Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 63

• 21 952
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Рибите и морските дарове са т.нар. меки протеини, усвояват се доста по-бързичко отколкото примерно пържола. И от там и по-рязък отговор предизвикват. Донякъде като с протеина на прах, макар че при него това е много повече, а обикновено е и подсладен и става хептен интересно.
Поне аз където съм срещала обяснение свързано с инсулина, беше това. Не изключвам да има и друго, но като не ги ям толкова съм и обърнала внимание да запомня повече.
Ще си ям яйцата и кюфтетата и туйто.

# 541
За рибата и аз не знам и не съм сигурна.
Но пък аз ям предимно скумрия и с нея не съм имала проблеми.
Чат пат и сафридче хапвам. Не съм забелязала проблеми да имам.

# 542
Остава и от рибата и свинското да се откажем 😁

# 543
Естествено, че умират бактериите при обработка на месото. Това е едно от нещата, с които не съм съгласна с Невена (но не я наричам сектантка, нали? Simple Smile)
А риба тон има гликемичен индекс 22.
Абсолютно съм съгласна.
А бактериите се развиват и в готвени зеленчуци, картофи,ориз,макаронени. Имаше и смъртни случаи, един с макаронени и друг със зеленчукова супа.
В рибата ме дразни миризмата и змийската кожа.
Но.....
Онзи ден ядох риба и зеленчуци на пара в ресторант (нямаше нищо друго по мой вкус) и ми хареса. Бяла риба, не миришеше, без костици, а кожичката се маха лесно. Зеленчуците бяха карфиол, броколи, сладък картоф и fenouil
https://cuisine.journaldesfemmes.fr/encyclopedie-produits/1956217-fenouil/
 (не го знам на български).
Ще рече наистина вкус се променя. Аз вече не понасям любимото ми шкембе, но май ще проям риба.

# 544
Фенел е и на български... и мирише на друго от малкото храни дето не ги дишам - анасон 😆 От смрад на риба и от това, анасоновата миризма ще ме отблъсне първа, смятай.

Свинското действително се слави с това че се разваля по-лесно от примерно говеждо. Много пъти съм си мислила дали не е заради това да не се яде хич в арабския свят и религията им просто да е в подкрепа на това и тя.
А сготвената храна много ясно че завъжда и тя всякакви неща. И преди да стане досущ развалена и негодна за ядене, в нея вече ги има бактериите за които говори Невена.
Аз основно заради това мрънкам че не мога да си готвя където съм в момента - наясно съм че няма как да ям прясно приготвено. То има как, но не ми е по джоба и времето да съм все по ресторанти и да ми готвят на момента 😀

# 545
Здравейте, днес профилактично си пуснах изследвания. Меко казано останах потресена и не очаквах такъв резултат за профила на холестерола. Лошият холестерол е много висок. Триглицериди са се вдигнали, tsh също.
От 3 месеца съм на режим.  Нисковъглехидратен. Уж гледам да не е ВМ Ям предимно яйца, сирене, кашкавал,  но като добавки, авокадо цяло. Кокосово мляко от консерва, тахан от време на време, месо си хапвам, зеленчуци също.
Никога не съм имала проблем с холестерол.
Имам си ИР и лекувам поликистоза, и сега не знам как да продължа с това хранене. Яйцата са ми голямо спасение в този вид хранене.
Снощи в 19 .ядох малко овче кашкавал, една краставица, и после малко лешник, кашу, пекан, и после две три лъжици заквасена сметана. След 12 часа глад, днес в 7 изследване. Отслабвам си,даже не искам повече, тренирам силово, преди на старото хапване нямах този проблем... Уф 😁

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 12:16 от Zuchero

# 546
  • Пловдив
Резене се казвало това растение. За фенхель на руски и fennel на английски аз мислех, че се превеждат с "копър", обаче явно е по-сложно. Wink

# 547
Отидох при баба ми... Леля ми е направила баница 😁 Най-хубавата баница на света е нейната 😁 Едвам удържах фронта 😁

# 548
Привет, сектанти Simple Smile, аз ви изпуснах с много. Но да направиш секта онлайн всъщност е голям комплимент, защото на живо трудно се организира секта, предполагам .Laughing

Честит празник на всички трудолюбиви момичета и момчета!

