От малкия град - та чак до София.

• 1 128
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! Извинявам се, ако темате не е за тук, просто имам нужда да си подредя притесненията някъде. Накратко предстои ни местене в София. Някак си нищо специално, вяскаш всеки вече иска да се премести да живее в по-голям град, но не и аз. Ще бъдем аз(22) и моят приятел(22) и нашето детенце(1г. и 3м.) и се местим заради предложение за работа на моят приятел - до тук добре, но след това идват моите притеснения. Имаме си изградена рутина с малкия, общо взето всичко ни върви по-график и при тази промяна, имам чувството, че няма да успеем да намерим този баланс, който сме си изградили. Няма я социалната ни среда, няма ни го ежедневния маршрут и прочие и най- важното времето. В моите очи София ми сивее сравнение с родния ни град Петрич. От вече повече от 2 седмици тук е слънчево, топло, лятно, а в София е още мрачно и това още толкова ме подтиска. Не знам, може би притесненията ми са неоснователни или може би имам нужда да споделя с някой без да се чувствам като пречка за развитието ми(сиреч приятелят ми).

Последна редакция: чт, 19 мар 2026, 02:30 от Gabriella.Wass

# 1
  • Down south
София съвсем скоро ще разцъфне и ако преместването е скоро, пролетта ще помогне.
Според мен, едни от най-важните неща са къде ще живеете и в каква в среда ще успеете да се впишете.
Професията на съпруга, явно ще бъде водеща в това отношение.

# 2
Ако ще се местите в София, започнете отсега да търсите личен лекар, защото намирането на такъв е истинско предизвикателство. Щом сте с малко дете, потърсете подходящ педиатър, който да е в района, в който живеете. В яслите и в детските градини има недостиг на места, но пък има частни. До 7- ми клас училищата са по район на местоживеене, алтернативата е частно училище. Много внимателно избирайте в кой район ще е домът Ви, защото това е обвързано с куп други неща.
А София дава добри възможности, както за работа и иобразование, така и за културни събития и нови контакти. Всяко нещо си има и плюсове, и минуси. От Вас зависи с какво сте готови да направите компромис.

# 3
  • SF
Е, сами знаете, че София не е Петрич. Не е и Сандански.
Ще си правите други обичайни маршрути. София дава повече варианти за обичайни маршрути, отколкото малкия град.
Тук хората са по-анонимни, не всеки ще прояви интерес към бебето, не всеки ще ви пита от къде ви е количката, какво ядете, кога ядете. Пригответе се за сивота и в отношенията. Но вие сте зрели хора, родители вече и знаете, че София е нещо много по-различно от Петрич.
Аз само веднъж ходих в Петрич, за около половин ден и изживях също своя културен шок. Хареса ми едно паркче без дървета, но с езеро с лебеди.
Тук ще имате проблем с ясли и детски градини, но може пък вие да си гледате детето. Ще се чувствате самотни в определени периоди, но големият град си има и своите възможности и именно заради една от тях, доста важна,  се местите в него.
До вчера и тук беше пролетно, аз ходих с къс ръкав, онзи ден с блуза без ръкав, тънко яке. Днес вече е за пуловер, но и в Петрич се е застудило.

# 4
Никак няма да ти е лесно.
Защото да отглеждаш малко дете в голям град е много по-трудно, от това да го отглеждаш в малък град. До поне 12-15 г ще трябва да го водиш и взимаш вечер от тренировки. До поне 11 години ще ти е трудно да го оставяш да се придвижва само. Да не споменавам коли, липса на тротоари, пренаселване, липса на голяма пешеходна зона.
Ако и баби нямаш тук, съвсем.
С една дума трудно ще ти бъде, но нямаш особен избор, ако искаш да сте всички заедно.

# 5
  • SF
Но пък след 11-12-15 години става много по-лесно. Има възможности за езикови училища, професионални, за отличници, за по-зле учещи се, за заинтересовани, профилирани, общообразователни. Има възможности за спорт, танци, избор от музикални школи, допълнително образование, курсове по интереси - икебана, актьорско майсторство за деца, хип-хоп култура, планинарски групи и т.н. Може да тренира фигурно пързаляне. Има много голямо разнообразие от плувни басейни и треньори всякакви по всичко.
Следват университети, възможности за работа, за реализация, няма да живее в общежитие. Може да работи докато учи в от бар до корпорация. След това реализацията е с повече опции. Има летище, може да пътува колкото често иска. Да не говорим за достъп до здравеопазване. И периодът с бабите и дядовците остава назад, сравнен с останалите привилегии. До 12 все ще го изгледаш някак, включително и с пращане назад в Петрич за ваканциите. След това се разгръщат възможностите.

