Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 309
  • 781
  •   2
Отговори
# 420
4 хормона, отговорни за напълняването според АГ:
https://www.zajenata.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0% … cvLdp9gGz-UiEUGx1

за потискане на апетита:
https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/63484-bilki-s-koit … le9JpQtPfcXMpyreI

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 19:22 от Sanea

# 421
Сара Готфрид ми е една от любимките,, на снимката в статията, тази едра жена, не е тя. Но какво е това " Адипонектин" не зная, отивам да чета. За останалите три хормона, така си е, създават проблеми, не зависимо от възраст.

# 422
Такива фастове правех като бях на нввмх, изобщо такова изтощение ми докараха и те и режима, че не искам и да чуя за фаст и гладуване. Много по добре ми беше на Зоната, със закуските му, и със всичко.

# 423
  • В полите на Пирин планина
Лично аз се придържам към палео режим, като фастинги не правя, но реално установявам, че вече се чувствам по-добре с по-малко количества храна. Иначе просто ми е некомфортно. И се старая да се придържам към строго 2-3 кратно хранене през деня, а не да похапвам по хиляда пъти разни нещица...

# 424
Здравейте, момичета!
Приемате ли нови попълнения?
На 46 години съм и към момента от всички екстри на предменопаузата мога да се "похваля" с изключително суха кожа, напълняване в областта на талията и много продължително кървене/цикъл.
Изследвах хормони преди 2 години, когато се появи този проблем и бяха в референтни граници. Съответно нищо не ми изписа гинекологът. И така, от тогава , както по-напред някой сподели, или не ми идва или не иска да спира. Разбира се на моменти е по-обилен със съсиреци, после намалява, но не спира съвсем и отново се засилва.Може и до 3 месеца да се проточи. Сега се чудя при кой лекар да отида ( от Варна съм), който да ми обърне внимание, а не само да гледа референтните граници. Нищо ми няма уж, а не съм добре Simple Smile.
Не пия почти никакви добавки,
само витамини D и C, и то от скоро. Можете ли да ме насочите как да опитам да си помогна малко сама, докато избера лекар?
От темата разбрах за Индол 3 Карбинол, дали би бил подходящ или друга добавка /витамини/билки?

Много ви благодаря за това, че споделяте своя опит и знания Simple Smile

# 425
Здравейте, момичета!
На 46 години съм и към момента от всички екстри на предменопаузата мога да се "похваля" с изключително суха кожа, напълняване в областта на талията и много продължително кървене/цикъл.
Изследвах хормони преди 2 години, когато се появи този проблем и бяха в референтни граници. Съответно нищо не ми изписа гинекологът. И така, от тогава , както по-напред някой сподели, или не ми идва или не иска да спира. Разбира се на моменти е по-обилен със съсиреци, после намалява, но не спира съвсем и отново се засилва.Може и до 3 месеца да се проточи. Сега се чудя при кой лекар да отида ( от Варна съм), който да ми обърне внимание, а не само да гледа референтните граници. Нищо ми няма уж, а не съм добре Simple Smile.
само витамини D и C, и то от скоро. Можете ли да ме насочите как да опитам да си помогна малко сама, докато избера лекар?
От темата разбрах за Индол 3 Карбинол, дали би бил подходящ или друга добавка /витамини/билки?

Добре дошла!
И при мен хормоните бяха в норма, но за няма и 6 месеца всичко се срина. Всяка седмица откривам нов проблем. Ще преминем и през това, няма да се даваме🤗

# 426
Здравейте, момичета!

За Варна, съм запомнила др Секулова, че обръща внимание и на жени около тази наша възраст. Иначе по време на силен цикъл, взимам вит.Ц-  3 пъти по 500мг( сутрин, обед, вечер), значително намалява кръвотечението. Няма опасност от предозиране, излишния вит. Ц , се изхвърля с урината. Иначе, когато цикъла е силен, с парчета  и не спира- прогестерона го няма и не си върши работата.

# 427
Благодаря ви, момичета, за посрещането и съветите Simple Smile
Благодаря Galina Georgiev  за споделеното, ще потърся мнения за др Секулова и ще увелича вит. Ц.

Иначе и аз след като изчетох настоящата тема установих, че вероятно ми липсва достатъчно прогестерон.
Има ли хранителна добавка за повишаването му или се нормализира само с медикаменти?

# 428
Заклевам се, когато започнах да чета темата ми нямаше нищо освен нарушен цикъл - еднократно. 😀
Постепенно започнах да откривам нови и нови симптоми. Вече имам и подут корем. Чак ММ забелязал и ме пита. Викам му така ще  е то вече...
От около 2 седмици ми стяга всичко. Дойде ми нормално, но беше много слабо. Малко да хапна и   ми става тежко. Направо съм възмутена от себе си, сега остана и да се сбабичосам.

Последна редакция: сб, 17 юни 2023, 08:28 от zavs

# 429
  • София
За кървене - Рутаскорбин.

# 430
  • от един красив град
Здравейте момичета, след преглед при гинеколог заради нередовен цикъл (на 39 години съм) доктора каза,  че влизам в климакс. Без да ми изследва хормоните ми изписа Дуфастон 10 дни по 2 таблетки за 3 месеца. Единият месец вече мина, но да ви кажа се чувствам доста отпаднала и сънлива откакто почнах този хормон. Освен това цикълът ми този месец беше само 2 дни и сега ми се отича само някакво кафяво зацапване. Чудя се, какво да правя? Не е ли по -добре да се оставят нещата на естествения им ход? Аз съм с един яйчник и може би това е причината да навлизам по-рано в този период. Има ли тук някой като мен, с ранни симптоми и знаете ли дали е опасно, ако скоро напълно спре да ми идва това ще се отрази ли на здравето ми в последние. Объркана съм доста, а и лекарите нищо не обясняват.

# 431
Моята гинеколожка е твърдо против да се пият хормони за удължаване. Казва, колкото е дал Господ, толкова. Аз на 47 имам все още редовен цикъл, но я питах за нещо превантивно.
Каза, никакви хормони.

# 432
  • София
Колко точно ти е нередовен?
Моя от 2-3 г прескача по месец, особено лятото, демек е един път 28, един път 38 дни, но все пак върви.

# 433
  • от един красив град
Колко точно ти е нередовен?
Моя от 2-3 г прескача по месец, особено лятото, демек е един път 28, един път 38 дни, но все пак върви.
Ами преди ми се е случвало да ми прескочи само по един месец и след това си е ок, но от декември насам е по- често. Първо ми дойде два пъти в един месец на 15 дена буквално. После не ми дойде един месец  и сега пак преди да отида на преглед ми прескочи.  За 6 месеца 3 аномалии. Не знам при вас, как е? Това нормално ли е за климакса, да пия ли нещо? Сега чета за прогестеранов крем, уж бил биоидентичен и без странични ефекти.  Не знам.

# 434
  • 1st floor
Има ли изследване, на някой хормон примерно, което абсолютно да доказва, че съм в пременопауза? И аз съм в чудене защо ми прескача, закъснява, имам продължиетлно кървене и пр. От кистата , от миомата или просто си е дошло времето и да се примиря,  че ще е така и да не задълбавам в излишни лечения и терзания.

Общи условия

Активация на акаунт