Новите умения валят, юлчето да се изправя и пристъпва е на път - Родени Юли 2022 - тема 7

• 23 658
  • 845
  •   1
Отговори
# 180
  • Замък сред облаците
Мекси, като се затегне силно шишето вдлъбват така при нас (да се чете като го затегне ММ). Клапата на силиконовата биба гледаш да съвпадне с вдлъбнатината на пластмасовия пръстен, нали?

Мерси, Деси, за сядане надали ще сядаме по тревата. Утре мисля да отскочим до Декатлон за бебешка шапка с sPF.

За навън винаги имам резервно шише с АМ , иначе нося пюрета. Преди 2 седмици рязко спря да се омазва сам, направо ме изненада.
За къпането - никога не съм ползвала душ олио или олио за мазане. По принцип ако ги ползвате зимата, лятото трябва да се сменят на гел и мляко. Карам с душ гела и млякото на Биодерма Атодерм, понякога разнообразявам за мазане с Екзомегата.

# 181
Като споменахте кърлежите, как се предпазвате от тях? Тези дни все ми изкачат публикации как са намерили кърлежи по бебета без да ги изкарват от количката. Да не говорим, че Яна има и супер много коса, та не знам и как бих видяла изобщо, ако се закачи.

# 182
Запазихме в Керамоти, не сме ходили там, но приятели са и го препоръчаха. Обикновено в Гърция винаги обикаляме с колата по плажовете, но сега искахме да е сравнително близо и да зарежем колата. Приятели казаха, че плажа е огромен, а селцето малко и всичко е на удобно пешеходно разстояние. Ще ходим последната седмица на юни, та тогава ще мога да дам отзив. Надявам се да не е мръсна жега. Иначе и ние планираме още (поне) едно море и на нашето черноморие, но не сме го измислили.

А за бутилката - имахме същия проблем първите месеци, когато млякото е по-гъсто правеше вакуум, гледах винаги дупката на биберона да съвпада с улея на пластмасата, като храня тази дупка да се пада към носа на бебето и да не е пълен целия биберон с мляко. Въпреки всичко се получаваше вакуум. Но проблема се разреши със смяната на млякото (доста млека сменихме в началото), сегашното е рядко и не става такъв вакуум. Не виждам от снимката с какъв номер биберон си, но ако имаш под ръка по-голям, може да пробваш.

Точно вчера четох пост за кърлежите - в докторска градина, след седене на тревни площи, детето с 5 кърлежа! Брррр… Освен че е пълно с кърлежи, е пълно и с едни дребни мушички, които ме влудяват. Но нормално - топло и влажно време, развъдник за какво ли не. А заради дъждовете не са и пръскали още. Никак не се предпазваме от тях (то има ли и как), но засега не го и вадя от количката като сме навън. Най-много за люлка на площадка и обратно в количката.

# 183
Аз да кажа за декатлонските шапки,коитo имат и покривало за врата, абе много малки бе, Йо уж не е с голяма глава , а тази 18-24 месеца  едвам му я слагах, така че, ако ходите на място с него по-добре да се премери.

За кърлежите, единственият начин далече от треви и храсти и аз имам ужас от тях, наоколо вече съседските деца пропищяха, защото не е пръскано и  има доста случаи на полазени.

Мерси за идеята за шишето ще го погледна къде се пада дупката, защото не всеки път го прави този вакуум, биберонът е с  3 дупки, той си върви с по-малки, защото се дави  от по-големите.

И малко мрън, бях споделяла ,че чакаме от  45 дни час за преглед при доктор физиотерапевт, т.к. се бяхме консултирали с рехабилитатор и почти всеки иска иска да е минало детето през преглед  първо преди процедури.
Е хубаво,ама в София всички препращат към  МЦ по Детски болести, където има 1 лекар, който се занимава с физиотерапия. Жената е с чудесни отзиви, но съответно се чака много, и нашият час след два дни тамън наближава, звънят ми от центъра,че лекарката е в дългосрочен болничен, тепърва щели да наемат друг лекар и естествено го казват сега. Да съм се свържела с рехабилитаторите  на частно.... и о изненада, те имат часове за след 1 месец.. Нали уж трябваше на преглед да се мине първо. Абсурдна работа и айде нашият случай въобще не е тежък, а исках просто за консултация, ама какво като има наистина болни дечица с по-тежки двигателни проблеми ....1  лекар в София, към който половината педиатри препращат  и човекът, ако се разболее няма кой да прегледжда... поредата н.едомислица на нашето здравеопазване.

