ДЕКЕМВРИйки в кабинети ще нахлуят, силни сърчица да чуят - ТЕМА 2 (2023)

• 38 749
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Тук в групата предполагам има доста хора под 35. Така както се пише, че Прогестерона може само да помогне, но не и да навреди,може да подтикнете някого да ползва прогестерон без да има нужда. Особено в БГ, както може да се купи без рецепта. Не напразно прогестеронова терапия се изписва от лекар по схема и се спира по схема. Втория ми Мисед се дължи на Прогестерона, изписан ми да го пия орално (през устата). В последствие се оказа, че имам 2 фактора на придобита тромбофилия и по време на бременност отключвам още 2 фактора. Прогестерона сгъстява кръвта. И да има много проучвания за странични ефекти върху плода впоследствие , особено ако е от мъжки пол.  Не искам да изпадам в подробности. Аз лично в момента съм на прогестеронова терапия с инджекции, но СЛЕД ИЗСЛЕДВАНИЯ. Не отричам постиженията на медицината. Пиша всичко това, за да не останат с впечатление момичетата с първа бременност и дай боже без проблемна, че може ей така да се слага и пие прогестерон за всеки случай или защото са на определена възраст.

# 541
Аз мисля че е хубаво да се доверим на лекарите, все пак знаят по- добре от нас кое е правилно и кое не. Майка ми каза, че много го мисля и анализирам и едно време не са били така както сега и честно да ви кажа мисля
Че е било по добре.
Колкото повече четем , толкова повече напрежение имаме, поне аз така мисля .

# 542
  • София
Кой казва, че каквото и да е се пие ей така по осмотрение? На мен ми в изписан от лекар, и то доцент (сигурна съм, че е по-наясно от всички нас накуп кое какво и защо). На другите жени, които пият също им е изписан. Призиви да се осланят само на природата биха били пагубни, но не вярвам някоя да поеме риска да спре лечение по схема, което се спира по схема.
От това не следва, че се тъпчем самоцелно с хапчета от сутрин до вечер, нито че ядем в Макдоналдс.
Аз лично трудно си представям, че лекар (компетентен такъв) изписва терапия, особено за бременност, без да е пуснал преди това изследване за тромбофилии. На мен ми пуснаха такова още преди да настъпи бременност.
Миседа за съжаление е събитие, от което не е застрахована нито една от нас. Ако има генетични аномалии при плода или други усложнения при майката, настъпва естествен подбор и никоя терапия не може да спре това. Няма възраст за тия работи. Майка ми има например два спонтанни аборта преди мен преди 25 год възраст.
Моя приятелка роди наскоро безпроблемно първото си дете на 39 г. Друга изгуби бебенце в петия месец.
Дай Боже всяка да попадне на компетентен лекар, който я следи и по възможност да няма тъжни случки.
Не е хубава тая тема, но съм сигурна, че всяка от нас в момент на тревога е чела за различните причини за това:
https://www.puls.bg/bremennost-i-razhdane-c-36/ranni-spontanni-a … mennostta-n-40446

[[/b]
Тук в групата предполагам има доста хора под 35. Така както се пише, че Прогестерона може само да помогне, но не и да навреди,може да подтикнете някого да ползва прогестерон без да има нужда. Особено в БГ, както може да се купи без рецепта. Не напразно прогестеронова терапия се изписва от лекар по схема и се спира по схема. Втория ми Мисед се дължи на Прогестерона, изписан ми да го пия орално (през устата). В последствие се оказа, че имам 2 фактора на придобита тромбофилия и по време на бременност отключвам още 2 фактора. Прогестерона сгъстява кръвта. И да има много проучвания за странични ефекти върху плода впоследствие , особено ако е от мъжки пол.  Не искам да изпадам в подробности. Аз лично в момента съм на прогестеронова терапия с инджекции, но СЛЕД ИЗСЛЕДВАНИЯ. Не отричам постиженията на медицината. Пиша всичко това, за да не останат с впечатление момичетата с първа бременност и дай боже без проблемна, че може ей така да се слага и пие прогестерон за всеки случай или защото са на определена възраст.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 17:06 от ЛейдиРоуз

