Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 235
  • 781
  •   2
Отговори
# 150
три вечери час преди лягане пия Тrue Calm, но си добавям още 400 мг. от моя магнезий. Тези 3 вечери спах чудесно,  на сутринта бях някак доволна, спокойна и сънувах нещо хубаво. В True Calm дозата на Габа   е ниска - 200 мг, освен това има и други успокояващи вит./минерали. Пиша го по повод на това, че някой, който бил пил ГАБА и вдигнал кръвно. Моля, кажете чиста ГАБА ли е пил, от колко мг и колко пъти дневно?
Щото видях да се продават опаковки, в които 1 хапче има само  по 700/ 800 мг.  Това е важно, когато се заклеймява нещо. Търся и литература по въпроса, доколко  ГАБА е виновна за  високото кръвно, но засега не откривам медицински източници, в тази подкрепа.

Намерих, само това: "Има доказателства, че GABA може да помогне за понижаване на високо кръвно налягане. В проучване на хора с гранична хипертония, приемането на хлорела, вид водорасло с високо съдържание на GABA, в продължение на 12 седмици води до значително намаляване на кръвното налягане".
"Габа е основният невротрансмитер в нашата нервна система и може да повлияе на нашите емоции. Аминокиселината се образува от панкреаса и самия мозък и се съдържа в малки количества в тялото ни. В допълнение, нивото на Gaba може да се повиши с помощта на Gaba чайове или Gaba капсули.
Габа се използва като релаксиращо или успокоително средство и може да противодейства на стреса, нарушенията на съня и тревожността. Gaba също често се използва за депресия и затова се нарича също антидепресант.
Освен съня и стреса, Габа има положителен ефект и върху кръвното налягане. Приемът му понижава кръвното налягане, което може да противодейства на високото кръвно налягане. Следователно препаратът може да бъде много полезен за хора с наднормено тегло, които често страдат от високо кръвно налягане." - Гугъл превод от немски

# 151
Хората са различни,организмите и процесите също....Моят мъж пи 7 дни тая добавка Thrue Calm и не се чувстваше никак добре от нея. На Вас като Ви е добре,пийте си я.....Има хора,които вдигат кръвно от глюкозамин също(дето е във всичко за стави). Не се заяждайте и да искате потвърждения за това и онова. С всичко е "проба-грешка". За един добре,за друг зле....

# 152
  • In transit
Галина, и аз не намирам такава връзка. Точно обратното, навсякъде пише, че ГАБА понижава или регулира кръвното налягане.
Ето ти малко източници:
https://mhanational.org/what-gaba#6
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/15/2678/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4613098/

и това от книгата, която бях показала по-горе:
Скрит текст:
Гама-аминомаслена киселина
Гама-аминомаслената киселина (GABA) е основен невротрансмитер, който е изобилно и широко разпространен в централната нервна система. Ниските нива или намалената функция на GABA в мозъка са свързани с няколко психиатрични и неврологични разстройства, но най-вече с тревожност, депресия, безсъние и епилепсия. Понастоящем много популярни лекарства против тревожност - седативно-хипнотичните - взаимодействат предимно с GABA рецепторите. Тези лекарства включват бензодиазепиновите лекарства като алпразолам (Alprazolam, Xanax) и диазепам (Valium), както и лекарства като флуразепам (Dalmane), квазепам (Doral), темазепам (Restoril), триазолам (Halcion), золпидем тартарат (Ambien), и баклофен (Kemstro и Lioresal).
Клиничните проучвания с PharmaGABA, естествено произведена добавка чрез процес на ферментация, който използва Lactobacillus hilgardii, показват, че произвежда значителни антистресови ефекти.(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16971751/)
По-конкретно, доказано е, че PharmaGABA предизвиква релаксация, както се вижда от промените в моделите на мозъчните вълни, диаметъра на зеницата и сърдечната честота, както и намаляване на маркерите на стрес, включително нивата на слюнчен кортизол и хромогранин А. Смята се, че тези ефекти са резултат от активиране на парасимпатиковата нервна система, а не PharmaGABA, преминаваща през кръвно-мозъчната бариера. Типичната доза е 100 до 200 mg до три пъти дневно. Като обща насока се препоръчва да се приемат не повече от 1000 mg в рамките на 4-часов период и не повече от 3000 mg в рамките на 24-часов период.

the_demon, не мисля, че някой тук би тръгнал да се заяжда. Нали идеята е да си помагаме взаимно. Hug Относно въпросната добавка, напълно е възможно някоя от съставките да не му е подействала добре. Може да има и друга причина извън тази добавка.

# 153
Хората са различни,организмите и процесите също....Моят мъж пи 7 дни тая добавка Thrue Calm и не се чувстваше никак добре от нея. На Вас като Ви е добре,пийте си я.....Има хора,които вдигат кръвно от глюкозамин също(дето е във всичко за стави). Не се заяждайте и да искате потвърждения за това и онова. С всичко е "проба-грешка". За един добре,за друг зле....

аз не се заяждам, аз просто съм читанка, ровя, търся, правя изводи, нека има повече мнения и споделен опит.
Кръвно се вдига от всичко, когато човек работи, спортува, среща се с хора, неоткрити заболявания също, когато има срокове, шефове на главата и т.н . - просто тялото дава знак .
Трябва само да го разберем.

# 154
Всеки организъм реагира различно на всякаква добавка или храна, и в този смисъл няма еднозначен отговор, дори и да се доверим на огромни като обем изследвания. Човек трябва да наблюдава тялото си, то е най-добър показател.