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 20:07 от mexicana___

# 184
  • Замък сред облаците
Много хубаво уточнение от Мира, клапата на биберона наистина трябва да е отгоре и да не се пълни с течност, пълен ли е целият биберон или завърти ли се отдолу съответно тогава пак става вакуум.

Много гадно така със специалистите, май по този физиотерапевтичния профил има съвсем малко кадърни такива….

# 185
Доц. Чавдаров също е лекар по физикална медицина, ама предполагам също е много зает. Някъде съм чела, че Несрин Шукри му е ученичка, пробва ли при нея? Знам, че работи на частно само вече.

# 186
Здравейте и от мен,

ние се наслаждаваме на престоя в България. Очаровани сме от отношението към хора с деца. Никога в Германия не ми се е случвало такова внимание. От летището се започна. Видят ли ме с Мати само веднага ред ми се прави, врати се отварят, път да мина...чак неудобно ми става, ами аз работа нямам, развей прах, те сигурно сума задачи имат. А ако съм с двамата пък съвсем. Толкова ми е мило, че е в моята родина. А ММ е възхитен. Бутам количката покрай едно училище, Мати спи и един клас (1-2 клас) се задава насреща. Учителя казва тихо "Деца внимавайте бебе" и всички млъкват, стъпват леко и ми се усмихват. Минават покрай мен и едно момиченце тихичко казва "приятна почивка", момченцето до него веднага "шшшшшшт".

Кръщенето мина. Беше вълшебно - слънчево време, хубави емоции, декорацията ми се получи, изненадите също бяха много приятни. Мати поплака в църквата, не беше съвсем заинтересуван като сестра му, но мина бързо.

Честит празник на всички! За 1 път от 20 години съм си тук по това време и ще ходим на центъра да празнуваме и ние. Каката пък така се радва на празника на буквите. Вчера в детската библиотека стояхме 2 часа и на чист български обясни на библиотекарката колко обича буквите. Нещо съм много чувствителна напоследък и ми се пълнят очите от радост за ей такива нещица.

Мати пък иска да ходи и той вече на площадките. Взех едни буйки да крачи. Пързаля се и се люшка и той. Лазейки играе на гоненица със сестра си и се скъсва от смях. От няколко дни яде доста малко или въобще, което отдавам на времето и емоциите. Утре ще го водим на басейн. Обаче забравих да питам педиатърката. Знаете ли дали има препоръки за бебоци колко време да стоят в топъл минерален басейн?

# 187
  • Замък сред облаците
Аз знам само че не трябва да е над 37,6гр водата.
Весело прекарване в родината ❤
И честит светъл празник на всички!

# 188
Здравейте, момичета. Да се включа и аз, защото напоследък нещо рядко пиша май.
Честит празник! Днес ходихме с децата на площада да поднесем цветя на паметника. Ядохме пица, купихме книжки, купих и балон на Марти (Алекс каза, че не иска). Изобщо не му обърна внимание даже. Беше много топло, даже нетърпимо на слънце.

Марти още е сополив. Два-три пъти вдигна до 37.7, не знам от къде. Иначе си действаме с физиологичния разтвор, аспиратора и коларгола. Все кафяв ходи около носа, ама какво да се прави.
В понеделник Алекс имаше празник и ходих с Марти. Геройски се представи и гледахме концерта до края. Много хубаво беше. Съответно имаше една дрямка заради това. На мен ми е съвестно, защото е рано за една дрямка през деня, а понякога, както днес, заради нас не успявам да го сложа за втора. Вчера, за да излезем следобяд, не спа втори път (освен, че и щеше да заспи късно де).