# 543
  • София, България
Повече ми харесваше като си говорихте на кой му е лошо Grinning момичета, всеки е свободен да пие каквото си иска. Фактът, че два лекаря казват различни неща за мен говори достатъчно…..
На моята лекарка думите относно Утрогестана бяха “изписвам ти го сега, но не го слагай, само ако се появи отново зацапване. Не искам излишно да те тъпча с хормони” и аз ѝ вярвам за момента безрезервно. Разбира се, ако в живота ми се случи, недай Боже нещо лошо с бременността, може и да преосмисля вижданията си за нея, може и да не ги. Но аз съм на мнение, че човек трябва да се довери на лекаря, който си е избрал. Ако вижданията им не съвпадат, всеки е свободен да си смени лекаря и да си намери друг със сходни виждания. Предполагам, че тук се сблъскват групите на жени, загубили няколко бременности и такива без никакви проблеми в живота и от там идват различията. Да се убеждавате една друга не мисля, че ще постигне нещо, защото житейските ви опити са много различни. Пийте по една безалкохолна бира Grinning и си мислете за следващия хубав преглед Relaxed никой не искаме да си тръгва от групата или да се чувства длъжен да/да не говори на определени теми Heart

# 544
Лейди Роуз по напред в темата едно от момичетата беше споделила, че точно лекар и е казал за всеки случай да използва Утрогестан и поиска мнение във форума. Последваха отговори да го ползва, че може само да помогне и да не навреди. И на мен ми беше изписан Утрогестан в България за всеки случай, защото съм над 35 години без никакви други изследвания. Всеки сам да си преценява, аз изразявам мнение. Не са мои думи "Да се осланяме на природата", моля да не ми се предписват. За компетентността на лекарите също няма да изразя мнение. Радвам се, че си попаднала на лекари.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 17:25 от Emonka

# 545
  • София
Така де, лекар й го е дал, не е по съвет на кварталната баба. Не виждам с какво моят споделен опит ще й навреди или повлияе лошо. Жената е свободна да послуша или не лекаря си. Ние само си споделяме от нашата си камбанария.
Много съжалявам за случката ти с предишното бебче и дай Боже повече да не се повтаря, но въпросът ми е ако си убедена, че си го изгубила заради прием на прогестерон, защо пак се съгласяваш да приемаш такъв?
Разбира се, когато се предписва вагинално на глобули, няма как да предизвика проблемите със съсирване. Но когато има неминуем риск и кървене, го изписват през устата и тогава е “избор на по-малкото зло”.
Бъди здрава и едно здраво бебенце на финал ти пожелавам, както го желая за всяка една от нас! ❤🤱🏻
Лейди Роуз по напред в темата едно от момичетата беше споделила, че точно лекар и е казал за всеки случай да използва Утрогестан и поиска мнение във форума. Последваха отговори да го ползва, че може само да помогне и да не навреди. И на мен ми беше изписан Утрогестан в България за всеки случай, защото съм над 35 години без никакви други изследвания. Всеки сам да си преценява, аз изразявам мнение.

# 546
Момичета,включвам се отново
Като днес влязох в 6та седмица (7ма по приложение ама нали вече загрях,че първата не се брояла 🤣)
Тааа, от седмица насам имам дискомфорт ту в ляво ту в дясно все едно ще ми идва. От два дни е в средата ниско долу на корема. При първия преглед в 5та седмица доктора ми каза "пий нош па" няма страшно.

Според вас и при вас,имало ли е такъв дискомфрот,не мога да го нарека болка , а като леко напрежение преди цикъл.
Пия си от два сни веднъж дневно нош па-то , на преглед съм отново в сряда,но се чудя дали това е нещо нормално и както всяка тук изпадам във филми,че нещо не е както трябва 🤦🏼♀

# 547
  • София
Diorgg, аз имах подобни болки в средата на петата седмица. Пих но шпа тогава и мина.
Стискам ти палци да не е нещо по-сериозно от обичайното разтягане на матката!

# 548
  • София, България
Да, и аз имах в 5-6 седмица и все още от време на време имам такива болки. Няма как, матката нараства, мести другите органи, тя през цялото време ще расте и тепърва ще усещаме напрежение там. Аз също пия но-шпа, идеята на но-шпа е да спира спазмите в матката Simple Smile 
Ще се случва обикновено след претоварване, повече ходене. Има и моментът с гравитацията, детето като пораства почва да натиска и се усещат болки. Тазът се разширява. Но-шпа ще си го пием почти постоянно.

# 549
  • София
Бих добавила, че маточни контракции се случват и от емоционално напрежение или натоварване, както беше при мен.
Иначе и аз намалих макар и с неудоволствие, спортното ходене, към което бях пристрастена, за всеки случай.
Но не се отказвам от редовно изминаване на къси рзстояния от 15-20 Мин по два пъти дневно с по-бавен ход.
Обмислям да възобновя плуването ако стигна до заветния четвърти месец.
Вие какво мислите по отношение на спорта и физическата активност през бременнността като цяло?

