Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 617
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
  • София

Anna_♥, благодаря за съвета. То май си пише на билета, че трябва да се влезе първо в Санта Репарата.
Country Strong, Благодаря:) Идеално съм избрала мястото значи:)) Щом е ок за пешеходни разходки, всичко ще е точно.
Отказах се от агритурисмото някъде по пътя. ММ иска да сме в населено място, да може да се излиза вечер, да пие вино и т.н.. Ще запазя в Сан Джиминяно. Остава ми въпроса с едната нощувка на връщане преди Загреб... Къде да бъде? Има още малко време, ще го измислим:)

На моя не го пишеше, а аз катерих и кулата на Джото, която е с точен час и се спазва, за другите няма час, но вероятно, защото билета е на място купен.

# 181
  • In transit

Отказах се от агритурисмото някъде по пътя. ММ иска да сме в населено място, да може да се излиза вечер, да пие вино и т.н.. Ще запазя в Сан Джиминяно. Остава ми въпроса с едната нощувка на връщане преди Загреб... Къде да бъде? Има още малко време, ще го измислим:)
Прав е и аз го установих при последното пътуване това лято. Дори в някои малки населени места е трудно да намериш къде да изпиеш едно вино вечер и се налага да пътуваш 10-20км, до близкия ресторант. Освен, ако агритуризмото, което си харесала има ресторант.

За нощувка преди Загреб мога да ти препоръчам хубав хотел в Любляна, на много лесен достъп до магистралата е, с паркинг, а ако решите да спите в покрайнините на Загреб, също мога да предложа много добър хотел с паркинг в източния край на Загреб, пак с бърз достъп до магистралата.

# 182
  • София
Моля за съвет - пристигаме с късен полет, малко преди 23.00 и сме резервирали в квартал Сарагоса. Как би било най-удобно да се придвижим до апартамента си - вероятно с такси, което да вземем от летище. Идея дали е необходима предварителна резервация или на място е ок да вземем от опашката и приблизителна цена?
За предвижване с обществен транспорт ми предлага комбинации от няколко автобуса - кофти вариант е. За навръщане също ми се иска да ползваме такси - препоръчайте ми приложение, което работи в Болоня, за да поръчаме.
Благодаря ви предварително

# 183
  • Пловдив
dely,бих Ви препоръчала нощувка в Ново место(Словения)-приятно градче,ние спираме за нощувка когато се прибираме с колата от Ница(Франция).

# 184
Аз вече няколко пъти правя по два, че и три дни в Болоня и в района наоколо, и пак няма да е вярно, ако кажа, че ми е било достатъчно. Искам още.

Колкото пътуващи, толкова и мнения. Няма правило. На нас два дни в Болоня ни бяха ок. Три обаче за Флоренция ни бяха малко. Ако говорим за обиколки на района, вече е съвсем друго нещо. Аз имам предвид самите градове.

# 185
Аз мога с дни да стоя в някой град, но за жалост само веднъж ми се случи да имам 7дни на едно място.
Ами винаги имаше какво да открие човек, а беше наистина малко градче в Италия - Сполето.
Обиколихме и още няколко в района, изключително колоритни.

Мисля че се отказах от разходката до музея на Ламборджини, освен ако не изсипя една торба пари за такси.

# 186
dely, преди да тръгнете, питайте домакините си във Флоренция дали номер 32 е 32 червено, или 32 синьо/черно (обикновено синьо).

Имат някаква стара номенклатура, според която червените номера са на жилищни сгради, а сините - на бизнеси, и поне на мен като ми пишат само 32, разбирам 32 синьо, понеже иначе биха писали 32/r (от rosso, червено). Гугъл мапс обаче изкарва при търсене адреса там, където според мен би трябвало да е 32 червено.

Както и да е, разликата ще ви е стотина метра максимум, ама да знаете все пак къде отивате. Ако е 32 син номер, е буквално почти точно зад Палацо Векио. Ако е 32 червен номер, е малко по-нататък по улицата, ама максимум да са 3-4 минути пеш, не повече. Чудесно сте го избрали, а ако случите и прозорците ви да гледат към вътрешен двор или да сте на висок етаж, сте златни.

# 187
Здравейте, предстои ни полет до летище Болоня. Оттам ще хванем следващ вътрешен полет до друг град в Италия. Няма да имаме много време затова моля тези от вас, които познават по-добре летището да ми дадат ориентир как се случва това. След проверката за влизане в Италия се надявам да има ясно обозначен коридор водещ към заминаващи. Дали ще трябва да минем и още веднъж паспортна проверка? Предварително благодаря на отзовалите се Hug

Здравейте, летището на Болоня е малко и компактно и ще се ориентирате без проблем. Като ориентир след влизане от ляво са санитарни помещения и след тях от двете страни започват офисите на рент- а-кар фирмите. За заминаващите полети трябва да се качите на втори етаж по ескалатор, разположен в централната част на летището. Check-in е в дъното след ескалатора.

Много ви благодаря за отговора. Понеже ще идваме от България се чудя трябва ли да излезем от летището и пак да влезем за да стигнем до заминаващи, или от пристигащи има коридор направо към заминаващи

# 188
Здравейте, предстои ни пътуване до Флоренция и понеже не съм убедена какво ще е времето и дали ще е подходящо за разходка в Градините Бардини, възможно ли е закупуване на билети от там, на място или може само онлайн.
И относно градския транспорт какви са вариантите за билети.
Благодаря предварително

# 189
Много интересен избор, браво - аз съм ходила само в музея, понеже тогава градината беше затворена по някаква причина, вече не си спомням. Днес или утре мога да мина оттам и да попитам дали може да се купи билет на място и с каква цена е (както и дали изобщо градината е отворена). За кои дати ориентировъчно?
Помня, че за музея си купихме билет на място, нямаше голям наплив и не беше проблем.