Да се оплача, че напоследък съм доста изнервена. В нас е на вили и могили и колкото и да си затварям очите, зле ми става като видя стаите. Днес, след като Марти заспа, започнах да подреждам поне малко да вкарам ред, Алекс ме пита какво правя. Казах му, че подреждам, защото изглежда все едно бомба е паднала, а той ми каза "аа не, в нас просто си е така". Чудя се да се смея или да плача. Joy
Вчера Марти спа да късно, аз станах по-рано. Приготвих дрехи, чантата за излизане, закусвах ...уж като стане да не се бавим и да излезем навреме, а тооо час и половина се туткахме пак. Няма къде да го оставя без да мрънка, а като го пусна да лази пипа и яде все каквото не трябва и все трябва да съм след него. И за разходка какво време остана...Днес същата работа. Това бързане много ме изнервя.

От кърлежи и мен ме е страх, но не знам как може да се опазим като може да са навсякъде. Марти много обича тревички и листенца.

Матеа, приятна почивка. Hug

Уж ви четох, но може и да пропускам нещо. Heart

# 189
  • Замък сред облаците
Честит петък!
Ние минахме на ДК вчера, Йоан вече е 8850гр и 73см.
Сложихме ваксината против варицела първа доза, другия месец следващата каза докторката (титулярът ни е отпуска).
Не съм забелязала да в уморен или кисел след нея, дадохме си пак 3х2,5мл панадол през 8-8,5ч (е, трябваше през 6 ама се падаше през нощта да го будим и удължихме интервалите).

Аз подновявам предлагането на храни за ядене с ръце, че ми беше доста на заден план, така че зеленчукови кюфтенца и печени/варени зеленчуци и плодове ще са менюто идната седмица.

Сдобихме се с нови книжки с картинки за животните и цветовете, Йоан много си ги харесва. Трябва да позасиля и четенето на книжки.

Последните 3-4 седмици повтаря само тата, мама изчезна от речника. Започна да сочи и ъ-ка като иска нещо, или да сгъва ръчичка все едно “дай”. Обикаля сам из стаите пълзейки, сложихме блокери да не се затварят вратите.

Има нощи където се буди и го взимаме да спи при нас, има нощи които спи изцяло в кошарата и най-много да се върти насън.

# 190
Момичета,много се притесних.. Виктор падна и му се отчупи малко парченце от долен зъб.. Зъболекарката каза,че засега няма нищо да правим, понеже до 2г и половина не можело нищо да се прави на деца, само да следим да не промени цвета си зъбчето.. Много се уплаших. 😓

# 191
  • Замък сред облаците
Хоупче, спокойно ❤ колко голямо парченце се отчупи? Ако пулпата не е открита при счупването, отгоре ще се покрие с емайл естествено и няма да го боли или нещо. А и тепърва ще се сменят, не се тревожи.

# 192
Пулпа нерв ли значи? 😅
Иначе само отгоре много мъничко парченце..

Хоупче, спокойно ❤ колко голямо парченце се отчупи? Ако пулпата не е открита при счупването, отгоре ще се покрие с емайл естествено и няма да го боли или нещо. А и тепърва ще се сменят, не се тревожи.

# 193
  • Замък сред облаците
Да, най-вътрешния слой Simple Smile щом е съвсем мъничко, нищо му няма. Старай се да почиствате зъбчето всяка вечер да не стане кариес сега.

# 194
В тази връзка - как чистите зъби на бебе, което твърдо отказва? Смених четки, с паста, без паста (тея дни ще взема друга за проба ама не мисля, че ще има разлика), да си играе той с четката, пауза няколко дни, да гледа мен, нищо не помага. Стиска устни, върти глава и не дава да се доближа до устата му. Тези дни избиха още 2 зъба, вече е с цели 7, 4 излезли напълно и мен никак не ме кефи как не мога да ги почистя. Дайте идеи моля!

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 09:29 от Muppa

Общи условия

Активация на акаунт