# 550
  • София, България
Аз лично съм против спортните дейности в първия триместър. Но това си е мое мнение. за мен жената в този етап трябва да се пази максимално. Вече във втория триместър ако всичко е наред и няма болки и неразположения предполагам, че може някакъв по-лек спорт тип йога пилатес, плуване също, да. Макар че басейните хич не са препоръчителни заради възможността за хващане на гъбички или обратното - прекаленото хлориране, което пък и вдишваме.
А бе аз като цяло и с предната бременност си се пазих повечко. Все си мисля, че после може човек цял живот да си спортува (разбира се като се поосвободи от бебето 😃).

Имах позната от народните танци, горе долу заедно забременяхме предния път, тя до осми месец си ходи на танци, не е спирала. За мен е безотговорно. Тогава го обсъдих с лекари, абсолютно са забранени подскоци и някакви силови тренировки.

Разходки и аз правя редовно. Бавничко, ходя пеша до детската градина на детето. Днес до военния парад. Леко и спокойно си се движа Simple Smile

# 551
Много ви благодаря момичета за бързия отговор.
Аз съм на 28г първа бременност и доктора ми каза,че няма никакъв проблем да си живея както до сега с разходки но БЕЗ спорт. Разбира се без ходене по 5-10км. Даже имахме купени билети за Италия след две седмици,но като знам какво ходене ще е просто преустановихме това пътуване.
Напълно възможно е както казва , да е и от емоционалното състояние и това,че не спирам да мисл негативни неща. Но се надявам всички да сме добре и да сме Дай Боже Декември месец с бебчета в ръце!

Аз лично съм против спортните дейности в първия триместър. Но това си е мое мнение. за мен жената в този етап трябва да се пази максимално. Вече във втория триместър ако всичко е наред и няма болки и неразположения предполагам, че може някакъв по-лек спорт тип йога пилатес, плуване също, да. Макар че басейните хич не са препоръчителни заради възможността за хващане на гъбички или обратното - прекаленото хлориране, което пък и вдишваме.
А бе аз като цяло и с предната бременност си се пазих повечко. Все си мисля, че после може човек цял живот да си спортува (разбира се като се поосвободи от бебето 😃).

Имах позната от народните танци, горе долу заедно забременяхме предния път, тя до осми месец си ходи на танци, не е спирала. За мен е безотговорно. Тогава го обсъдих с лекари, абсолютно са забранени подскоци и някакви силови тренировки.

Разходки и аз правя редовно. Бавничко, ходя пеша до детската градина на детето. Днес до военния парад. Леко и спокойно си се движа Simple Smile

# 552
Аз съм с карта "Мултиспорт", но не е ползвана от месец, май направо ще я спирам. Единствените ми физически натоварвания са кучешки разходки и отвреме на време, малко по-интензивно чистене вкъщи. Не съм от най-спортните натури.

Аз искам да повдигна темата за пренаталните тестове, която мисли да прави такъв - преди фаталната/БХС ли мислите да го правите или спрямо резултатите от ФМ/БХС? Мен сякаш ми се иска да си го пуснем след 2 седмици, когато може вече да се прави, и да ни е по-спокойно още преди ФМ. На по 29 сме, не сме от рискована група, но пък всичко се случва.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 18:50 от Valerita

# 553
  • София
Валерита, и аз съм с мултиспорт. От месец я ползвам само за посещения  в солната стая. Ще я запазя за плуване евентуално, в по-нататъшен период. Има един солен басейн, който ползвах преди. Пречистването му не е на принципа на хлора. Там ходят на уроци по плуване и деца, така че за хигиената нямам забележки. Inergy спортен център.
За пренатални, смятам Вижън комбиниран да направя, а преди това ще си пусна БХС по каса. Понеже съм чела, че заради възраст изкуствено завишават рисковете при БХС, ще платя един пренатален.

# 554
Аз не съм съгласна с Вас, аз продължавам да тренирам 3-4 пъти в седмицата, като правя силови тренировки, но съм намалила тежестите с около 50%, не правя никакви скокове и бягане. Абсолютно навсякъде във всички приложение пише, че трябва да се тренира, не говоря за силови тренировки както при мен, но ако до сега сте спортували умерено, защо трябва да спираме всякакво движение? 20мин на ден ходене и 23 часа лежане ми се струва странно, АКО разбира се, няма лекарска забрана за това. В Интернет е пълно с мацки, които тренират доста по време на бременност, просто намалят постепеннно натоварването. Бих Ви посъветвала да видите в инстраграм - ladygala, ами страхотна е...
Не казвам, че всички трябва да сме така и е постижимо за всички, но ако нямаме никакви проблеми, всичко е наред, защо не? 🤔

Който има интерес нека погледне това клипче. https://www.instagram.com/reel/CYcSdqxohns/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 19:07 от Karena Checheva 738426

Общи условия

Активация на акаунт