ПАРИЖ - 18

• 32 506
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • София
И нашето пътуване мина.
Хотел: https://goo.gl/maps/QHMDLZcEwo3mGo3k8  Няколко минути от метростанцията и автобусни спирки. Прибирахме се пеша от Люскембургските градини и районът е прекрасен. Много заведения и настроение в петък вечер.
Транспорт: пътувахме с метро и автобуси, като имаше кошмарно пълни автобуси и мотриси.
Имахме билети за АК и организацията беше добра. На ел. табла даваше време на изчакване за билети на място 1 час. Магазинът за сувенири на ет.2  ни хареса най- много от всички такива, на които попаднахме из града
Заведения:
https://goo.gl/maps/RmyFUzPdgdX6CqBL8
https://goo.gl/maps/vQ3QaLi7CG7SDYXTA  - заведение с кауза. Сервират хора с уреждания и всичко, което хапнахме беше много вкусно;
https://goo.gl/maps/rr8ZquokArTTY6oQ6 - тук опитахме традиционните охлюви и лучена супа.
https://goo.gl/maps/WsNDFRyknU94YQAR6 - невероятно място:)

# 646
  • Балчик
Бонжур, мадами! Днес се завърнахме,всичко беше прекрасно, лесно, без особено чакане. Единственият минус беше дъждът, студеното време и многото ремонти за Олимпиадата.
Първо, благодаря на всички за  информацията в темата, за съветите и съдействието.
Започвам от самото начало. Тръгнахме от Варна за София на 23.07 с бърз влак. Бях се настроила за закъснение 2 часа, но беше само 20-тина минути. Сравнително чист вагон, първа класа, не беше нетърпимо горещо. Нощувахме в хотел 007, препоръчвам го, близо е до терминал 1, с такси в 4 сутринта стигнахме много бързо.
Полет с Уиз еър, излитане и кацане навреме.
Тръгнахме боси, по къси ръкави, с жилетчици. Бове ни посрещна мрачно,  с дъжд и студ. Веднага се качихме на шатъла, имахме онлайн купени билети. В Париж не беше по-топло, но поне не валеше. Бързо намерихме метрото, двама си купиха физическа седмична карта Навиго, четирима си ги купихме през приложението онлайн, минахме без проблем, сменихме две линии до хотела - Arcadie Montparnasse.
https://www.booking.com/Share-6IM0k4R
Пристигнахме в 12 ч, само една от три резервирани стаи беше готова. Оставихме багажа и тръгнахме според програмата.

Минахме през Люксембургската градина, снимахме се. В пекарната на Емили си хапнахме вкусно. В Пантеона на опашката за билети имаше хора, но не беше кой знае колко дълга. На опашката с онлайн билети бяхме първи. За децата ( 18 и 23 г) нямаше билети онлайн, пишеше направо на място. Погледнаха ни чантите отвътре , техните лични карти искаха, за да докажат възрастта и ни пуснаха.
Минахме покрай Сорбоната, Нотр дам де Пари, Консиержери отвън, снимахме се и отидохме до Сент Шапел в 17 ч, с онлайн билет за 17.30. имаше опашки по часове, наредихме се на нашата. Минахме за около 10-15 мин. Тук имаше строга проверка и полиция с автомати.
Посетихме Кафе де Фльор, не влязохме, имаше опашка и започна да вали. Поради тази причина решихме да се приберем в хотела. Не влязохме в църквата Сен Жермен и не се разхождахме из квартала.
Освежихме се, настанихме се, починахме малко и в 21.30 се качихме на кулата Монпарнас, която е до хотела близо.
Качихме се по светло, някои си взеха вино и останахме до 10.30 ч да видим и  вечерен Париж, и светещата айфелова кула.
Телефонът показа, че сме минали 12 км.
Изморени, но доволни се прибрахме в хотела.

