Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 288
  • 764
  •   1
Отговори
# 225
Като човек живял изцяло в центъра, ми е много трудно да свикна с гледката, която се открива, когато си отвориш прозореца и виждаш отсрещната панелка. Бяхме преди време на оглед в Гео Милев за една приятелка да й търсим апартамент под наем, но като видях, че през прозореца виждаш отсрещния блок и то на има няма 4-5 метра от теб и направо ми стана лошо. Разбира се, това не на всеки прави впечатление и не винаги е определящото, обаче го има и това, че като свикнеш да живееш някъде и после навсякъде другаде ти се струва невъзможно.
Знам, че панелните жилища са строени, защото е било най-бързо откъм време за изпълнение, а също са и сравнително здрави при земетресения. Моя приятелка ми обясняваше как нейното панелно жилище в Младост е доста по-сигурно при земетресение от моята тухлена кооперация в центъра. Нямам представа дали е така, но със сигурност не бих си го дала за нейното. Laughing

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 09:58 от Rimmona

# 226
А като погледнете през вашия прозорец в центъра какво виждате? А като го отворите?

# 227
Виждам зеленина и дръвчета.

# 228
  • София
😂 😂 😂 Може би сте в центъра до някоя градинка паркче, зеленина и дръвчета не са типичен пример за гледка в центъра. Панелните квартали едно време се строяха с добри междублокови пространства, площадки и дървета между тях, дори и сега 4-5метра няма между блоковете, доста е пресилено това или е някакъв частен случай... Та имам предвид не е така наобщо, център/квартал, а до конкретна сграда и обкръжението й. Може би гледаната от вас е била ситуирана наистина ужасонски, но това не е твърдо правило, нито е правило, че в центъра няма да гледаш сгради или булевард...

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 10:27 от Angel_Dust

# 229
Или да дишаш прахоляк, изгорели газове ако си на ниско, дори човешки и кучешки отпадни продукти по ъглите (понякога и в входа)

# 230
  • София
А това с въздуха е ад в центъра по принцип, независимо от етаж, но и кварталите не са застраховани, за другото, също го има навсякъде, за съжаление...

# 231
Не съм на ниско и не съм казала, че непременно навсякъде е така, а за моето впечатление. 😀
До нашата кооперация има къща с голям двор, в който има орех и именно заради него ни е зеленина, а на другата тераса откъм улицата, има засадени дръвчета, стигащи чак до покрива на кооперацията и затова гледката е пак зелена.

Относно чистотата на въздуха - Откакто помня да съм чела такива статии все Младост седи на челно място.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 10:44 от Rimmona

# 232
  • София
А пред панелните няма дървета ли, че така прозвуча? Като отворя прозореца виждам зелено пространство за още три блока, да пази Господ 😃 Вече за новите блокове е друг въпрос, надявам се строителите или живущите, да озеленят околното пространство с някое и друго дръвче, че сега наистина са бетонен кошмар.

# 233
Пред тези, които аз визирах няма особено зеленина, както и паркове за разходка с бебе, освен междублоковото или да шофираш или да се возиш с рейс, за да стигнеш до по-голям парк.

# 234
Или да дишаш прахоляк, изгорели газове ако си на ниско, дори човешки и кучешки отпадни продукти по ъглите (понякога и в входа)
Ето каква е реалността. Супер е:

# 235
  • пустинята Гоби
Изгорели газове няма как да диша човек, ако не живее около големи булеварди. Обикновено такива има точно покрай панелните комплекси, а не в централната градска част. Около нас освен, че има дървета е и доста тихо и спокойно.

Така или иначе за всеки влак си има пътници, всеки може да си гледа, каквото си реши. Кеф ти панелка, кеф ти дърво, кеф ти кооперация. Голяма заблуда обаче е че в центъра въздуха е мръсен, а в панелните комплекси чист. Някога може и да е бил чист, когато са строени и планирани.

# 236
Даа, именно, това, че Центъра е мръсен и шумен съм го чувала само от хора, които не са живяли в центъра.
Е, разбира се зависи и къде точно в Центъра. Едно е да си в кооперация на петте кьошета и да се будиш с трамваите, друго е да си на Панайот Волов или 11-ти Август.

# 237
  • София
Да де, завиди къде в цнтъра, зависи в кой квартал, зависи къде точно в този квартал... Много зависи.
Аз и от доста живеещи в центъра съм чувала, че не могат да си отворят прозореца, заради мръсния въздух. Като цяло София(цялата) е мръсен град, с мръсен въздух, центъра е нисък, нормално да се задържат гадости.(кварталите си имат други проблеми с въздух, я близък ромски квартал, я друго) .. В крайна сметка, който иска зелено и чист въздух се изнася от големите градове. Другото са ала-бала  приказки.
Аз лично живея от години в Лозенец, не сме на голям булевард, до парк сме, доста зеленина, ми да си кажа, доста бързо се предадох и купихме сушилня за дрехи, защото ни писна от балкона да прибираме прашни, миризливи дрехи, на които не им личеше, че са минали през пералня.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 11:59 от Angel_Dust

# 238
Гледката към съседната къща с големите дървета и двор ще бъде до момента, в който не отстъпят парцела за строеж на кооперация.

Аз също съм родена в центъра, пак живея в центъра и ми харесва. Но и двете улици - и Панайот Волов, и 11 август ги познавам много добре. По Панайот Волов може и да има останали вътрешни дворове на стари кооперации, но дворовете на новите кооперации са бетон с паркоместа и прозорците към двора гледат в прозорците към двора на съседната нова кооперация. На 11 август има много къщи откъм тротоара и вътрешни къщи в същия двор. Така че гледката към вътрешните къщи не е особено естетична също така. Озеленяване в двора също няма къде да се направи.

Така че да не генерализираме. Панелките са строени с голямо отстояние една от друга, много по-голямо от тесните квартални улици в центъра. Ако са наблъскали нови кооперации в реституирани междублокови пространства е друг въпрос, който многократно сме обсъждали.

# 239
Може и да я няма впоследствие къщата, но задните дворове на кооперациите, където също има зеленина и дървета, ще си останат такива. Те, като площ, изобщо не са малки.
Иначе, дадох за сравнение Панайот Волов и 11-ти Август в противовес на Петте кьошета, когато говорим за тишина и спокойствие.
Това пък с прането никога не ми се е случвало. И до сега си го простирам на двете тераси и нито е умирисано, нито мръсно.

Общи условия

Активация на акаунт