Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 63

• 21 954
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Смятам обаче, че морските са по-малко миризливи, те си миришат на море, а речните - на тиня.

Миришат на тиня тези от непочистените развъдници. Дивата речна риба няма как да мирише на тиня. В течаща река не е възможно.

Фаст се прави на етапи, за да свикне човек. Първо няколко часа с пропускането на едно ядене, после се увеличава. Ако се прави за 1-3 дни, може отначало с бульон, айрян, чай. Доста време трябва да мине до чистата водица или пък сухия глад. Не бих препоръчала на неподготвен човек. Може да бъде даже опасно.

Все едно мен да накарате вътрешности да ям. Само срещу заплащане и то солидно.
Може би едно 200 хиляди Grinning
Ако ти направя едни специални кюфтета, даже няма и да разбереш, че ядеш вътрешности. Simple Smile

# 526
Артемис, +1 за фастовете. Все пак, не е нужно да са самоцел, а човек и да направи плавно прехода и да се чувства достатъчно комфортно междувременно. Има време за подвизи.😄 А и идеята е да се задействат други механизми, не просто да се гладува самоцелно...🙂
Ами, явно сме яли само шарани от развъдници...😒

# 527
Долче, като имах анемия много хора ми казваха да проям разни вътрешности, ама и това не ме накара да ям.

Артемис, ще разбера, повярвай ми Grinning

# 528
Аз не знам вече и желание дали имам, всеки път като пробвам после сума време ми е гадно... И съм съгласна - риба тон хич не е без аромат на риба. Просто за който не е гадно, не му прови впечатление толкова. Пробвала съм в собствен сос и още някакъв вид консерва, можа би в зехтин да е била. От цялата работа един дърт котарак дето имахме, остана най-доволен от моите опити 😂 За него оставаше да доизяжда след като аз съм си опитала. На него не му писна, но на мен да.
То пък не може всеки всичко да харесва, примирила съм се.

# 529
Лавракът е с 3-4 лв по-скъп от ципурата, но като деликатност във вкуса и аромата, и двете риби са еднакви. В лаврака има повече “месо”. 😁 Филето от ципура е просто по-тънко. Аз също гарантирам, че не се усеща като риба. Дори запечена само с масло, лимон и дивесил, пак са чудесни за
“начинаещи” като Шарпи и двата вида риба.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 23:52 от Анонимен

# 530
Аз обожавам риба тон, обаче определено миризмата е специфична. И миризмата на скумрията е силна, но дъщеря ми я яде (пък за ципура не можах да я навия да опита, въпреки че мирише доста деликатно)...🤷‍♀️
Нани, да, ако проблемът е с миризмата, има варианти, мисля. Трябва да взема вече да го пробвам този лаврак...😁 В ципурата направо се влюбихме вкъщи (е, освен малката, която отказа и да опита).😍

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 00:36 от dolce miele

# 531
Подкрепям Долче по въпроса за фастовете. Аз например като човек, който никога не е правил фаст, бих започнала точно както Долче е описала. За да може тялото ми да свикне. После постепенно да спирам тези нещица и да го изкарам само на вода. А и тя е живият пример за прилагането им и за действието върху организма/тялото й.
Гледам припокриват се мненията ви за ципура. Утре ще отида да потърся и ще направя опит да сгогвя. Надявам се, че има изчистена по магазините 🤔
Елора, да мразя риба, но искам да я ям. Затова и търся варианти как да замаскирам миризмата й , от която ми се гади. Искам да мога да ям поне веднъж седмично, заради полезността и, за очите също неведнъж са ми казвали "яж риба". Та ще направя опит отново.

# 532
Опитай. Сготви някаква, ако не ти понесе, милото ще я довърши Grinning

# 533
Шарпи, не съм виждала филе от ципура, но може и някъде да има...Между другото, тя е нежна риба и много лесно се махат костите, когато е сготвена. Просто разделяш рибата на две ("отваряш" я) и издърпваш средната кост откъм опашката.
Много обичам и риби по средиземноморски- с доматено сосче, маслинки, босилек...Може и печени чушки, каперси, дори алабаш или целина на кубчета...🥰 Добре е и да добавиш повече хубав зехтин или масло /сардини в олио или в собствен сос са ми "бляк" на мен, на консервите с доматен "сос" също не съм фен, но ако само такава консерва имам, подобрявам със зехтин, горчица и др.; мазнина, различна от зехтин, отцеждам).
Иначе с всяко нещо, с което свикваш постепенно, е по-лесно, (поне за повечето хора)- със спорта също е така.🙂  При хора, които правят хипогликемии при по-дълъг фаст (като Шарпи), може и от тази гледна точка да е добре да не е само воден фастът. Все пак, малко мазнина може да даде на тялото сигнал, че не е изцяло лишено от гориво. И, ако се приеме мазнината преди обичайния час на хипогликемия (около 18-тия май беше при Шарпи), предполагам, че ще помогне да се удължи с още малко фастът. И лека-полека може и до 24 ч да се стигне. Може и да се пробва 1-2 дни преди фаст малко да се вдигнат калориите или да се увеличи прозорецът на хранене. Или друго нещо, което ми хрумва- да се планират така храненията, че голяма част от последните часове да се падат, докато се спи. Може да сработи като стратегия.
Между другото, супер доволна съм от пудовката, тези дни ще пробвам и "дръжките" (май "щанги" бяха по етикет🤔).🤩