Програмата за втория ден беше:

Сутринта взехме влакчето за Версай от гара Монпарнас. Без проблем минахме с картите Навиго. На таблото лесно се ориентирахме кои са влакът и перонът. С гугъл карти лесно намерихме и двореца.
Бяхме с първия възможен час за вход- 9 ч. Нямаше много хора. Времето беше студено и на опашката заваля дъжд. Френската точност е проверена- отвориха точно в 9.00. Мокри като мишки влязохме, но поне вътре се стоплихме. Около два часа обикаляхме. Но градините и фонтаните много бегло, заради дъжда. Платихме влакчето, има каса, бързо стана, 8,50 евро е пълната обиколка.
Слязохме на малкия Трианон,  разгледахме и дъждът спря като по поръчка, за да видим спокойно селцето. Много е спокойно и красиво! Върнахме се с влакчето до двореца.  От там на РЕР С до Javel, поне е е затворено по-нататък и с автобус до айфеловата.
Опашките за без билети беше огромна. Ние се наредихме за нашия час и за около 20 мин минахме до асансьора. Там бързо върви опашката. Качихме се до върха. Пикникът ни се провали като слязохме, заради времето и с метрото се прибрахме до хотела. Но тук имахме проблем. Единият човек не можеше да мине, не отчиташе картата, но имаше отворен вход и мина през него.
Не ни беше изморително Версай и айфелова в един ден, но отчетете това, че заради дъжда нямахме много ходене в градините. Приложението отчете изминати 11, 5 км.

Ден трети:

Бяхме в 8.30 ч пред Лувъра, опашката за нашия час- 9 ч не беше много голяма, бързо влязохме. За без билети беше големичка. Излязохме в 13 ч. Разходихме се в Тюйлери, качихме се на виенското колело, 15 евро е билетът, нямаше хора. Обядвахме в едно от заведенията до колелото. Пеша отидохме до триумфалната арка. За тук не бяхме взели билети предварително. Само децата щяха да влизат безплатно. Но опашката беше огромна и не им се чакаше, отказаха се.
С автобус отидохме до Трокадеро.
В аквариума нямаше никаква опашка, но ние имахме билети предварително. Много ми хареса, нищо че е малък.
За корабчето също имахме билети. Опашката е една, огромна. Но бързо минава и корабчетата тръгват едно след друго.
Ние бяхме от последните и горе нямаше място, влязохме вътре. Но после излязохме на палубата прави, не беше проблем.
Проблем беше прибирането с метрото. На друг човек от групата не му отчиташе картата от телефона. Накрая и той мина от отворения вход. Вчерашният мина без проблем.
Приложението отчете 12 изминати километра.

Програмата за ден 4 беше:

В 10.00 влязохме без опашки в музея. Не го разгледахме целия.
В църквата Мадлен също не влизахме, само отвън- доста е внушителна сградата.
Отново започна да вали, а беше рано за операта, отидохме на восъчните фигури, нямаше опашка.
След това в операта също влязохме без опашка,  имахме билети. Като излязохме започна много силно да вали. Не влязохме в галерия Ла Файед. С метрото отидохме до Монмартър. За влизане в Сакре кьор имаше много хора, вероятно всички искаха да се скрият от проливния дъжд, не чакахме.
Качихме се на влакчето и срещу 10 евро на човек обиколихме Монмартър с него. Слязохме с фоникуляра, тук и моята карта не я отрази, минах през отворения вход. По оставените отворени входове съдя, че явно имат проблем с отчитането на картите.
Пеша отидохме до Мулен руж и завършихме вечерта в Бульон Пигал, по множество препоръки. Имаше опашка, но не валеше вече и я изчакахме. Храната беше вкусна и отвсякъде се чуваше френска реч, много местни млади двойки, но и доста туристи го посещават. Атмосферата беше задушевна, цените повече от прилични.
Приложението показа 10,5 изминати километра

Ден пети.
Ползвахме услугите на Ивайло за трансфера до Бове. Всичко беше точно.
Нямаше проблем и с полета на Уиз еър за България.
За разходки в София нямахме сили, просто прекарахме времето до автобуса на Биомет до Албена в 22.30 ч на кафе в един мол, като преди това оставихме багажа на съхранение на автогарата ( пиша го за всички,  които са далеч от столицата).

