Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 607
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Същото място, де!

Ето ви линк към спирката на Оспедале Маджоре, цъкнете на нея и после разцъкайте спирките в близост до апартамента и гугъл ще ви покаже автобусите, че на тази спирка са над 20 автобуса и сега не ми се рови в разписанието на всички.

https://maps.app.goo.gl/jVU5pLXBejuZ6wMFA

Аз предния път го изходих пеша, че исках да вляза през Порта Сан Феличе, но сега вече ме мързи Satisfied

Пак питам, билетът от 4 Е важи ли за прекачването, по спомен беше за време, което означава, че важи, но искам да съм сигурна.

Essentiall,
ориентирахте ли се?
Ето, извадих ги автобусите, че и на мен ще ми трябват, само да не си затрия листчето до тогава Laughing

19 до спирка Rizzoli, този е най-читав автобус, на 10 минути е.

87, 91 и 92 до Marconi, малко по-далече е.
23 до Lame, то е до Marconi, така че пак е малко по-далече.

Опс, малка, но важна корекция, ама те са с едно и също име спирките! 19 тръгва от тук
https://maps.app.goo.gl/vHVWkdBMrQ8Hc5oi7

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 20:28 от evhen

# 166
Само да вметна нещо за моделите на автомобили. Бях забравила за един магазин във Флоренция и сега минах оттам, та се сетих - намира се на piazza Santa Maria di Soprarno (то само се казва пиаца, максимум 5х5 метра е, пряко сили). Има много различни видове, на едната витрина са сбирщайн, на другата са май само Ферари, и имат също и тениски, шапки и прочее на Ферари. Доколко са качествени и оригинални не мога да кажа, понеже грам нищо не разбирам, но едва ли, предвид цените, които цитирахте по-горе. Не-Фераритата са 25 евро, Фераритата са по 35.

При всяко положение ще минете по Понте Векио. Магазинът е ако идвате откъм брега на  Арно, където е Дуомото, пресичате Понте Векио и тръгвате веднага по уличката вляво. Намира се на 30-40 метра по нея, на десния тротоар.

# 167
На мен не ми трябва за стигам до стария град, макар че всъщност не знам кое точно наричате по този начин.
Апартамента ни е в центъра точно до катедралата Сан Пиетро, съвсем близо и до гарата.
Сан Пиетро е на около 20-тина минути пеша от гарата, т.е. не е баш съвсем близо, ако си с куфар и пеша. Не че не съм го минавала и с багаж.
Под "стария град" предполагам се има предвид историческият център, който е около Пиаца Маджоре - главният площад, близо до Сан Пиетро, но включва и другите забележителности.
За Болоня прочетох, че  е – La Dotta, la Grassa e la Rossa (ерудирана, пълна и червена).
Първата дума - заради най-стария университет в света, който е основан през 1088 г., втората  - заради вкусната храна, и третата, заради червените керемиди и стени на сградите в историческата част.

# 168
Здравейте, предстои ни полет до летище Болоня. Оттам ще хванем следващ вътрешен полет до друг град в Италия. Няма да имаме много време затова моля тези от вас, които познават по-добре летището да ми дадат ориентир как се случва това. След проверката за влизане в Италия се надявам да има ясно обозначен коридор водещ към заминаващи. Дали ще трябва да минем и още веднъж паспортна проверка? Предварително благодаря на отзовалите се Hug

# 169
Може ли да препоръчате хубава Тратория в Болоня. Нещо наистина вкусно и не туристическо.
Същото питане имам и за Флоренция, в централната част в която ще се движим.

