Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 563
  • 750
  •   1
Отговори
# 285
Как с казва отменената спирка и кой автобус спираше там?

Принципно нищо не е пеша да стигнете до гарата.

Жалко за кулите, да се бях качила преди две седмици🙂

# 286
На  Via San Vitale сме, не знам как се казва спирката точно.
Така или иначе видях че трябва да стигнем почти до университета, за да хванем автобуса и няма смисъл.
Ще отидем пеша до там. Дано поне сутринта тук не вали.
Във Флоренция и утре го дават цял.ден дъжд

# 287
  • In transit
Essentiall, на по-малко от 2 км сте от ЖП гарата, няма да е проблем да стигнете пеша, за 20-30 минути сте там.
През центъра има достатъчно портици, за да не се намокрите, ако вали дъжд.

# 288
Essentiall,
Утре сутрин, апартамента - Двете кули - само направо и по Via dell'Indipendenza дясно.
Там има спирка на автобуси 11 и 20, ще видиш Гугъл мапса ги дава в реално време пристиганията, да спестите малко от ходенето, ако идват веднага.
Ще питаш, къде да слезнеш, една или две спирки ще се возите.

# 289

Даваха по новините, че кулата Гаризенда e с риск от срутване. Затова е заградено и е забранено движението на автобуси и коли за момента до 27.10.

Жалко! Явно нещата са се разраснали отрицателно. Месец март тази година  кулата също беше опакована и без възможност за достъп.
Дано италианците успеят да закрепят по някакъв начин Гаризеда, за да не се свлече. Двете кули са архитектурно наследство, както и един от символите на Болоня.

# 290

Сега, нещо хич не ме свърта на бюрото и така ми се иска да избягам някъде за 4-5 дни към края на ноември. Обмислям Флоренция, но ме притеснява да не ударя на камък с времето, но Божа работа. Някой пътувал по това време на годината да каже как е?  Също за един ден разходка извън Флоренция кое си заслужава най-много? Пиза, Сан Джиминяно или другаде? В един ден постижимо ли е да се разгледат или си им трябва време? Благодаря!

Ще си цитирам въпроса, ако може за съдействие, ще съм много благодарна!

# 291
  • София
Ориентирах се от вашите постове, че такси от летището го града е около 20 евро. Интересуват ме кои приложения за поръчване на такси ползвате.
Относно Пиза и Сан Джиминяно - ако сте с кола, би могло да минете и през двете за ден, но едва ли ще разгледате много. С градски транспорт ми се вижда твърде амбициозно. Ние много си харесахме Пиза и страдаме, че ни спряха самолета дотам. Градчето не е от най-туристическите и навалицата е около кулата и Площада на чудесата, но има и други приятни и интересни места - например разходка по крепостната стена.
На мен Сиена ми хареса много - по-спокоен град, има възможност за ден с обществен транспорт да се посети.

# 292
  • Milano

Жалко! Явно нещата са се разраснали отрицателно. Месец март тази година  кулата също беше опакована и без възможност за достъп.

Тя по принцип е без възможност за достъп.
Преди години е имало отваряне 1-2 пъти годишно с ограничен брой хора.

# 293

Ще си цитирам въпроса, ако може за съдействие, ще съм много благодарна!

Според мен с обществен транспорт - влак или автобус за един ден е постижимо да разгледате Пиза.
До колкото съм чела до Сан Джиминяно се пътува с автобус. Не внимавах много докато търсех инфо, защото ние бяхме с рен-а-кар.

Ако сте с кола и се спрете на Пиза бих Ви препоръчала да посетите и Лука. Ако се спрете на Сан Джиминяно може да отскочите до Волтера, например.
Моето лично и субективно мнение е посещение на Сан Джиминяно, но ние харесваме малки старинни градчета с тесни улички и красиви гледки, колкото и еднотипни да изглеждат за някой.

Скрит текст:

Тя по принцип е без възможност за достъп.
Преди години е имало отваряне 1-2 пъти годишно с ограничен брой хора.
Имах предвид, че опаковането и загражденията бяха още от улицата и нямаше близък достъп нито да се разгледа външно, нито да се пипне. Simple Smile

# 294
Сан Джаминяно се минава за 2 часа, ако няма сядате за обяд. Аз го харесвам и не отказвам ходене, въпреки че съм била няколко пъти. Харесвам Лука и Волтера също. Пиза не толкова.

Флоренция е градът, в който бих живяла и даже по едно време гледах за възможности за релокация. Болоня не е моето и гледам да си го спестявам като мога.

# 295
Мнението на Like_Smoke съвпада с моето. Избягвам да се изказвам крайно за Болоня, защото колкото хора, толкова вкусове, но не е моето място, не е моят град, и го ползвам само като летище и входна точка към Флоренция. Оставам да спя някъде около гарата, ако полетът е късен, и сутринта драсвам директно нататък.