Дъждът пообърка плановете, намокри ни, замръзнахме, но в никакъв случай не ни попречи да се върнем доволни! Почти изпълнихме замисленото. Благодарна съм, че всичко мина безпроблемно и на никого не се наложи да ползва застраховката.
Желая на всички, на които предстои пътуването, да си изкарат великолепно!

Ако имате други въпроси, с радост ще отговоря.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 20:25 от Джемма

# 647
Джемма, страхотен разказ. Благодаря за споделеното!

Аз имам въпросче: понеже наближава пътуването ни и общо програмата е:
Пон: АК + разходка по Сена
Вт - Ср - Дисниленд
Четвъртък - Лувър
Петък - Версай
Събота - ?
Неделя се прибираме. Simple Smile

Разбира се това са основните цели на всеки от дните и ще бъдат съпътстване с много разходки. Simple Smile Апартаментът ни е в Монмартр, така че ще се разхождаме там и около Сакре Кьор честичко. Въпросът е, че се чудя за събота какво да измисля. Миналата година бях с дъщеря ми в Париж ( тя учи в училище по изящни изкуства и основно фокуса на посещението беше това). Тази година ще сме заедно и с мъжа ми и сина ми ( 13 г.) и искам за събота да включа нещо, което не е свързано само с изкуство. Моля, ако имате предложения. Simple Smile Например за галерията на Еволюцията, Ботаническата градини, изложбата на котки там или за катакомбите може ли да ми кажете нещо повече? Някой посещавал ли ги е скоро?

# 648
  • Бургас
Латински квартал, квартал Маре, Нотр Дам... Там ще усетите духа на Париж ...
Ботаническата градина е много хубава, има и мини зоопарк. Приятно е.

# 649
  • ВАРНА
Същото предложение като Tintina щях да дам  Simple Smile
Galerie de l'évolution et compagnie остават за следващото ни посещение на нас.

Джемма, супер сте си изкарали. И нас април 2022 ни валя нон стоп я дъжд, я сняг. Ще повтаряте Париж ми се струва  Simple Smile
Хареса ми локацията на хотела, в който сте били и ще го имам предвид за в бъдеще.

(аз само да си споделя родителското притеснение. Дъщеря ми иска да учи анимация в Париж. Тя ще е осми клас на есен. Имам пет години да разуча тази тъмна за мен материя...)

# 650
Може ли идеи за краткотраен престой в Париж с момиче на 10г. Около Монпарнас или Гар дьо Норд? Дават дъжд за сряда, така че може би трябва да е на закрито.

Извадих долното от Lonely Planet:

# 651
  • Балчик
прасунчо, май май ще повторим, още колко не видяхмеее.
Натоварена програма, но не беше чак толкова непосилна за нас.
В Маре нямаше време да се отиде, галерията на еволюцията също бих посетила.

ierldan, около Гара Норд не, по-добре Монпарнас. Качете се на кулата, закрито е и е много хубава гледката, има кафе-сладкарничка , има и сандвичи там.

# 652
  • Бургас
Районите около гарите са шумни, мръсни и престъпни. Не са много ок за отсядане.

# 653
Джемма, страхотен разказ. Благодаря за споделеното!

Аз имам въпросче: понеже наближава пътуването ни и общо програмата е:
Пон: АК + разходка по Сена
Вт - Ср - Дисниленд
Четвъртък - Лувър
Петък - Версай
Събота - ?
Неделя се прибираме. Simple Smile

Разбира се това са основните цели на всеки от дните и ще бъдат съпътстване с много разходки. Simple Smile Апартаментът ни е в Монмартр, така че ще се разхождаме там и около Сакре Кьор честичко. Въпросът е, че се чудя за събота какво да измисля. Миналата година бях с дъщеря ми в Париж ( тя учи в училище по изящни изкуства и основно фокуса на посещението беше това). Тази година ще сме заедно и с мъжа ми и сина ми ( 13 г.) и искам за събота да включа нещо, което не е свързано само с изкуство. Моля, ако имате предложения. Simple Smile Например за галерията на Еволюцията, Ботаническата градини, изложбата на котки там или за катакомбите може ли да ми кажете нещо повече? Някой посещавал ли ги е скоро?
Ние бяхме в музея на науката и техниката. Беше изключително интересно. Идеята беше да сме там два часа, но отиде денят.

