Второ дете

• 9 495
  • 173
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Подпомагам хронично бедна позната от години. Не ми е за мен си, не ми е за даденото, не ми е нищо не ми е, освен, че тя отглежда хронично бедни хора, които ще видят само каиша и нищо повече. Дано греша! Но едното ѝ дете отпадна от училище преди заветния 10 клас, да се надяваме на другите 3.

# 151
  • пустинята Гоби
Едва ли детето е отпаднало, защото е бедно или защото е от многодетно семейство, така че не виждам връзка с темата.

# 152
  • София
Отпадна за да работи на зеленчуковата борса, та, едва ли е от имане.

# 153
  • В.Търново
И аз имах тази дилема. Аз реших, че искам второ и родих. Сега отглеждането на 2 бр деца стана трудно освен физически и финансово. Мъжа ми работи повече от обикновено, за да ни издържа. Когато изпитвам трудности при отглеждането и поискам и домакинска помощ от него ми казва, че сама съм си го причинила. И е прав.
Прецени добре какви ще са последствията, и тогава решавай. Аз си бях изградила грешни представи, че ще се справяме с лекота. Е, пак се справяме, но трудно.
И въпреки , че поотраснаха,  пак изисква да се правят лишения, които нямаше да се правят, ако е едно.
Е, кой казва, че да се отглеждат деца е лесно. И едно да е, две или три си е трудно и отговорно. Който има желание, намира начин и не мрънка. Който си обича децата не разсъждава така. Вие все едно пишете, че съжалявате, че имате второ дете. Hushed

# 154
Недай си боже някой да каже, че му е трудно с децата му и веднага

Вие все едно пишете, че съжалявате, че имате второ дете. Hushed
Ми не, не е написала това жената, написала е, че й е трудно. Rolling Eyes

# 155
Сякаш е срамно да признаеш, че не можеш физически и психически да се справиш. И колко деца трябва да имаш, че да не си егоист според форумната полиция по семейно планиране? Русалке, предполагам си бременна минимум с шесто в момента? Щото където две, там и шест.

# 156
Моето дете, да ми е живо и здраво, не ме изцежда нито физически, нито психически, поне за момента. Но пак не искам повече деца.

# 157
  • София
Аз имам 5, но съм си егоист.

# 158
Обаче темата много се отплесна Joy
И почти всеки дава някакви крайни примери - от живеещи в мизерия 3-4-5 деца до добре гледано 1 дете, наследник на множество имоти. И сега кой е по-щастлив - бедните деца ама с братя и сестри, или богатите, ама сами?
И всеки си защитава тезата. Ама теза се защитава най-лесно с крайни и преекспонирани примери...

А темата е за второ дете. Не трето, четвърто или пето, а второ.
Моята лична теза е, че второ дете едни 99 % от българите  нямат финансов проблем да отгледат.

# 159
  • София
Е, най-добре е с пари и с деца. Неслучайно много от най-богатите хора имат по много деца (Роналдо, Тръмп, Анджелина Джоли и т.н.).

# 160
Е, най-добре е с пари и с деца. Неслучайно много от най-богатите хора имат по много деца (Роналдо, Тръмп, Анджелина Джоли и т.н.).

Неслучайно обаче тези хора не са българи. Тук не е модерно да имаш много деца и тези с 3+ са голямо изключение дори и сред заможните и известни семейства. Ето и тук се вижда, че дори нагласата за второ дете е силно негативна, а какво остава за три, четири...
Не е до пари защото в най-бедните държави се ражда най-много.

# 161
Досега не съм срещала заможни хора, които да останат с едно дете, за да наследи всичко, както бе упоменато по-горе. Причината може да е финансова, физиологична, психологична и пр.
Чисто житейски за мен лично - останах с едно дете, защото не открих човекът, на когото да го родя това второ дете. Иначе преглътнах и тежката бременност, и всички физиологични наследства от и след раждането. Така че решението да останеш с едно дете не е егоизъм непременно. Както и да нямаш деца, също.

# 162
За мен второ дете трябва да има, ако имате финансовата възможност да се грижите за двете, така както, ако е само едно. А не - не ходят голи и боси, лишаваме се, но са две.
Има ли риск от лишения, не е ок.
Аз, ако имам две деца, живи и здрави, със сигурност ще искам детегледачка и то не баба. В същото време ще искам и да глези себе си, така както преди децата.
Лишенията не носят щастие Simple Smile

# 163
То не е само до финанси, освен ако под финанси не се разбира да не раждаш второ, ако не можеш да си наемеш перманентна детегледачка. Моето ме побърква, вече по рефлекс ми се разхлопва сърцето, като го чуя да мрънка и да реве. Второ такова и съм директно за лудницата.

# 164
  • Sofia
Имам 3. И през ум не ми е минавало да ги поверявам на детегледачка. За какво съм ги раждала, ако някой друг ми ги гледа! Че то, тази жена в моите очи нищо няма да прави като хората и само ще се дразня.
От време на време ги оставяме за по няколко часа при бабата или при дядото. И то най-вече, за да общуват, а не за да ми гледат децата.

Общи условия

Активация на акаунт