СЕДМИ КЛАС - вижда му се края :)

• 57 696
  • 731
  •   1
Отговори
# 390
Чудя се по един въпрос. До миналата година в  държавния план-прием за Бургас имаше обявени по 4 профилиращи предмета - примерно профил "Чужди езици" с английски и немски, плюс история и БЕЛ като трети и четвърти профилиращ предмет. Съответно децата си знаеха какви профили предлага училището и в каква паралелка с какъв профил влизат. След 10-ти клас беше много трудно, за някои училища почти невъзможно, да се прехвърлят в паралелка с друг профил.
Сега обаче виждам, че в таблицата на държавния план-прием за града има обявени само по 2 профилиращи предмета. Някаква промяна ли има? Как ще се определя какво ще учат децата след 10 клас? Примерно в Немската преди имаше паралелки с НЕ, АЕ, БЗО и ХООС, което се водеше профил "Чужди езици", а сега за същия профил са обявени само паралелки с НЕ и АЕ. Ще има ли паралелки с биология и химия в Немската, а и в другите гимназии, където е същото положение?

# 391
  • София
Първи и втори профилиращи предмети се определят на национално ниво, а трети и четвърти от възможностите на училището.

# 392

d&b, трети и/или четвърти профил обикновено се избират в края на десети клас. Ако погледнете тазгодишния Правилник на немската, ще откриете следния текст:

Глава шеста
Разпределение на учениците от XI клас по модули
Чл. 65. (1) Учениците в Немска езикова гимназия избират учебни предмети, които да са профил за II гимназиален етап на обучението им (11 и 12 клас) от предлаганите за съответната година.
(2) Разпределението на учениците по модули става по желание на ученика.
(3) В случай, че кандидатите за определен модул са повече от определените места, заявилите желание се класират по успех, като се вземат предвид общия успех от трите години - VIII, IX и X клас и оценките по съответния предмет /според модула/ от трите предходни години.

Подобна информация би трябвало да присъства и по сайтовете на останалите училища.

# 393
Дидева, благодаря!
Ей това подчертаното ме притеснява:
Чл. 65. (1) Учениците в Немска езикова гимназия избират учебни предмети, които да са профил за II гимназиален етап на обучението им (11 и 12 клас) от предлаганите за съответната година.

Т.е. въобще не се знае какво ще реши училището за съответната година и някои деца могат да  останат неприятно изненадани за втори гимназиален етап, защото учителите по доста предмети са кът.
Знам, че на много места в страната е така, но в Бургас до миналата година повечето училища обявяваха още при кандидатстването в 7 клас с какъв профил ще е паралелката в 11 и 12, и смятам, че това беше много положителна практика.
Все пак виждам, че има някои училища, които на сайтовете си са обявили с какъв профил ще са паралелките във втори гимн. етап, въпреки че не са го посочили в ДПП.

# 394
Знаете ли дали ще работят училищата в събота и неделя за записване след първо класиране или подаване за второ? В наредбата е в периода от 13.07. до 17.07. като 15.07. и 16.07. са събота и неделя?

# 395
  • София
И аз това се чудя. Уж са 5 дни, но реално са 3.

# 396
  • София
Едва ли ще работят училищата в събота и неделя. А и доколкото си спомням, дните за записване след първо класиране винаги са били 3.

# 397
  • София
Обичайно не работят събота и неделя. Стигат си дните, ако това ви притеснява,  не са някакви грандиозни опашки.

# 398
Значи ще правя пълномощно. Прибираме се на 14-ти и ми е рисковано за последния ден - 17-ти.

# 399
Може ли пак снимката с пликовете в кой, какво се слага на изпита, че нещо не я откривам? Благодаря предварително.

# 400
# 401
Защо е това затормозяване с процедурата с пликовете? Не е ли работа на квесторите това? Нещо ново ли има? В нашето време не съм занимавала себе си и детето с това.

# 402
Първата част на вчерашната матура по БЕЛ става и за 7-мокласници -  семплички и приятни задачки, чак срамно елементарни като за зрелостници. Пробвайте да ги предложите като допълнителен материал - ще повдигнете духа и самочувствието на децата.

# 403
Защо е това затормозяване с процедурата с пликовете? Не е ли работа на квесторите това?

И аз това се чудя, това в този плик, онова в другия...кому е нужно Rolling Eyes

Partizanka, чак пък срамно елементарна не беше матурата. Малко пресилени ми идват такива изказвания, да не кажа дразнещи.

# 404
Първата част на матурата, Radina. Нивото е като за 7 клас, без пресилване. Тествано с 3 бр. 14 годишни.

Общи условия

Активация на акаунт