Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 198
  • 764
  •   1
Отговори
# 495
  • София
За живеене аз не бих си взела там, но за инвестиция ми звучи идеално до Бизнес парка. Винаги ще се намерят наематели.

# 496
  • пустинята Гоби
Младост е много предпочитан квартал, не само заради Биьнес парка. Идея си нямам защо, ама ей на една торба приятели с възможности имам, които баш там се забиха. За инвестиция е много добър вариант, предполагам, че е цените на наемите го показват.

# 497
Младост е предпочитан за хората от източна България, Люлин пък за западняците. Аз оставам с такива впечатления от познати и колеги. А все пак София е доста на запад и е нормално от изток да е по-големият процент.
Както и тук мисля имаше препоръки за имот в район за бързо излизане от София посока Тракия Wink

# 498
А все пак София е доста на запад и е нормално от изток да е по-големият процент.
В какъв смисъл?

# 499
  • София
Повечето софиянци са от източните щати и искат да си пътуват натам събота-неделя, така го разбирам и от кв в таз част на града име по удобно

# 500
Повечето софиянци са от източните щати и искат да си пътуват натам събота-неделя, така го разбирам и от кв в таз част на града име по удобно
Да, точно. Даже имаше такива препоръки наскоро. Поне моите впечатления са такива. Докато хората от западните градове и села, предпочитат да си намерят нещо в западните части на София, може би пак по същите причини Grinning

# 501
Да, точно. Даже имаше такива препоръки наскоро. Поне моите впечатления са такива. Докато хората от западните градове и села, предпочитат да си намерят нещо в западните части на София, може би пак по същите причини Grinning

Точно така, мои познати (от Пловдив) си купиха жилище в Цариградски комплекс, като една от основните причини да го изберат беше точно тази - бързо се излиза и бързо се влиза след уикенд пътуване по магистрала Тракия. Не губят време в градски трафик към/от магистралата.
Мисля, че същата причина кара хората да изтъкват като плюс на даден квартал (южните най-вече) лесния достъп до Околовръстното.

# 502
Ако погледнете столиците в Западна Европа,ще забележите че в западните квартали живее предимно елита и средната класа,а в източните – простолюдието. Yum И в София е било така – аристократичния "Княжево",например.

# 503
  • София
Мен специанлно за княжево ми е мн жал какъв занемарен кв е в момента, а за мен би имал голям потенциал да е едно прекрасно местенце.

# 504
Париж пък е условно разделен от Сена на лява (южна) част и дясна (северна) част. Левият бряг (Rive Gauche) обединява райони, които се славят с артистичността на жителите си. Десният бряг (Rive Droite) се смята, че е населен с по-префинено и по-консервативно население.
Та очевидно изток-запад не е меродавно разделение на градовете. 

В Княжево елитът е имал извънградски вили, не е живял там - живял е в Центъра (Яворов). Аз си спомням от детските години по Цар Борис III още от Пирогов на запад до последната спирка на трамвая от двете страни на булеварда прекрасни красиви къщи (вили), като в баш центъра. Още от соц.времената почнаха да бутат и застрояват кооперации покрай булеварда, след реституцията всичко това много се засили, май вероятно вече не е останала нито една (или има само единични) такава къща/вила. Около последната спирка на трамвая (началото на Княжеския лифт), в същинската вече планинска част на квартала има регулационен проблем още от времето на соц-а, заради плановете за разширение на шосето - съответно има забрана за строеж на първа линия. Имаме роднини с къща там, почти целият им парцел заминава за (все още нереализираното) бъдещо разширение. И е така още от 80-те гг. на миналия век. 

Примерно в Яворов от Царевец и между Иван Асен II и Цариградско шосе преди век горе-долу са раздавали парцели на университетски преподаватели.

Писала съм и преди твърдението на познат образован млад човек - в Младост са умните и интелигентните (цесекари), в Люлин - изпадналите (левскари). Разделението по футболни предпочитания е логично - ЦСКА не е софийски отбор, кварталът започва да се строи и заселва през 70-те години с хора от провинцията предимно, които няма как да харесват (в по-голямата си част) софийски футболни отбори. Но пък Слатина и кв. и ж.к. Левски са източни райони и там традиционният отбор е Левски. Славия като софийски отбор има традиционни местни привърженици от Руски паметник на запад. Локо София е ясно къде е - Толстой и Свобода, Надежда 1.

# 505
  • София
А какво ви е мнението за квартал Хладилника? Напоследък много нови сгради се появига, както жилищни така и бизнес сгради. Но там май улиците са си общински, а не частни.

# 506
Този квартал ми е ужас. Тотално не.

# 507
  • Sofia
На мен друго ми е интересно. Като се тръгне с това, какво е било преди 200 години, при условие, че в днешно време всичко е изключително динамично и само за 1-2 поколения драматично се променя всичко.
И във въпроса, какво ви "грее" историята на квартала, при условие:
* там няма отдавна аристократи, а само изкуфели жители;
* инфраструктура е тотално занемарена или унищожена;
* фокуса на града е сменен и това е вече гето;
* миграцията е силно активна и там се разхождат тъмно лилави или от арабските емирства;
* жилищния фонд е съсипан (уж богати хора, пък никога не отделят по едно 5-10к, след покупка, за да им се оправят фасадите и покривите)

# 508
  • София
Доводи?
Този квартал ми е ужас. Тотално не.

# 509
Презастроен. Уж хубави сгради, но грозно наблъскани една в друга, една с една не си пасват поне малко. Дървета, зеленина - йок.
И доста други квартали са по същия начин.

Общи условия

Активация на акаунт