Съхраняване на левурда ( мечи лук, див чесън)

  • 1 189
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6 907
Сега е сезонът на левурдата, много я обичаме, но за съжаление е изключително нетрайна. Търся начини за нейното съхранение за по-дълго време. Опитах да я пасирам с олио, добре се получи като подправка за салати, мазване върху печено агнешко и др. приложения. Беше малко бурканче и така и не разбрахме колко е трайно. Опитах да направя и нещо като песто от левурда и орехи, по рецепта от интернет, но не останах очарована, тежко стана.
Чела съм, че някъде я мариноват, но не намерих рецепта, а ми е много интересно да опитам маринована. Минава ми през мисълта да опитам осолена и смляна, както съхраняват самардалата, но още не съм пробвала. Не ми харесва идеята да е с много сол.

Момичета, моля за вашите идеи, мнения, опит!

# 1
  • София
  • Мнения: 38 532
В пликче и във фризера?

# 2
  • София
  • Мнения: 35 123
Добре подсушена и във фризера.

# 3
  • Мнения: 6 907
Не става ли неприятна след изваждане от фризера?

# 4
  • Мнения: 4 710
Фризерът ми е пълен със зелении, но специално левурда и киселец не ни харесват след това.

# 5
  • Мнения: 25 641
Тогава остава само сушена. Simple Smile

Аз съм замразявала накълцана прясна самардала, но я ползвах само за маринати. Ако и левурдата ще се ползва с такава цел, както и прибавена в ястия, може да се пробва.

# 6
# 7
  • София
  • Мнения: 13 212
Всякакви подобни зелени ги накълцвам, осолявам ги и ги замразявам в кутии от сладолед във фризера. Или пък ги накълцвам, заливам ги с бульон (месен или зеленчуков) и замразявам във формички за лед, като после ги ползвам за овкусяване на ястия.

# 8
  • Мнения: 12 797
Ние сме почитатели на левурдата и даже зме си завъдили в двора на село, но я ползваме само в сезона. Не виждам смисъл да се съхранява.
Но това с ледчетата много ми допадна и ще го пробвам. Simple Smile

# 9
  • Мнения: 6 907
Това е както направих пасирана с олио, но с добавен и лимонов сок. Мислех си дали няма да може да се съхранява във фризер за дълго и да е ок, благодарение на растителната мазнина.  
Имам чесън шивес (резенак ) в саксии за лятото, той също е с по-нежен вкус като левурдата, но е малко и докато израсте отново след рязане, минава време. А левурдата, с този нежен вкус ,  е направо незаменима, много я обичам.

И на мен ми хареса идеята с бульон във формички.

Никой ли не е мариновал левурда?

Общи условия

Активация на акаунт