# 654
Ние ще пътуваме от Баската част до Монпарнас и после ще вземем влак от Гар дьо Норд вечерта, идеята е убиване на времето - 5-6ч, подробно разглеждане, друг път, може би през есента. Аз винаги обикалям около Сакр Кьор може би пак там ще отидем, понеже е недалеч.

# 655
Здравейте,
Планувам  да отида през средата на септември в Париж за 5 дни, изчетох  главно първата тема, но честно казано абсолютно нищо не разбрах как да ще.се оправя с метрото, четох за шатълите, четох за някакви RAR  RAP от Бове до Париж не знам как да стигна, пак четох за някакви автобуси, като цяло всичко е супер добре оформено, но ня мен лично не ми отваря нито един сайт освен този за метрото, много ми е неудобно защото вие сте си изписали  сумати  теми,но аз единственото с което разполагам е езикът.... Също и някакви  по- евтини хотели гледам в букинг луди пари

# 656
  • В офиса
Oт Бове до Париж има само шатъли. Фирмата е една. https://www.busbeauvaisparis.com/ https://www.aeroportparisbeauvais.com/en/access-parking/paris-airport-shuttle
Билети се купуват или на място, или през който и да е от двата сайта.
На самото летище няма как да пропуснеш автобусите - първо има табели, второ повечето отиват натам и трето съвсем наблизо от изхода са.
Така че по отношение на придвижването до Париж няма нищо сложно.
Хотелите след ковид и с приближаване на олимпиадата стават с все по-безумни цени, особено пък от сега за средата на септември. Тук не знам как можем да ти помогнем. Дъщеря ми когато пътуваха, спаха в едно предградие Créteil, казаха че кварталът бил много хубав, а и метро линия 8 ходи до там, но си пътуваха по около час до централен Париж.
Във ФБ има също групи за Париж, които може да са ти по-ясни, ето напр. тази: https://www.facebook.com/groups/351367292161110/?hoisted_section … =1283148515649645 (на английски и основно неевропейци пишат, но пък понеже не са Европейци, са много подробни и организирани)

# 657
Oт Бове до Париж има само шатъли. Фирмата е една. https://www.busbeauvaisparis.com/ https://www.aeroportparisbeauvais.com/en/access-parking/paris-airport-shuttle
Билети се купуват или на място, или през който и да е от двата сайта.
На самото летище няма как да пропуснеш автобусите - първо има табели, второ повечето отиват натам и трето съвсем наблизо от изхода са.
Така че по отношение на придвижването до Париж няма нищо сложно.
Хотелите след ковид и с приближаване на олимпиадата стават с все по-безумни цени, особено пък от сега за средата на септември. Тук не знам как можем да ти помогнем. Дъщеря ми когато пътуваха, спаха в едно предградие Créteil, казаха че кварталът бил много хубав, а и метро линия 8 ходи до там, но си пътуваха по около час до централен Париж.
Във ФБ има също групи за Париж, които може да са ти по-ясни, ето напр. тази: https://www.facebook.com/groups/351367292161110/?hoisted_section … =1283148515649645 (на английски и основно неевропейци пишат, но пък понеже не са Европейци, са много подробни и организирани)

Изключително ти благодаря от сърце за  подробното описание 🙏
И не ме.разбирайте погрешно, че не оценявам труда ви, всичко е добре описано, просто аз никога не съм ходила и нямам ни най- малка представа..  Не омаловажавам  труда ви

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 17:58 от elizabet9119

# 658

Изключително ти благодаря от сърце за  подробното описание 🙏
И не ме.разбирайте погрешно, че не оценявам труда ви, всичко е добре описано, просто аз никога не съм ходила и нямам ни най- малка представа..  Не омаловажавам  труда ви

Не се притеснявайте, транспорта в Париж е много добър и подреден. Ние преди 2 седмици се върнахме както вас за първи път. С изчетеното тук 2-3 теми на зад стъпвайки там все едно вече бяхме ходили.

# 659
Може ли Навиго от CDG ?

Общи условия

Активация на акаунт