# 6
Не бих отишла в София и няма да съм добър съветник, защото живях там с двегодишно точно два месеца и я напуснахме.
Най-доброто ми решение и никога няма да погледна назад.
Но ако за вас е желано, както виждам в поста ти наистина ще е добре да я приемеш и с позитивите и с негативите, които според зависи от това какъв човек си, едните ще ти се виждат повече, а другите по - малко.
На човек с идеали и желания като моите и с моит представи за хубав живот - София е ад и нежелани място. За други сине супер.
Все повече хора в напускат, все повече се оплакват, все повече казват, че там не може вече да се живее. Но не можем да отричаме и позитивите й. За някои хора те си заслужават.
Притесненията ти са нормални, защото промяната е огромна. Голям плюс е, че детето е още много малко. То няма да помни другия град изобщо след време, ще се адаптира дори по- бързо и от вас. Реално ако останете там този град ще е домът на детето ви.
Личен лекар и детски градини са сериозни проблеми, за които да помислите.
Не знам последно какво измислиха с уседналостта, но ако нямате три години уседналост не можеше да се кандидатсва за за градина. Вероятно сте си проучили нещата.
Всичко си има предимства и недостатъци.
Трудно ще ти ви е.  Но най-важното е да го искаш, да се радваш, да си щастлива от факта, че отивате там и да вярваш,че е за добро. Другото ще ви се нареди.

# 7
Да не се окаже, че сте в заблуда с предложението за работа и очакваната по-голяма заплата. Защото като за Петрич може да звучи като солидна заплата, а за София да е незначителна. Като чуят, че кандидатът пристига от друг град, веднага ще гледат да изчислят най-ниската сума, с която могат да го подлъжат плюс обещание за повишение. В добавка ако се озовете в неприятен квартал, може след 2 месеца да мислиш трескаво за завръщане.

# 8
Това, че ако няма уседналост, няма право да се кандидатства за градина, не е вярно.
Може да имате късмет с градината.

Последна редакция: нд, 22 мар 2026, 01:32 от Tina*

# 9
  • Варна
...Като чуят, че кандидатът пристига от друг град, веднага ще гледат да изчислят най-ниската сума, с която могат да го подлъжат плюс обещание за повишение...
Това пък изобщо не е вярно! Напротив - много фирми изплащат т.нар. relocation bonus в размер на 2 - 3 - 4 хил. €. А обещанията за повишение дали ще се изпълнят, зависят от това колко е надежден работодателят, не от родното място на персонала...

Щом са решили да се местят, значи са си направили сметката. Едва ли не могат да смятат.

Ние наскоро се преместихме, само че обратно - от по-голям, в по-малък град. (От Варна във В. Търново).  Без деца сме все още. Ами не съм очарована. ММ ходи на работа, постоянно е ангажиран, даже му изтече пробният период и го повишиха, но на мен ми е скучно. Все вали или е мрачно и студено, не става за разходки. Иначе сме в хубав квартал, близо до чудесен парк, но е кал до шия, освен това - навсякъде разкопано, понеже подменят ВиК и ремонтът се точи с месеци.  Нямам приятели там. Добре че пътуваме всяка седмица до Варна. Все още имам работни ангажименти по 1 - 2 дни седмично тук. Ще видим занапред как ще е. Предполагам че като се запролети, ще е по-приятно.

Последна редакция: нд, 22 мар 2026, 10:09 от Didi168

# 10
Това пък изобщо не е вярно! Напротив - много фирми изплащат т.нар. relocation bonus в размер на 2 - 3 - 4 хил. €. А обещанията за повишение дали ще се изпълнят, зависят от това колко е надежден работодателят, не от родното място на персонала...
Хайде сега превъзнасяне. Много фирми изплащат по 4000€ за преместване, а още повече фирми (примерно 20 пъти повече) не изплащат нищо подобно. Или ако го има, то е вид аванс/заем и при скорошно напускане може да се окаже, че трябвало да се връщат.

# 11
  • Варна
Е много ясно, че се връщат ако офейкаш на втория месец. 😂 Това са работодатели все пак, не спонсори. Иначе ако всичко е наред, бонусът си остава и не е за сметка на заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт