Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 164
  • 764
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз забелязвам това в Кръстова вада - от другата страна на Черни връх. Но в Хладилника има зеленина, както и много затворени комплекси с дворове. Както е близо до Южен парк, Ловен парк и Зоологическата.
Относно това коя сграда, с коя си пасва, то в някой квартал има ли го това?

# 511
Защото се строи без мисъл и концепция. И всяко възможно свободно местенце трябва да се заеме от офис или жилищна сграда. Абе грозна история. И все пак някои квартали са по-трагични от други - Манастирски ливади например.

# 512
Джулиан, за кой квартал говориш?

Аз не мога да приема такова отношение към историята на града, в който си дошъл да живееш и който ти дава и работа, и подслон. Да се интересуваш само от твоя квартал/село/махала ми е малко провинциално мислене, характерно за периодите преди началото на 20 век.

Да не говорим, че не съм изразила мнение "за" или "против" нито един от изброените от мен квартали, за които дадох малко информация за историята, като цитирах и чуждо мнение, отново без да изразявам собствено.
Разбира се, че развитието на града е динамично, както е динамично и населението по квартали. Вече не си "закрепостен" за цял живот в квартала и в жилището, с което си се уредил да живееш. Има голяма мобилност, както от провинцията към София, така и в рамките на София. Но ми прави впечатление от лични контакти с колеги, които са търсили квартири под наем/купували са жилище, че мнението за отделните квартали се формира в много голяма степен от мнението на хора от същото населено място, от което идват. Имах пример преди 10-ина години с колеги от района на Разград/Търговище - първата дошла в София и си взела квартира в Борово, казва на следващата, че Борово е топ ъф дъ топ и бам - и втората там. И така по веригата. Имам, разбира се, и примери на по-рационални хора от провинцията, които са сменили квартири в различни райони в началото, но вече имат рационални доводи да търсят в определени квартали - близост/удобен ГТ до работа, лични впечатления (емоционалното харесва ми-не ми харесва) за парите, които могат и искат да дадат. Т.е. има и по-прагматични хора, които не робуват на стереотипи, макар че са значително по-малко от тези, които се доверяват на приятелския кръг от населеното място, от което идват.

# 513
  • София
Хладилника, ако не те дразни презастрояване, зона и въпреки нея липса на места за паркиране, полуразбитите улички, си е ок, в смисъл има достатъчно плюсове.-метро,мол,магазини, заведения, южен парк... По малките улички има някакво спокойствие, тук там някаква зеленинка... И все пак малко по-надолу - лозенец е по-добре😂 нагоре-кръстова вада е адово🤣

# 514
  • София
Улиците са много зле там, да. Но четох, че били общински и има някакъв шанс да ги орпавят. А некато частните улици във Витоша, дето си ги оправят хората и си ги затварят с бариери после Grinning
Хладилника, ако не те дразни презастрояване, зона и въпреки нея липса на места за паркиране, полуразбитите улички, си е ок, в смисъл има достатъчно плюсове.-метро,мол,магазини, заведения, южен парк... По малките улички има някакво спокойствие, тук там някаква зеленинка... И все пак малко по-надолу - лозенец е по-добре😂 нагоре-кръстова вада е адово🤣

# 515
  • пустинята Гоби
Западна България, ако разделителната линия минава през София е пренебрежимо малка част сравнена с Източна България, която реално е почти цялата страна. Друга ще да е логиката, когато се избира квартал, север и юг, ако се гледат поне ще са сравнително съпоставими части на страната.

# 516
  • Sofia
Е, как да не е от значение, особено ако пъуваш редовно. В зависимост къде си в София, може да ти удължи пътуването спокойно с 1ч. Примерно до Пловдив един час отгоре е ужасно много Simple Smile

# 517
  • пустинята Гоби
Чисто математически не излиза, ама щом си казал.

# 518
  • София
😂 😂 😂 Зависи колко задръствания и сфетофара хванеш. Но в общи линии това надали е водещ критерий на безкрайно много хора.

# 519
Цитат
Преди над 100 г. дядо ми, брат му и 2 -3 приятели купили място на ъгъла на бул. Витоша и Парт. Евтимий за да строят кооперация. 2 от сестрите им, живеещи на бул. Дондуков живи ги оплакали. Братчетата отиват да живеят в покрайнините, на неуредено място. Наоколо няма магазини, казармите са близо, има цигански катун до реката. Сега на мястото на казармите и катуна е парка и НДК, района много ми харесва. Изменят се и кварталите, и възприятията на поколенията.
И на мен към днешна дата ми харесва мястото,но преди 100год. и аз като сестрите бих се ужасила.За казармите знаех,но че е имало и катун,това ми е голям кошмар.Нямам никакъв толеранс.В крайна сметка фамилията ви,има ли още  имоти в тази кооперация?

# 520
  • Sofia
😂 😂 😂 Зависи колко задръствания и сфетофара хванеш. Но в общи линии това надали е водещ критерий на безкрайно много хора.
Абсолютно - с ремонтите примерно от Владая (около Княжево), предишния път минавах 1км за 40 минути...

# 521
  • София
😂  лош момент си нацелил.
Иначе да, имам познати, които се прибират от работа от единия край на града, до среден квартал по час, в час пик.

# 522
Е тогава хората които си купуват жилище в центъра никога не излизат от града ли?

# 523
  • София
Не, разбира се. Просто не е сериозен водещ довод. Може за едно да ти е удобно, за друго - не избраното място, не можеш да го съобразиш с всички.

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 00:48 от Angel_Dust

# 524

Преди над 100 г. дядо ми, брат му и 2 -3 приятели купили място на ъгъла на бул. Витоша и Парт. Евтимий за да строят кооперация. 2 от сестрите им, живеещи на бул. Дондуков живи ги оплакали. Братчетата отиват да живеят в покрайнините, на неуредено място. Наоколо няма магазини, казармите са близо, има цигански катун до реката. Сега на мястото на казармите и катуна е парка и НДК, района много ми харесва. Изменят се и кварталите, и възприятията на поколенията.

На мен ми беше много интересно, че споделихте тази история Simple Smile Но явно по онова време все пак е имало някаква визия как да вървят към по-добро кварталите, дори крайните такива. За съжаление днес няма такава обаче и новостроящите се квартали нямат шанс да станат така добре уредени, просто няма визия какво ще се прави като се построи нов квартал.

Общи условия

Активация на акаунт