# 155
  • Цюрих
По време на овулация имам пак леки симптоми. Жега, изпотяване и горещи вълни, топка в стомаха и страх. Наред с всичко взеха да ми шумят ушите, постоянно. Пих Триптозин, действаше ми добре, паниките спряха, но в един момент се случи този шум... Изобщо, реве ми се вече с глас... Ту едно, ту друго.

# 156
И при мен е така, даже напоследък овулацията я карам по тежко от цикъла. Главоболие, подуване, сърцебиене, напрежение и тревожност, абе пълна програма. Пия от известно време лейди хармония, дано поне малко се подобрят нещата. Но аз съм и с паническо разстройство от години и си пия лекарства за него. Но това сега е съвсем различно изживяване и имам чувството, че нищо не помага. Сега съм на 45,симптоми имам от поне 3,4 години, но от тази година са особено силно изразени.Настроенията ми се сменят нон стоп,чак аз се изморявам вече. И вълни и потене имам. Преди време имах инсулинова резистентност, бях свалила доста кила и сега май пак се обажда. Пада ми захарта на моменти а и килца качих,особено в корема. В понеделник съм при ендокриноложката,да видя какво е положението. Режими не мога да пазя вече, дано всичко да е наред и да е на нервна почва, че иначе не знам какво ще правя. И това време толкова зле ми влияе че няма накъде повече. Искам най накрая да се стопли и да живна малко.

# 157
  • София
Уф, времето и мен ме подтиска. Това не ми е от годините, винаги ми е влияело, просто сега доста повече.
Нямам проблем да е студено, ако грее слънце. Но когато няма слънце и е такава мрачна сивота по цял ден ме сдухва😄
Завиждам на моя мъж - никакво време не може да му наруши хубавото и позитивно настроение.

# 158
  • Бургас
Ха, и аз вчера си мислех-как е възможно всеки път при цикъл все да е влажно, студено,да вали че да ми дразни алергията още повече.
Стигнах до половината книга-според авторката в перименопаузата може да се активира точно хистаминова непоносимост, инсулинова резистентност, а кървенето е заради нисък прогестерон.

# 159
Здравейте, от доста време чета тук,но не съм писала. И аз мисля,че съм към групата - според куп симптоми и предвид възрастта - на 46. През 2017-та родих третото си дете и след раждането,когато се възстанови цикъла първо имаше една голяма дупка, явно да се наместят хормоните, а след това беше вече скъсен. Винаги ми е бил от порядъка на 27-30 дни,по-често 28. Тогава се скъси на 24-25 дни, отбелязах,но не го свързах с перименопауза.  Като почнах да чета тук ми светна,че явно е било началото. Миналата год.имах пропуснат цикъл или много закъснял,не знам как да го характеризирам. Тогава бях много напрегната и изнервена,но и защото се притесних от закъснението. Но тази година вече отново ми прескочи преди два месеца - периода беше 50 и няколко дни. Преди това поне две седмици беше ужас - напрежение,треперене, емоциите във всякакви крайности. Сега отново ми закъснява, според приложението 11 дни,но не знам точно колко тъй като не съм сигурна колко е дълъг всъщност. Сега не са така изявени тези симптоми,но пък от няколко дни имам обрив - по меките части - под мишници и надолу по вътрешната паст на ръката, корема, бедрата към слабините. Предположих,че е, защото в събота косих трева с тример и доста хвърчи. Мъжът ми получава такива обриви напролет като коси. Но понеже 2018 г имах някакъв проблем с уртикария някаква и две год някъде пих противоалргични и се притесних да не се е върналА по някаква причина. Тук една съфорумка беше писала,че в периодите около цикъл получава алергични обриви. Та се замислих дали може от това да е. Пия няколко вечери Десибел  и мазах с фенистил, но си седят и ме шашкат. Въобще забелязвам,че в последните години съм станала малко хипохондрична, шашкам се от всякакви неща,супер тревожна. Аз не съм много спокоен човек,но сега сама се усещам,че съм друга. Доста дълго стана, извинете ме,че така обяснително  Simple Smile. Поне имам с кой да споделя тези неща, дори и само да чета. Хубав ден ви желая!

# 160
Стига бе, и това ли? А аз се чудя защо тази година за първи път от сигурно 25 години насам, имам отново симптоми на сенна хрема .

# 161
  • Варна
Здравейте, изчетох много назад, явно съм за тази група, въпреки че хич не ми харесва... На 45, от около половин година странни оплаквания от време на време. Отначало въобще не се замислях за пременопауза, смятах че са нервни кризи (които получавах и преди това след като останах вдовица). Но това напоследък е различно и не се влияе от досегашната терапия. Ето, днес ову, от 3 дни откачам. Друг път е преди цикъл. Ще се чете яко, благодаря за книгата по-горе. Рано ми е да старея, имам дете на почти 5... Странното е, че на контролния ми преглед миналото лято гинекологът каза, че яйчниците ми изглеждат супер, като на млада жена, и не се очертава климакс скоро.

# 162
Странното е, че на контролния ми преглед миналото лято гинекологът каза, че яйчниците ми изглеждат супер, като на млада жена, и не се очертава климакс скоро.

Лятото и на мен така ми каза 😃, да не ходим при един и същ?!
Никак не е рано, приемете го… гледайте си детето и каквото - такова. Все пак най-хубавото предстои.

# 163
  • Варна
Не знам, може и да не е сбъркал, цикълът ми е редовен, само леко скъсен след това раждане, ову си имам също. Ама явно това не значи, че не може по същото време да почнат тези гадни оплаквания.

# 164
И моят цикъл е редовен, скъсен отдавна(на 45съм), но не съм като момиче.Едната гинеколожка ми каза, че десният яйчник ми е леко смален, което е нормално, другата нищо не каза, освен отпускане на предна влагалищна стена.
Така че няма нищо странно.

Общи условия

Активация на акаунт