Иначе всеки може да намери по нещо, което да му пасне в някое от малките градчета, затова не смея да раздавам съвети с лека ръка.
В Сан Джиминяно съм била два пъти и втория път даже вече ми беше скучновато. Ако не сядате да обядвате там, и не влизате във всяко едно магазинче, даже и два часа може да са му много.
Същото важи и за Черталдо.

В Пиза ако не броим Кампо Санто, останалото си е град като град, съвсем ок е за ден.

Аз по-скоро бих предпочела Сиена или Лука за еднодневна екскурзия (с лични предпочитания към Лука, но и двата си заслужават много, и не са и толкова малки).

Стискам палци за времето - докладваха ми, че вчера е било отврат във Флоренция. Дано днес е по-добре.

# 296
Здравейте, направихме си разходката до Флоренция, само на няколко пъти преваля и то за кратко.

Утре ще се разходим из Болоня и в 14ч се отравяме към летището.
Ще си извикаме отново такси, от където се намираме, надявам се да няма проблем.

# 297
Здравейте.

С една приятелка ще посетим Флоренция в началото на март за 4-5 дни. Дали можете да ми препоръчате място за отсядане? Май предпочитам хотел, но и апартамент също бих погледнала. Иска ми се да е възможно най- в центъра, за да сведем до минимум използването на транспорт.

Мерси предварително.

# 298
Сигурно съм отсядала вече в над 20 хотела във Флоренция, и все са били компромисни по един или друг начин (имайте предвид, че не съм особено претенциозна). Сега, разбира се, зависи и от бюджета ви - предполагам, че за много пари ще намерите и нещо супер добро, но с подобните ценови категории нямам опит.

По-малко компромисни до момента са ми били S. Giorgio & Olimpic (в супер центъра, между гарата и Дуомото, но по-близо до гарата), Hotel Miceli (на via Cavour, много близо до площад Сан Марко) и Althea Rooms - на 2-3 минути от площад Санто Спирито. И пак не мога да кажа, че са били идеални, но примерно Алтеа Руумс ме изненадаха супер приятно - голяма, чиста,топла стая със собствена баня, кафе-машина в стаята и малки закусчици, които зареждаха всекидневно (опаковани сладкишчета, бисквитки). Имаше и хладилник в стаята, и беше учудващо евтино. Ма пък нямаше баш закуска, и рецепцията беше някаква измислена и смотана, нямаш усещането, че си в хотел. Разгледайте ги тези трите - и в първия, и във втория помня, че имаше климатици, и можете да си ги настроите да духат топло. В началото на март ще имате нужда, а централното отопление има някакъв максимум от 19-20 градуса и работи само в определени часово пояси (не знам дали за хотелите е също толкова, но е факт, че винаги, ама винаги, винаги ми е студено там в студените месеци, ако няма климатик).

Останалите са били по-компромисни, а някои - пълни дупки или откровено криминални.

Единственият хотел, към който нямах забележки, освен че беше шумен, ама нормално, предвид, че беше баш на пиаца делла Република, се казваше KF Deluxe B&B, но мисля, че е затворен. Съществува в Буукинг, но все дава, че няма наличност, а и на сайта им уж има календар за резервации, но каквото и да избереш, ти дава, че няма наличност. Отделно и последно като минавах оттам, ми се стори, че са сменили табелата с името му с някакво друго. Наистина жалко, беше фантастичен.

Последна редакция: сб, 28 окт 2023, 01:08 от Country Strong

# 299
Преди седмица бях във Флоренция със семейството си. Отседнахме в този апартамент:https://www.airbnb.co.uk/rooms/602780329070169243?check_out=2023-10-24&adults=4&check_in=2023-10-21&viralityEntryPoint=1&s=76&unique_share_id=B3BEC86A-7A24-4A95-BAF9-FBBEEDE25C85&fbclid=IwAR1TKS-ewgRezY5xUm4MpaPacDx86-rBQ0njjv_GC8vq3de61NxSMh51pKU&_branch_match_id=1246694323696897371&_branch_referrer=H4sIAAAAAAAAA8soKSkottLXT0zKS9LLTdVPLaooCsh0Si1zTrJPS0rOyUyx9Sx3DDIM8Q7WTS1PD0qtijStCM018S1IDEhMdqmwMNMtcgo0yMvKKot3d7YoKzROSTUz9KsI9s0wNSzwDgUAm4JRO2AAAAA%3D&source_impression_id=p3_1698473316_fafh%2BYjSlsQNRaSl
Той е с две спални и две бани и е с прекрасна локация. На Nedinka едва ли ще и свърши работа, понеже са само две приятелки, но го споделям с идеята да съм полезна на някой друг.

Общи условия

Активация на акаунт