С какво ви дразнят свекървите? - 147

• 40 311
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
  • I want it all and I want it now.
Кредит за голяма сума без ипотека не можеш да вземеш. Кредит се взима до кьм 10000 лв, евентуално 😉 Момичето не казва всичко. Мамин сладьк си  е взел младо гадже за канарче.

# 376
Кредит за голяма сума без ипотека не можеш да вземеш. Кредит се взима до кьм 10000 лв, евентуално 😉 Момичето не казва всичко. Мамин сладьк си  е взел младо гадже за канарче.

Сигурно момичето е спестило незначителните подробности, които нямат голяма тежест.
Аз и съпруга 16 000, моите родители 25 000, 3 000 спестени от мен и хоп гарсониера за 44 000. В последствие 5 000 спестени върнати на нашите, след което рефинансиране 20 000, отново върнати на нашите. Сега "момичето" има за връщане 36 000. Още нещо?
Абе хора. Изобщо не разбрахте въпроса с кредита. Апартамента е на Терче. Лично неин, защото имат декларация за разделно ст на имуществото. Кредита е теглен от Мунчо - лично. Ако Терче утре се разведе или спре да дава парите за вноската Мамин сладък остава БЕЗ апартамент и С кредит.
Ако спре да плаща, банката ще го търси, ще му блокира заплатата и разни други методи, и едва в краен случай ще потърси поръчителя.
Бележките е хубаво да се пазят.  Но нямат отношение към правото на собственост, когато това право НЕ Е общо.
Ситуацията е "имал си пари - дал си".
Същото би било ако нямаха брак, той тегли заем за Ни който е на нейно име.
Семейния кодекс в последните му редакции позволява дори след брака да се уговори "разделност на имуществото", което означава каквото е написала Терче - всяка игла дори, за която имаш документ, че си купил, си е лично твоя. В този случай закона не се интересува кой е дал парите.
Много умно си постъпила момиче. Сега седни и помисли и за другото - съпруга ти на 40+ години няма да се промени. Обичай себе си повече и се отърси от тези токсични отношения. Светът е широк и пъстър и нова връзка е напълно възможна.
А от опит знам, че след 50 мъжете и жените рязко западат, след много кратко време биха започнали доста големи интелектуални и личностни разминавания между вас. Трудно се балансира и постига хармония и жената е най-потърпевша.

Благодаря, много точно описа цялата ситуация с кредита и гарсониерата и макар това да не ми е болката, цялата тема се завъртя покрай тези неща.
Относно останалото, разбрах, че няма да се промени, но не мисля, че и аз ще мога да го приема такъв. Интелектуалните и личностните различия вече са налице, най-вече заради голямата възрастова разлика... общо взето аз където отивам, той от там се връща. Аз не съм изживяла младостта си, не съм пътувала, не съм видяла свят, докато той се е наживял отдавна и вече си иска дворчето, кокошчиците и т.н. Колкото и да не ми се иска да го призная, време е ...

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 21:40 от Terche

# 377
Терче, вътре в себе си вече си го решила. Не съм се развеждала, но са ми споделяли, че преживяването е - сякаш си се провалил. Вероятно точно това все още те спира. Бих те посъветвала да си пренастроиш мисленето. Тази връзка не е провал, а етап от твоя живот. Споделила си го със зряла личност (с недостатъци, но кой ги няма). Израснала си, разбрала си какво можеш да приемеш и какво не. Научила си се на нещо много важно - да правиш компромиси (много малко от днешните млади дами го могат). 100%съм убедена, че сте имали и много вълнуващи моменти. Време е за нов етап. Приключи миналото и смело напред. Нещата, които те очакват не са по-хубави или по-лоши, а различни.
Казват, че Господ е събирач. Някъде по трасето твоя човек вече се е запътил към вашата среща.