# 170
  • София
Искам да благодаря, от сърце, за ценните съвети как да стигнем до Сан Джиминяно с автобус от Поджибонси. Това място е вълшебно и се радвам, че успяхме да го посетим. Ако не беше тази тема и хората тук, това нямаше да се случи ❤

# 171
  • На морето!
Предайте съвета насам, моля 😊

# 172
Здравейте, предстои ни полет до летище Болоня. Оттам ще хванем следващ вътрешен полет до друг град в Италия. Няма да имаме много време затова моля тези от вас, които познават по-добре летището да ми дадат ориентир как се случва това. След проверката за влизане в Италия се надявам да има ясно обозначен коридор водещ към заминаващи. Дали ще трябва да минем и още веднъж паспортна проверка? Предварително благодаря на отзовалите се Hug

Здравейте, летището на Болоня е малко и компактно и ще се ориентирате без проблем. Като ориентир след влизане от ляво са санитарни помещения и след тях от двете страни започват офисите на рент- а-кар фирмите. За заминаващите полети трябва да се качите на втори етаж по ескалатор, разположен в централната част на летището. Check-in е в дъното след ескалатора.

# 173
  • Burgas
Привет на всички!
Благодаря за хубавата тема, за интересната информация и препоръките за забележителности.
Импулсивно решихме да си направим разходка с кола до Флоренция. Бързо запазих част от местата за настаняване, но има още неясноти:).
Тръгваме от Бургас в неделя, първа спирка Загреб.
 След това два дни във Верона(Castle View Room, Piazza Arsenale 1, Borgo Trento, 37126) По-далече е от центъра, но е супер удобно заради паркирането пред сградата.
Следва Флоренция 3 нощувки Acacia Firenze - Adelfa
 32 Via dei Neri, Уфици, тук вече запазих и паркинг наблизо. Надявам се локацията да е добра и да е приятно за разходки. Взела съм Skip-the-Line Guided Tour of Accademia Gallery за деня след пристигането и ...  малко обърках датите, затова имаме комбиниран билет за Уфици, Пити палас и градините Боболи за последния ден. Нямам идея как ще ги разгледаме за един ден:)  Взех Ghiberti Pass за 12.10 от 16 часа(нямаше по-късно), доколкото виждам трябва да се спази първото влизане. А искам да има време и за безцелно обикаляне по улиците:))
След Флоренция мислех за още 3 дни някъде около Сан Джиминяно(някое Агритурисмо) или в самото градче, като да пътуваме ако решим до Пиза и Сиена за еднодневни разходки. Дали е добра идея? След това ще ни трябва още една нощувка преди Загреб навръщане.... това пак не съм го решила. Сега докато пиша осъзнавам,че съвсем не съм подготвена...., но се надявам, че ще се справим и ще бъде приятно:)) Лелее, неделя е след 4 дни, а аз съм до "кривата круша"Simple Smile) Помагайте със съвети за настаняването след Флоренция, моля. Някой ако е запознат дали локацията във Флоренция е ок, ще се радвам да сподели. Приятен ден на всички!

# 174
  • In transit
Dely, дано да имате двама шофьори. От Бургас до Загреб си е доста път и две граници. Ние пътуваме от Варна и последните пъти винаги спим след Белград.

# 175
  • София
Привет на всички!

Следва Флоренция 3 нощувки Acacia Firenze - Adelfa
 32 Via dei Neri, Уфици, тук вече запазих и паркинг наблизо. Надявам се локацията да е добра и да е приятно за разходки. Взела съм Skip-the-Line Guided Tour of Accademia Gallery за деня след пристигането и ...  малко обърках датите, затова имаме комбиниран билет за Уфици, Пити палас и градините Боболи за последния ден. Нямам идея как ще ги разгледаме за един ден:)  Взех Ghiberti Pass за 12.10 от 16 часа(нямаше по-късно), доколкото виждам трябва да се спази първото влизане. А искам да има време и за безцелно обикаляне по улиците:))
След Флоренция мислех за още 3 дни някъде около Сан Джиминяно(някое Агритурисмо) или в самото градче, като да пътуваме ако решим до Пиза и Сиена за еднодневни разходки. Дали е добра идея? След това ще ни трябва още една нощувка преди Загреб навръщане.... това пак не съм го решила. Сега докато пиша осъзнавам,че съвсем не съм подготвена...., но се надявам, че ще се справим и ще бъде приятно:)) Лелее, неделя е след 4 дни, а аз съм до "кривата круша"Simple Smile) Помагайте със съвети за настаняването след Флоренция, моля. Някой ако е запознат дали локацията във Флоренция е ок, ще се радвам да сподели. Приятен ден на всички!

