За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 678
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Гледам ако не е керамика винаги да ползвам дървени защото и на мен не ми е съвсем сигурно кои как.

# 616
  • София
В стоманените могат да се ползват всякакви прибори (да, надраскват се, но не им пречи). Всичко друго, що има покритие, гледам да не го дера с метална посуда. Е, ако е керамика, ще бръкна да разбъркам леко или да загреба с лъжица, но бих пазила от надрскване с разни остри неща (ножове, шпатули и т.н.)

# 617
Имам доста картофи, които искам да съхраня за 2 месеца. Как мога да го сторя?
Благодаря!

# 618
  • In transit
Благодаря!
Задължително на тъмно и студено(прохладно) място. Например в голям кашон, покрити с вестник, да не позеленеят, в маза, гараж, ако е хладно там и не е много влажно.

Иначе, ако са пресни, може да си отделите някое кило и да ги съхраните в хладилник. Така се белят лесно после.

# 619
Благодаря. Мислех да бланширам и в пликове с цип във фризера.
Бланширането е 5 минути във вряла вода, шокинг с ледена вода, подсушаване и фризер? Поне така четох…

# 620
  • In transit
Картофи винаги сме съхранявали в суров вид. Няма проблем да издържат, ако са на студено и тъмно. Цяла зима така ги държа.
Защо трябва да си пълните фризера с картофи. За първи път чувам за такъв начин на съхранение, а и не съм убедена, след като ги извадите какво ще се получи.

# 621
Бланширани и замразени после за пържене стават, нали и продават такива. Предполагам че такава е идеята. Макар че те май са и полуизпържени тези замразените.
За пресни съм срещала че ако се сложат 1-2 ябълки при тях, не покълвали толкова. На хладно и тъмно си издържат и по повече от въпросните 1-2 месеца.

# 622
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря!

https://kakda.org/5-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4% … %B4%D0%B0-%D0%B8/

# 623
Ще ги сложа в мазето, няма да се занимавам с бланширане. Пък каквото стане в крайна сметка за два месеца, в които ще отсъствам.
Случвало ми се е да се развали картоф под купчинката от здрави картофи, които държа за готвене и миризмата е потресаваща, отделно че ненавиждам да се изхвърля храна и затова се чудех какво да ги правя, за да ме дочакат и да ги сготвя 😃.

# 624
waterproof намираш си сега разнообразни рецепти с картофи и забравяте за кратко ориза и хляба Simple Smile карате я на пататници, кремсупи, пържени картофки, огретени и т.н. и ще ги довършите бързо.

# 625
Нищо няма да им стане на картофите  щом са на тъмно, хладно  и сухо място. Нареди ги на един ред да не са скупчени , ако са стари почисти от кълнове .

# 626
  • In transit
Натка, тези бланшираните, които продават обаче са минали и през една маслена баня, преди да ги замразят, не са само бланширани. А и са нарязани, не цели.

waterproof, ако те е страх да не изгният, огледай да няма срязани или наранени картофи. Те правят бели, особено при пресните и прясно извадените картофи. Отдели ги за ядене, а другите в мазата.

# 627
Не мога да ги сготвя всичките, защото в четвъртък летя 😃. Днес яхнийка, утре печени с масло и толкоз.
Мазе имаме, запазила съм една дървена касетка и ще ги сложа в нея, друга част ще разпръсна, в един шкаф. Само дано не се развали някой картоф, че наистина миризмата е убийствена.

# 628
  • Пловдив
Момичета, какво количество желира пак.желатин? Нещо не успявам да хвана пропорцията...сложих кофичка сметана, заквасена 400гр и толкова кисело мляко, чия и пак не се желира.

# 629
Пакетчето колко грама е и няма ли описание на него? Имам спомен на пакетче от 10 грама да пишеше за около 500мл течност че желира, може и да има разлики между марките но пак е някакъв ориентир... Малко ми се вижда едно за 2 по 400мл, по-скоро 2 бих сложила освен ако на желатина изрично не пише друга пропорция.

Общи условия

Активация на акаунт