# 378
  • при късмета
dariVale, казвала съм в тази тема много пъти, че можеш да имаш лично имущество и в брак, и то с кредит, обаче няма файда. Започва имуществената песен при почти всеки казус и въпроса се обръща само натам и изобщо не се допуска да си задържиш собствеността.

Кредит за голяма сума без ипотека не можеш да вземеш. Кредит се взима до кьм 10000 лв, евентуално 😉 Момичето не казва всичко. Мамин сладьк си  е взел младо гадже за канарче.
Глупости. Теглихме 20 х. без никакъв проблем. Върнахме 15 още с отпускането, но като обсъждахме сумите в банката, служителката каза да теглим колкото може повече, защото тогава не се знаеше точната сума, която ще ни трябва. Като са ни отпуснати и налични можем да върнем по главница по всяко време, а ако не стигнат да не теглиш нов или да рефинансираш. Банките нямат ограничение на сумите по кредитите, друго гледат като ги отпускат

Terche, узряло е вече в главата ти, време е да действаш

# 379
МаКо, ще питам приятелка адвокат дали изобщо се допускат дела за разделено имущество.Не го вярвам категорично, защото нормата е императивна. В случая на Терче - апартамента си е неин и изобщо няма предмет за дело. При СИО съм съгласна - там са 1001 каламбура за доказване на принос. Само, че най-слабия аргумент е кой внася вноските. Изследва се доказания доход на двамата и съдията решава. Примерно при мои познати - мъжа през целия брак работи малко и основно - нелегално, 0,00 лв доход. Жената има ЕТ, обаче "сива икономика - 1000,00 лв доход на година. Съда казва - приноса е равен, разделя 50:50. А като погледнеш документално" приноса"на жената е 1000 пъти по-голям. Освен това наистина жената издържаше семейството, детето и изплащаше жилището.

За да съм по темата. Моята свекърва, вече покойница не беше лош човек. Не ни се месеше грам, акъл не даваше, претенции нямаше. Ами това ме дразнеше - дето не изразява собствена позиция 😆. Така, че угодия няма. Признание също.
Въоръжена с тази "изстрадана" мъдрост сега се старая да бъда добра свекърва - винаги със собствена позиция за делата на "децата" 😆.
Слава богу, никога не съм искала и не съм носила сина си защипан на фустата. Поне това е спестено на снахата 😆
И още - знам какво е хоум офис. Страшно мразя да ме безпокоят от работа когато съм в този режим 😜🤣🤣🤣

# 380
  • при късмета
Аз имам пример в близкото си обкръжение, в който в брак жената самостоятелно придоби апартамент с ипотека (вече изплатен и НА е само на нейно име и нейна собственост, не е СИО), а мъжа има само негова вила.  Не са тръгнали да се развеждат  в апартамента е сина им, а вилата я ползват общо, но са си подсигури ако изкукат и решат да се развеждат и съдят за имущество, това да не се дели. Иначе имат и общ апартамент

# 381
Аз имам пример в близкото си обкръжение, в който в брак жената самостоятелно придоби апартамент с ипотека (вече изплатен и НА е само на нейно име и нейна собственост, не е СИО), а мъжа има само негова вила.  Не са тръгнали да се развеждат  в апартамента е сина им, а вилата я ползват общо, но са си подсигури ако изкукат и решат да се развеждат и съдят за имущество, това да не се дели. Иначе имат и общ апартамент
Ето една доста ограмотителна статия по темата:
https://timojesh.net/%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%B0 … 0%BE%D1%81%D1%82/
Между другото потвърждава казаното от теб, че дори и при режим отделно ст, след развод единият може да претендира за част от имуществото на другия. 🤮 Само, че трябва да го съди за "неоснователно обогатяване" по чл.59 ЗЗД.

Искрено се надявам, че мъжа на Терче ще запази добрия тон и ще се разделят добронамерено и имуществено-справедливо.

