (или 95% от него) на адекватно разстояние/време.

Но нека да говорим малко по-глобално:
Като цяло тая фиксация върху това "да живееш на центъра" (поздрави на Мандаринка) според мен е малко провинциално мислене. Дали се дължи на големия брой "придошли" от провинцията, или си е някакъв остатък от преди 70-80години, не знам. В средно големите и малки градове наистина е добре и е практично да живееш в центъра, защото наистина всичко е съсредоточено там. Същевременно проблеми като трафик, шум, мръсотия, задръствания, са по-слабо изразени, заради по-малкото жители.

В градове с размерите на София чисто физически няма как всичко да е в центъра, отделно че би било безумие. Във всеки цивилизован град с 1-2 млн. население, градоустройството съвсем съзнателно се прави така, че нещата (магазини, офиси, учреждения, кина) да са "пръснати" за да не се излива целия град на едно място.Поради което е най-естественото нещо хората да си живеят 90% от времето по кварталите, и да ходят в центъра само при абсолютна нужда. И също е най-естественото нещо хората да не познават целия град, и да има райони, в които никога не са били. Както аз например никога не съм стъпвал в Надежда, Обеля, Левски и т.н.

Абе Simple Smile и аз така си мислих едни 20 години и после като заживях на 15 мин от центъра и почнахме да ходим до там всеки уикенд, я да се видим с френдове , я до някой парк, я да заведем наследник на някое занимание, взе че доста ми хареса Simple Smile и сега кварталите с блоковете - НС, СС вече ми изглеждат все по - непривлекателни. А е имало време когато Младост и Люлин ми бяха самодостатъчни Simple Smile и се чудих какви са тези хора дето искат да врат в калабълъка в центъра, пък и паркирането не става..времена и нрави Wink

# 155
  • пустинята Гоби
Не е нужно всички да живеят НА центъра, не знам защо реши, че това е някакъв стремеж на половин София. Хората търсят удобство и добра цена. Но поне според мен е хубаво да се живее в кварталите, които са около централните, като причините са далеч от написаните свободни съчинения. Причина номер едно за мен - по-добра градска среда. То е ясно, че повечето хора са свикнали с разстоянията, панелните блокове, булевардите и прочие, ама аз не съм и не искам да свиквам. Вкарахме и комплексите, само дето написаното пак е свободно разсъждение на човек, грам нямаш представа как са се строили градовете. Та с две думи, няма как всички са искат да са НА центъра, защото е скъпо и повечето хора не могат да си го позволят. А гроздето като е зелено е кисело.

Витошка не е центъра, а просто една пренаселена улица. Аз я посещавам през седмицата за да си върша работа, за събота и неделя има толкова други места за разходка.

# 156
Novak76, от кой град си? Родом? Личи си, че не си от София Wink

По принцип предимството да се изтъква близост до Центъра, е че имаш добър достъп до всяка крайна точка на София при евентуална нужда да отидеш до някъде, работа, ангажимент и пр., а не да си в Младост и да ти се наложи да отидеш нещо да вършиш в Люлин примерно... Със сигурност ще е доста тегаво. Simple Smile

Mimi rose, хайде сега, гроздето е кисело Simple Smile. Супер близо съм баш до Центъра, но не бих живяла точно в него. Нито харесвам студените и високи стаи на старите кооперации без асансьори, нито постоянния шум и претъпканите улички. Не, че при мен не е така, но не чак толкова. Та, не мислете, че всеки иска да е "на мегдана" Grinning

А и доста от моите приятели се изнесоха в къщи около София. Особено актуално и по света, където никой вече не живее в топа Wink на работната и административна среда.

П.п. а какви са тези блокове НС и СС? Flushed

Последна редакция: сб, 13 май 2023, 10:48 от aDream

# 157
  • пустинята Гоби
Добре де, защо всичко се приема буквално. Център, около център все тая. Не си тръгнала да плюеш града в който живееш, нали?

# 158
Добре де, защо всичко се приема буквално. Център, около център все тая. Не си тръгнала да плюеш града в който живееш, нали?
О, не, разбира се. Софиянец не би плюл София. Wink Плюят я само придошлите. Simple Smile Това отдавна ми направи впечатление и винаги така се оказва.