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 23:51 от dolce miele

# 534
  • Paris, France
sharpy, не ти трябва риба щом толкова не я понасяш. Не знам какво ти има на очите, но ако ти трябва витамин А, таня6 беше дала рецепта за пюре с консерва дроб от треска, 3 яйца, черен пипер и сол на вкус и нарязан зелен лук за украса отгоре. Пробвай с много лимон, джинджифил, но си има вкус на риба май. Рибата има доста висок инсулинемичен индекс.

https://foodstruct.com/insulin-index-chart-food-list

Какво точно искаш да получиш като хранителни вещества от риба, дето го няма в яйцата, примерно? Яйцата са с индекс 20, рибите с около 60. Говеждото е около 40 или 50, май беше.

Свинското е супер вредно за КЗ и диабет заради бактериите, които много бързо се размножават в него. Говеждо и агнешко можеш да ги оставиш 3, 4 или 5 дена в хладилник и даже на плота ако е хладно и няма да се развалят, а свинското бързо се разваля. Същото на лента степен важи за всякаква кайма и полуфабрикати, независимо от месото. Затова осолено и сушено месо е що годе ОК, но ферментирали колбаси не. 

Успехите на веганските WFPBD се дължат отчасти на липсата на бактериите, които ги има в месото. Всяко месо трябва да минава през експрес тенджера и да се яде веднага за да не се претоварване с предизвикващи диабет бактерии. 

Даже и говеждото от гледани индустриално крави съдържа бактерии, участващи в развитието на диабет от тип 1, тип 2 и болест на Крон.

https://plantbasednews.org/lifestyle/meat-and-dairy-carry-infect … nked-to-diabetes/

Тези бактерии преминават и в млякото на индустриалните животни.

От животинските храни реално полезни са само яйцата и ако са индустриални, трябва да се внимава със салмонела.

# 535
Аз ям и риба и вътрешности😁 Обаче от морските дарове само калмари. Разни скариди и миди не са изобщо моето и няма и да се опитвам да ги ям ☹️☹️

# 536
Подходяща рецепта за замаскиране на риба - филе от сьомга се маже обилно с паста от маслини, а отгоре се слага моцарела и се запича. Предполагам със всяко филе би станало. Пъстървата също е доста лека като вкус и нежна като текстура.
За бактериите и месото доколкото знам пилето е първенец. Добре де, ама тези бактерии нали умират пре термична обработка?

# 537
  • София
Естествено, че умират бактериите при обработка на месото. Това е едно от нещата, с които не съм съгласна с Невена (но не я наричам сектантка, нали? Simple Smile)
А риба тон има гликемичен индекс 22.

# 538
Мдааа.. и на мен така ми се струва. Иначе е ясно, че се развиват бактерии, когато храната престои. И да си поправя горното твърдение, всъщност пуешкото е рекордьор по бактерии, после пилешкото.

# 539
Добро утро, момичета!
Прочетох сега мнението на Невена и ме хвърли в тъча с високия ГИ на рибата. Може би не знаех, тъй като като мразя риба и направо съм пропускала инфото за нея. Обаче наистина пише за риба тон ГИ 20, което е супер. Сьомга пише 0. За други поотделно не намерих разбита информация, трябва повече да потърся. Май ще се възползвам за тест със сьомга. Благодаря АРТЕМИС и alivi. Трябва да се ограмотя повече на тема риби.
Неве, за очите съм с високо очно налягане. Очила нося също от около 10 години вече. За налягането са ми казвали яж риба. Никога не съм се замисляла защо, тъй като не ми е била в менюто. Сега видях, че я препорачват заради Омега 3, та поне се "успокоих", че си приемам редовно омегата с добавка.

Общи условия

Активация на акаунт