За градския транспорт - вариантите, които знам аз, са еднократен билет от 1.70 евро, който важи 90 минути за всички видове градски транспорт и без значение броя на прекачванията, и карнет от 10 такива билета, който струва 15.50 евро. Иначе има и абонаменти, месечният е 38.70 евро, и ако стоите седмица и ви трябва градски транспорт редовно, като нищо ще ги избиете. Но там проблемите са два: първо, важи за календарен месец, не ме питайте защо. Т.е. ако си го направиш на първо число, важи до края на месеца. Ако си го направиш на 25-о число, ПАК важи до края на същия месец, и си плащаш пак същите пари, няма някаква пропорционална отстъпка. Другото е, че за да ти го издадат, ти искат codice fiscale, което е един италиански номер, който е нещо като ЕГН, ама не точно, понеже може да се издаде и на чужденци безплатно и без проблем, обаче на мен поне навремето ми отне половин ден чакане в Agenzia delle Entrate. На съседното гише на една американка, която учи тук, но няма такъв номер, й казаха, че като чуждестранна студентка трябвало да се регистрира на някакъв сайт, и тогава можело да й издадат без, и я върнаха, та не знам дали има смисъл да пробвате, ако нямате такъв номер.

Билети може да си купите от всяка спирка - има машинки, които по мое мнение са user friendly, хем съм скарана с технологията. Приемат кредитни карти без проблем, а ако ще плащате кеш, гледайте да имате дребни, понеже най-често могат да връщат ресто до максимум 10 евро, което не ви оставя много варианти. Ще видите, то си пише на машинката какво приема в момента, но обикновено са в диапазона от 5 цента нагоре до 10 евро. Понякога съм виждала даже и само до 5, затова имайте дребни. Би трябвало да можете да си купите билети и от магазинчетата тип Tabaccaio (това си пише на тях), много често срещани са и те. Понякога има и в будките за вестници, понякога - не, и ако питате, ще ви креснат в отговор. 😃

Иначе градският им транспорт е отлично уреден, като имам предвид предимно трамваите в случая. Автобусите са малко тука има, тука нема, и поне аз понякога все още се обърквам от маршрутите им (но признавам и че ги ползвам рядко).

Последна редакция: чт, 05 окт 2023, 07:21 от Country Strong

# 190
  • Burgas
Mikkey, моля те сподели хотелите в Загреб и Любляна. Не съм запазила нощувките за навръщане:) Още не съм решила след Сан Джиминяно накъде:))
artemida, ще се радвам да видя и хотела в Ново место.
Country Strong, сега гледах и в букинг и в airbnb, никъде не са си отбелязали цвета тези хора:) Ще им пиша ако се затрудним. На картата го виждам точно срещу ъгъла на Via dei Neri и Via della Mosca, сякаш е по-близо до Ponte alle Grazie. Мисля, че прозорците гледат към улицата, има и малко балконче, етажа е първи жилищен доколкото виждам. Със сигурност ще е шумно, но няма да е проблем. Само да си нацелим паркинга и после с куфарите да стигнем до там... всичко ще е наред:)

# 191
Скрит текст:
Здравейте, предстои ни полет до летище Болоня. Оттам ще хванем следващ вътрешен полет до друг град в Италия. Няма да имаме много време затова моля тези от вас, които познават по-добре летището да ми дадат ориентир как се случва това. След проверката за влизане в Италия се надявам да има ясно обозначен коридор водещ към заминаващи. Дали ще трябва да минем и още веднъж паспортна проверка? Предварително благодаря на отзовалите се Hug

Здравейте, летището на Болоня е малко и компактно и ще се ориентирате без проблем. Като ориентир след влизане от ляво са санитарни помещения и след тях от двете страни започват офисите на рент- а-кар фирмите. За заминаващите полети трябва да се качите на втори етаж по ескалатор, разположен в централната част на летището. Check-in е в дъното след ескалатора.
Много ви благодаря за отговора. Понеже ще идваме от България се чудя трябва ли да излезем от летището и пак да влезем за да стигнем до заминаващи, или от пристигащи има коридор направо към заминаващи
След като минете проверката за влизане в Италия ще влезете веднага в залата на 1 етаж на летището. Вървите все направо и ще видите ескалатора.
Не се притеснявайте, сама ще се убедите, колко е лесна ориентацията на това летище.
Весело пътешествие!

# 192
  • In transit
dely, този е в Любляна: https://urbanring.si/?lang=en Има го и в букинг, но директно през сайта цената е с 15-20% по-ниска. Не ти вземат пари от картата, само я искат за доказателство, плащаш на място. На 500м. има голям шопинг център.
И в Загреб, хотел Галус: https://www.booking.com/hotel/hr/zlatni-kokot.bg.html
А ако решите да спите по път след/преди Белград, препоръчвах хотел Кристал в Печинци. С бърз достъп до магистралата и на много тихо място. Има и добър ресторант на място. https://www.booking.com/hotel/rs/crystal-pecinici.bg.html

# 193
Ние посетихме градините Бардини, билети си купихме на място, нямаше други желаещи, но ми се губи цената. За мен бяха разочарование, има една хубава гледка към града и нищо друго интересно. За мен не си струва. По-добре посетете крепостта наблизо, безплатна е, и също има хубава гледка - особено от кафето, което е на "последния етаж". Това е лично мнение, не искам да предизвиквам дискусия За или Против Градините Бардини. Имайте предвид, че са на хълм и си е катерене по баир.

# 194
Кое беше приложението за таксита в Болоня?

Общи условия

Активация на акаунт