Аз се прибрах преди 2 дни от Болоня и Флоренция, но нямам време да пиша само набързо за Ghiberti Pass - билета Ви важи 3 календарни дни само да уточня. Има страшни опашки. Един съвет влизайте да гледате Санта репарата първо и оттам има вход за катедралата иначе е отделна опашката, тъй като катедралата е безплатна. А към баптистерията има най-малко интерес и не съм чакала даже на опашка. И да предупредя освен това не пускат с раници, много хора ги връщаха, както и никакви разголени рамене и т.н. , има безплатно оставяне на багажа до музея точно.
Аз посещавах само уфици, нямах билет за останалите, но на място си купих комбиниран за Боболи и Пити /на входа на Боболи/.
Препоръчвам ви посещение и на площад Микеланджело. Споделям набързо за хотелите : Флоренция спахме в : Mòsì Firenze /уточнявам, че нямат телевизори в стаята/, закуската е кроасани, кашкавал и сок + кафе, не е богата.  Болоня: CDH My One hotel Bologna / има спирка наблизо и минава автобуса за летището/. Закуската е много добра, имат ресторант (не работи само в неделя). Като имам време ще напиша цени за забележителности и други.
Приятно пътуване. Флоренция и Болоня са магия.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 16:54 от Anna_♥

# 176
Където ще спите на via de Neri има супер много народ заради основната локация на All'Antico Vinaio. Като точен номер не мога да ви кажа, но е централно място, няма да имате проблем да ходите навсякъде пеш и ще се ориентирате бързо. Най-много по всяко време да заварвате хора, които нагъват сандвичи на прага ви (макар че е официално забранено точно по тая улица, щото са я обърнали на закусвалня). Кварталът, ако изобщо може да се нарече така, щото си е pieno centro storico e ok, няма да имате проблеми, освен евентуално шум и пияни туристи, които се прибират по малките часове.

# 177
Относно цената на таксито: Взехме от стоянката на гарата - имаше опашка, но много бързо идват коли и не се чака. От гарата до летището платихме 17 евро.
Ние се върнахме преди 2 дни, като разпределихме нощувките 3 във Флоренция, и 1 в Болоня - заради късния полет реално ни се събраха два пълни дни там, предостатъчни са за града.

# 178
Аз вече няколко пъти правя по два, че и три дни в Болоня и в района наоколо, и пак няма да е вярно, ако кажа, че ми е било достатъчно. Искам още.

# 179
  • Burgas
Dely, дано да имате двама шофьори. От Бургас до Загреб си е доста път и две граници. Ние пътуваме от Варна и последните пъти винаги спим след Белград.
Двама сме, но аз силно казано съм "шофьор"Simple Smile) И друг пут сме пътували така, надявам се, че няма да има проблем. Най-много да останем да спим в Белград вместо в Загреб:)
 Anna_♥, благодаря за съвета. То май си пише на билета, че трябва да се влезе първо в Санта Репарата.
Country Strong, Благодаря:) Идеално съм избрала мястото значи:)) Щом е ок за пешеходни разходки, всичко ще е точно.
Отказах се от агритурисмото някъде по пътя. ММ иска да сме в населено място, да може да се излиза вечер, да пие вино и т.н.. Ще запазя в Сан Джиминяно. Остава ми въпроса с едната нощувка на връщане преди Загреб... Къде да бъде? Има още малко време, ще го измислим:)

Общи условия

Активация на акаунт