За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 666
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • на последния етаж
Имам 200-300 гр. ситно смлени бадеми. Какво мога да приготвя с тях? Наближава да изтече срокът им на годност, а не искам да ги изхвърлям.

# 121
  • In transit
Имам 200-300 гр. ситно смлени бадеми. Какво мога да приготвя с тях? Наближава да изтече срокът им на годност, а не искам да ги изхвърлям.
Торта Капрезе

Амандие - френски бадемов сладкиш

Лешникова торта, може да замениш лешниците с бадемите, които имаш.

# 122
Ох, капрезе.....

# 123
Навремето майка ми и бабите ми правеха чесън туршия и сега и аз реших да направя, но майка е забравила какво са слагали. Видях, че има различни рецепти, но не ми се експериментира. Може ли някой изпитан вариант за цели глави в буркани?
скоро си намерих едно бурканче от миналата година. Цели глави - ако са малки, иначе чистя на скилидки. https://pep-4o.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html ето

# 124
Майстори-готвачи, имам технически въпрос: ще правя бисквитена торта с шоколад (или скалички) с блокчета шоколад и мляко. Въпросът е каква е пропорцията между шоколадът и млякото за да се получи после стегнато, но меко? Няма да ползвам сметана и не искам да добавям масло. Искам само да стопя шоколадите и да добавя млекце за да е кремчесто, но не течно, трябва да стегне след това. Мисия невъзможна или възможна?

# 125
пеп-4o, благодаря много!

# 126
Навремето майка ми и бабите ми правеха чесън туршия и сега и аз реших да направя, но майка е забравила какво са слагали. Видях, че има различни рецепти, но не ми се експериментира. Може ли някой изпитан вариант за цели глави в буркани?
скоро си намерих едно бурканче от миналата година. Цели глави - ако са малки, иначе чистя на скилидки. https://pep-4o.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html ето
Ето и как аз го приготвям.
 Вземете пресни глави чесън, обелете външният слой, ако искате разделяте на скилитки.
За 700гр буркан ви трябва 4-5 сл  оцет, 2сл сол, ако искате добавяте черен пипер, дафинов лист, зелени подправки, джанки. След като сложите чесъна и поправките допълвате с вода, затваряте добре с капачка и обръщате с капачката на долу за 2-3 дни ,след което държите на прохладно и тъмно място. Издържа до 6-8 месеца, но при нас не може да остане толкова Smiley

# 127
дори маринован пак мирише на чесън. аз съм правила преди години, но не го консумирахме.

# 128
Искам да опитам да направя Гараш, имам едни ситни орехи.
Има ли начин да ги смеля в блендер, нямам друга мелачка, без да станат на тахан?
Чела съм да се сложи заедно с тях май че захар

Когато бързам ги меля в чопър/блендер без да добавям нищо. Не стават на тахан. Все пак ги връткаш за няколко секунди. В ръчна мелачка стават една идея по-финни, а в чопъра малко по-зърнести, но съм правила Гараш и с двата вида и все се получава.

# 129

Ето и как аз го приготвям.
 Вземете пресни глави чесън, обелете външният слой, ако искате разделяте на скилитки.
За 700гр буркан ви трябва 4-5 сл  оцет, 2сл сол, ако искате добавяте черен пипер, дафинов лист, зелени подправки, джанки. След като сложите чесъна и поправките допълвате с вода, затваряте добре с капачка и обръщате с капачката на долу за 2-3 дни ,след което държите на прохладно и тъмно място. Издържа до 6-8 месеца, но при нас не може да остане толкова Smiley

Без захар ли?

дори маринован пак мирише на чесън. аз съм правила преди години, но не го консумирахме.

Е, то и вампирите трябва да се гонят Simple Smile

# 130
stalia,      да,  без захар

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 17:14 от Danifin1

# 131
Ще я направя и нея утре.

# 132
  • София
Днес окончателно се убедих, че повече краве масло в погача и хляб, няма да слагам. Бях забравил да купя масло и последната погача я правих само с олио. Ми тя стана направо като памук бе. Даже дъщеря ми вика пробвай с косово масло средващия път.

# 133
  • Бургас
Готвя тиквички с ориз на фурна. Обаче ми останаха половината количество тиквички, нарязани на кубчета. Ако ги замразя ще стават ли за готвене след няколко дни? Или ще се разкашкат и няма да стават? Не ми се готви друго днес.

# 134
  • In transit
Готвя тиквички с ориз на фурна. Обаче ми останаха половината количество тиквички, нарязани на кубчета. Ако ги замразя ще стават ли за готвене след няколко дни? Или ще се разкашкат и няма да стават? Не ми се готви друго днес.
Ще станат за супа. Даже ме подсети и аз да направя една супа от тиквички с копър.

Общи условия

Активация на акаунт