Нашите цветя - обща тема 20

• 42 001
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
Лантаната ми е от любимите цветя. Не мога да препоръчам разсадник, само искам да кажа, че може и да презимува вътре. Не съм успяла още, но опитите продължават Grinning

За селските лалета освен да помолиш някой да ти изкопае, не съм чувала да се продават официално. Или питай бабите на пазара, някоя може да се съгласи да ти продаде от нейните.

Розите са предразположени към гъбични заболявания. Пръскат се с препарати от аптеката, някои видове боледуват повече от други и се пръскат превантивно. По разсадниците пръскат всички рози превантивно. Наесен е нормално да се петносат листата, но сега е твърде рано, не е добре това. Може да откъснеш засегнатите листа, но ако продължи да се петносва я напръскай. Не мога да препоръчам конкретен препарат.
Ако е отслабено растението също боледува повече, може би да я наториш, или виж нещо друго дали не я тормози.

# 91
Гледала съм лантана, купена от пазар. Не е капризна и няма някакви специални изисквания.
На мен бенджамините ми харесват с гъста корона и затова прищипвам връхчетата, за да разклоняват. Бенджаминът  на дъщеря ми стана много красив по този начин.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 01:18 от Diorela

# 92
Mateah,благодаря! Присадих ги вече.Сега ще им потърся място със непряка слънчева светлина.Hug А как се грижиш в студено време за тях?
Diorela,как им прищипваш връхчетата на клонките на бенджамина?

# 93
Късно есента прибирам саксиите с карамфили в парното помещение, има прозорец с релефно стъкло и ги слагам на перваза.
Няколко корена успешно презимуват и в градината.
Зорът е да са на сянка, докато се аклиматизират в новата саксия, после почват да цъфтят обилно.
Вчера пресаждах коледната звезда и каланхоето, и двете бях удавила и миришеха на мухъл. Дано се приспособят успешно.
Моят бенджамин пак остана без листа, съхнат му клончета. Мислех, че е от малката саксия, но като видях на близка как добре се развиват два с увити стъбла в още по- малка, няма да е от саксията. Дано като го изнеса да живне, толкова хубаво дръвче беше есента.
Заради времето още не съм изкарала зимуващите вътре.
Орхидеите обичайно ми цъфтят март, тази година тепърва почват. Не им се сърдя, всички без две изкараха хубави цветоноси с много цвят. Подозирам, че няма да изтраят по 3-4 месеца както преди, защото ще почнат жеги, но каквото стане.
Имам една с едно единствено листо, и тя ще има три цвята. Не ги торя или подхранвам.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 14:57 от Mateah

# 94
Добре дошъл прекрасен Май!
Нося ви подарък.

# 95
Какво е това прекрасно нещо?

# 96
Бугенвилията на съседите Simple Smile

# 97
  • София
Тази година азалията ми цъфна късно.

Изчаках да се разтворят всичките пъпки и я снимах отново.

# 98
Ето я моята балконска градина

снимана е през мрежата на вратата да не се чудите Simple Smile

Имам селски невен, мислите ли ме трябва да го разредя малко?

# 99
Честит празник!
Днес ми цъфна мураята, много нежен аромат има.

Скрит текст:
Mateah,благодаря! Присадих ги вече.Сега ще им потърся място със непряка слънчева светлина.Hug А как се грижиш в студено време за тях?
Diorela,как им прищипваш връхчетата на клонките на бенджамина?
С нокти ги откъсвам, когато са млади и зелени. Вдървенелите ги режа.  Гледам да няма прекалено издължени клонки. Поради липса на място за голям бенджамин, прекъсвам и връхчето относително по-рано, когато не се е издължило много.
Ето едно клипче за подстригване на бенджамин.

# 100
Според мен трябва да се разреди невенът, иначе ще си пречат и ще останат дребосъци. Но вече са достатъчно укрепнали, така че излишните можеш да ги боцнеш в другите саксии, където има място.

# 101
Магни, разкошна бугенвилия, блазе ти за прекрасната гледка Simple Smile, но и ти имаш невероятни красоти с които да радваш съседите!
Не издържах и си купих калибрахое

седума доскоро цъфтеше

тези май е време да ги вадя навън !

# 102
  • Карлово

Кандилките започнаха да цъфтят. Една синьобяла тази година е с миниатюрни цветчета. На какво може да се дължи това?
Момините сълзи и те ухаят

Този вид ириси май не се размножават. Все си седи един.

Как да накарам флокса да цъфти дълго и обилно?
Моят е рехав и с кратък цъфтеж.

# 103
Днес си купих от пазара на Трявна няколко цветя.
Може ли да ми кажете това какво е? Как се казва? Продавача беше кисел чичка и не ми обърна никакво внимание, през зъби само каза - на вън, издържа зимата.....
Аз си търся тревичка която да издържа зимата в двора, тази дали е такава наистина?

# 104
Моят пролетен флокс също почти няма цвят. Първите години беше килимче от цветове, сега тук-там. На две места имам, и двете са така. Мисля да го изрежа като прецъфти, не се сещам дали съм го рязала досега, освен ако ми е пречел нещо. Но също забелязвам, че не всяка година цветята цъфтят еднакво. Тази година освен флокса и мушкатите ми са пълна скръб. И старите, и вкоренените, и нови докупих, досега толкова зле не са били.

Общи условия

Активация на акаунт