# 382
Аз имам пример в близкото си обкръжение, в който в брак жената самостоятелно придоби апартамент с ипотека (вече изплатен и НА е само на нейно име и нейна собственост, не е СИО), а мъжа има само негова вила.  Не са тръгнали да се развеждат  в апартамента е сина им, а вилата я ползват общо, но са си подсигури ако изкукат и решат да се развеждат и съдят за имущество, това да не се дели. Иначе имат и общ апартамент
Ето една доста ограмотителна статия по темата:
https://timojesh.net/%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%B0 … 0%BE%D1%81%D1%82/
Между другото потвърждава казаното от теб, че дори и при режим отделност в хода на развод единият може да претендира за част от имуществото на другия. 🤮

Искрено се надявам, че мъжа на Терче ще запази добрия тон и ще се разделят добронамерено и имуществено-справедливо.

За развод говорим отдавна, разбрали сме се, че ще бъде по взаимно съгласие и че никой нищо няма да търси от другия. Не беше това основния проблем ... безсилието,загубата на човек когото обичаш, самотата и пропилените 7 години са най-голямата ми мъка.

# 383
Седем години са много и нищо. Важното е да не се губи повече време. След тази загуба на време, надявам се, по-трудно ще позволяваш последващи загуби на ценно такова. А то е винаги ценно.

# 384
За развод говорим отдавна, разбрали сме се, че ще бъде по взаимно съгласие и че никой нищо няма да търси от другия. Не беше това основния проблем ... безсилието,загубата на човек когото обичаш, самотата и пропилените 7 години са най-голямата ми мъка.
Разбрах те напълно мила, още от първия път.
Просто темата заби в материалното, а на мен ми стана любопитно от образователна гледна точка.
Разбирам много добре болката ти, въпреки, че не съм преживявала лично нещо подобно.
Сега си представи самотата, продължаваща 30 - 40 години.
Единственото, което спасява от самота са общите интереси, приоритети и подобната скала на ценностите.
Да можете да си говорите без да ви скучно един до друг.
Не гледай на 7те години като на загубено време. Така обезценяваш в собствените си очи избора, който си направила.
Отсей най-хубавите неща, които си получила в тези години и мисли повече за тях, отколкото за липсите.

# 385
Разбрах те напълно мила, още от първия път.
Просто темата заби в материалното, а на мен ми стана любопитно от образователна гледна точка.
Разбирам много добре болката ти, въпреки, че не съм преживявала лично нещо подобно.
Сега си представи самотата, продължаваща 30 - 40 години.
Единственото, което спасява от самота са общите интереси, приоритети и подобната скала на ценностите.
Да можете да си говорите без да ви скучно един до друг.
Не гледай на 7те години като на загубено време. Така обезценяваш в собствените си очи избора, който си направила.
Отсей най-хубавите неща, които си получила в тези години и мисли повече за тях, отколкото за липсите.

БЛАГОДАРЯ!

# 386
Тя си страда ,че не е направила поне 3 степенно меню, може и пет.
Не тя, а КАГ я заяде, че само едно кафе е сервирала на драгите гости.

# 387
Изобщо не си разбрала  за какво  съм я "заяла".  Не е заради едното кафе. С цялото си отношение,поведение и  споделяне  в темата,  Шери доказва колко не харесва   (меко казано) свекърва си. Хоум офисът в случая е оправдание за цялостния ѝ негативизъм.

# 388
Как виждаш негативизма на Шери, а на свекърите несъобразителността - не, ми е интересно. Или и ти ходиш на гости на сина и снахата, когато са хоум офис, да им разкажеш за охлювите и ягодите и коя комшийка не си харесва снахата?

# 389
Несъобразителни са, наистина. Направо са си за бой... Вместо да си гледат живота, отиват да видят сина и новата снаха без официална покана. Такова неуважение... Синът би трябвало да им обясни по телефона, че са нежелани, толкова ли му е било трудно. Казва им се, че първо трябва да питат предварително "удобно ли е да дойдем еди кога си в толкова часа ?". След два три отказа сами ще се сетят.

Общи условия

Активация на акаунт