# 159
Скрит текст:

По принцип предимството да се изтъква близост до Центъра, е че имаш добър достъп до всяка крайна точка на София при евентуална нужда да отидеш до някъде, работа, ангажимент и пр., а не да си в Младост и да ти се наложи да отидеш нещо да вършиш в Люлин примерно... Със сигурност ще е доста тегаво. Simple Smile

Mimi rose, хайде сега, гроздето е кисело Simple Smile. Супер близо съм баш до Центъра, но не бих живяла точно в него. Нито харесвам студените и високи стаи на старите кооперации без асансьори, нито постоянния шум и претъпканите улички. Не, че при мен не е така, но не чак толкова. Та, не мислете, че всеки иска да е "на мегдана" Grinning

А и доста от моите приятели се изнесоха в къщи около София. Особено актуално и по света, където никой вече не живее в топа Wink на работната и административна среда.

Ново строителство и старо строителство.

# 160
Novak не го разбраха, май. Човекът обясни, че като млад не е имал нито нужда, нито желание да ходи в центъра. Но вече като улегнал семеен човек разбира предимствата на това поне да си близо до центъра.

Малките улички в центъра и близо до него хич даже не са шумни - от автомобилен трафик или от преминаващи неживущи в района. На една пресечка от булевард и шумът е само фонов, преминаващите коли са малко, а преминаващите хора са само от квартала. Центърът и широкият център не се изчерпват с Витошка, Раковска, Графа и Патриарха и няколко пресечни улици, на които има повече трафик и хора.

Аз също не искам центърът да стане толкова привлекателен, че да се пренасели. Добре си ми е така...заспало някак, но пък спокойно. Ето в момента, докато пиша, чувам на 1-2 пресечки приглушено форсиращ моторист, но по-силно от него се чуват чуруликащите птички и съседи, които си говорят. Но да, като човек от София, свикнал на фонов и не само фонов шум, на морето, в Сарафово примерно, тишината е зашеметяваща.

# 161

Аз споделям мнението на Novak76. Да се живее в центъра има много предимства. Повечето хора не са запознати, но масово спалните гледат към тихи вътрешни дворове и човек чува само чуруликането на птичките. Голямо удобство е всичко да е буквално на една ръка разстояние. Училище, детска градина, градинки, магазини, болници, заведения, държавни учреждения, театри и т.н. и т.н. Това с нестопляемите апартаменти даже не смятам да го коментирам. Явно някой е любител на ЕЖК (една жена каза).

# 162

Абе Simple Smile крайната точка си е наистина крайна точка, с метро или не , все тая, който ще пътува оттам или натам половината му живот ще мине в метрото или задръстванията. Казвам го от личен опит, омръзва в един момент. СС е същото като НС ама старо Simple Smile

# 163
Така е, прав си. Не коментирам крайните квартали. Точно поради спестяване на време от път, не предприемам преместване в къща. Друго си е всичко да си е до мен, че и на пешеходно разстояние. Simple Smile

# 164
Новак, при мен е точно обратното. Колкото повече одъртявам, толкова повече не искам да виждам булеварди и шумотевици. Като ученик по цял ден хайманосвахме из центъра, даже и транспорт не сме ползвали много, навъртахме сигурно по над 10 км на ден пеша... Ама сега не искам и да го гледам. Дали ще ходя до някъде 15 мин пеша или 15 мин с кола, ми е все тая - все още. След 10-15г сигурно ще предпочитам 15 мин с кола отколкото пеша.

Къде се виждаш с приятели зависи къде са ти приятелите, и къде си ти. Ако живееш близо до центъра, естествено че ще се виждате там, защото там ви е удобно. Но това не значи, че ако си далеч от центъра, ще биеш път до там. Просто ще се виждате на друго място.

Не мога да разбера, ако беше толкова яко в центъра, защо всичките къщи за милиони не са в центъра, а са на майна си по селата? Разбира се не във всяко село, но има определени локации. Може би хората там изсипват една торба пари заради "привилегията" да си прекарват деня в пътуване? Или може би въпреки това?

Общи условия

Активация на акаунт