Тази тема в годините винаги ми е била една от най-интересните и полезните, благодарна съм за това, че отделяте от времето си да споделяте, защото както казва Невена, можете и да не пишете. Човек дори и да знае някои неща, винаги е полезно да ги затвърди или да получи уверение, че ги прави правилно, или просто да прочете, че и друг ги прави така и е постигнал резултати. Групата винаги е голяма сила за справяне с проблем.
Като морско чедо да се похваля, че докато бях ученичка в нашето семейство 2-3 пъти в седмицата се ядеше прясна риба. Коя е най-вкусната риба - прясната, разбира се. На тиня миришат сладководните риби, без пъстърва, щука и костур, които са хищни.  Морските и океанските риби, които са преобладаващо хищници, т.е. ядат риба, няма как да миришат на тиня, а са и по-вкусни, с повече ползи, защото съдържат повече омеги. Моята любима е лефер.
Скрит текст:
Знам, че баща ми носеше паламуд завит в хартия в София, когато искаше някой да му свърши работа. Паламудът много се ценеше, аз не го обичам.
Шарки, дъщеря ми, когато беше малка, също не обичаше риба. Аз й приготвих печена пъстърва, обезкостена и накъсана, без кожа, с малко лимон и сол. Каза, че по-нежно пилешко месо никога не била яла Laughing Ако на тебе друг ти приготви по този начин пъстървата, без да участваш в готвенето, че сигурно ще се отвратиш, щом не понасяш риби, и ти я поднесе, съм сигурна, че ще ти се стори точно "нежно" на вкус месото. Simple Smile

# 549
  • София

Фенел, фенхел, финокио, резене. Писала съм, резене със сьомга и лимон става фантазия.

Печена пъстърва без кожа и кости, накъсана на парченца. Залята със сос от лимонов сок или оцет, сол, чесън, копър и магданоз и малко зехтин.... Ооох...

# 550
Печена пъстърва без кожа и кости, накъсана на парченца. Залята със сос от лимонов сок или оцет, сол, чесън, копър и магданоз и малко зехтин.... Ооох...
Пробвай с копър, вместо с магданоз, ако не си. Копър и пъстърва си пасват идеално.
Или пека цяла пъстърва, заровена в морска сол  в тава, като в корема на рибата (звучи ужасно, съжалявам!) слагам китка копър, 2-3 резена лимон и черен пипер.  Получава се идеално овкусена, включително и на сол,  а когато се опече, кожата остава на втвърдената сол.
Ципурата не ми харесва много, суха като пъстърва, но не така вкусна.

# 551
Най-вероятно е познато като резене на повечето места в България, но на мен ми беше абсолютно непознато, а не е като да не съм живяла на много места.
Харесва ми резене и сурово и готвено.
Идеите за риба са интересни и ще опитвам.... внимателно, благодаря. Номера е да не мирише и при приготвянето. Съседка постоянно пържеше миризлива риба на отворен прозорец и може това да е една от причините за отношението ми към нея ( рибата, не съседката).

# 552
На мен ципурата не ми се струва въобще суха, направо съм влюбена във вкуса...🥰
Относно холестеролите, преди два дни гледах това /и имам още доста клипове по темата, запазени за гледане по-нататък/.
https://m.youtube.com/watch?v=XhVEgGIhRw0
Сега ще гледам това (този ядосан господин с пламъците😅 е г-н Инсулин, когато е висок):

Невена, за инсулиновия индекс не знам доколко е достоверен, преди с Миоки сме обсъждали тази тема (ех, как липсва в темата Миоки!😔). Примерно гледам, че хотдогът има инсулинов индекс 16 (🤣), а бирата...20?!😄🤔 А и някои от другите неща ме озадачават доста:

Много е важно и с какво се комбинира дадена храна, аз рибите обикновено ги комбинирам със зехтин, зеленчуци и едва ли чак толкова вдигат инсулина така. То всъщност обикновено ядем дадена храна в комбинация с други, а не самостоятелно.🙂
Ако някой се интересува, този месец от Crоnometer има безплатно включена опцията Women's Health за всички потребители от женски пол:
https://cronometer.com/blog/womens-nutrition-score/
(Ха ха, извиняват се, че на този етап "делят" потребителите на мъже и жени и нямали опцията за трансджендър и други ориентации☺️).
Снощи си наготвих един тиган храна (тиган 28 см, пълен догоре).😆 Уж щях само да запържа пуешката кайма, обаче...хайде да сложа малко лук, пък и стрък пресен чесън, после няколко чушки Сиврия, още няколко леко лютиви чушки Чарли, два моркова, един корен от магданоз видях в хладилника, два стръка селъри, една малка тиквичка, хайде и малко замразен зелен боб, зехтин, доматено пюре...Може и да пропускам нещо.😆 Почти 2 кг тежи.😅 Разпределих в кутии от шоколадов сладолед...😂😁

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 15:23 от dolce miele

# 553
Бяла риба и извара имат висок инсулинов индекс, защото много протеин почти без мазнина. Проблемът се решава като се добавят мазнини.
В ресторант бялата риба се сервира със сос или майонеза, а към извара може да се добави сметана или зехтин. А и винаги се придружават от някакъв зеленчук и той с някаква мазнина.
За холестерола сме дъвкали много пъти въпроса, а и много информация  има вече.
В общи линии: тялото (черния дроб) го произвежда и има някаква причина за това. Малко идва от храната и ако няма от храна, черния дроб произвежда повече.
Или има някакво възпаление, или разграждане на собствена сланина/отслабване и още циркулират мазнини в кръвта. Не се обръща внимание на холестерола в процес на отслабване. В противен случай се търси причината. Висок холестерол е симптом,а не болест. Има и наследствен фактор, но там вече е друго. Доктор Иванка Паскалева има статия по въпроса на първата страница в темата за Вмнвх.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 15:30 от tania6

# 554
Днес още -200 грама- а очаквам цикъла вероятно още днес...Мазнини са, защото въпреки донякъде подутия корем, успях да закопчея един панталон-кантар (Шарпи така ли му казваше?😄), а преди два дни не можех изобщо. Аз си имам доста панталони-теглилки де🥵, които чакат в гардероба.😃
Невена, останалите, които имат информация по темата също...хайде да си поговорим за инсулина, ароматите и пастите за зъби!😃 Нали ви казах, че в деня преди изследването ми в петък косяха тревата около нас. Сутринта си измих зъбите (винаги ми се струва, че поглъщам част от пастата за зъби или поне след изплакването още усещам вкусът и'), после през цялото време до лабораторията се носеше миризма на прясно окосена трева. Помня, че поне 4-5 пъти вдишах по-дълбоко, за да усетя по-добре миризмата на тревата...Дали е възможно инсулинът да се е покачил онази сутрин примерно с половин-една единица заради вкуса на пастата за зъби или заради миризмата на окосена трева?🤔🤔 Нали има механизми, по които се задейства инсулинова реакция от аромати и вкусове, още преди човек да е ял храна...Помня, че преди доста време имаше много интересна дискусия за ароматите, някой беше питал за ароматизаторите в помещенията (примерно ванилия, канела и други сладникави), но едва ли ще я намеря сега...🙂
П. П. Като цяло, не мисля, че една единица инсулин нагоре спрямо предишно изследване е нещо кой знае колко значително, той варира все пак в някакви граници. Но ми е любопитно доколко се задейства инсулинът от паста за зъби и аромати.🙂

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 17:55 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт